Μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά το πρόσφατο ρεκόρ των 4.608 κρουσμάτων, ενώ δεν έχουν ακόμα επιστρέψει οι εκδρομείς του καλοκαιριού. Ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε υψηλός και εχθές, με τους νεκρούς για ξεπερνούν για μία ακόμα ημέρα τα 30 άτομα.

Επιστήμονες και κυβέρνηση παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας, την οποία ορίζει η επιθετικότητα της μετάλλαξης Δέλτα που ήδη έχει αντίκτυπο στο σύστημα υγείας και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων μέτρων ίσως και άμεσα.

Οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει ανεμβολίαστους, ενώ  αρκετοί από τους διασωληνωμένους είναι νεότερης ηλικίας, καθώς η κυρίαρχη μετάλλαξη Δέλτα παρουσιάζει έντονη διασπορά σε αυτό το ηλικιακό κοινό. Ενδεικτικό είναι ότι  «μέσα σε μία εβδομάδα χάσαμε έξι ανθρώπους 18 έως 39 ετών», ενώ στην εντατική με κορωνοϊό, βρίσκεται και ένα παιδί ηλικίας μόλις 12 ετών.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για δύσκολο φθινόπωρο καθώς βλέποντας και την εικόνα που υπάρχει στα νησιά, φοβούνται πως όταν ολοκληρωθεί η επιστροφή των εκδρομέων, τον Σεπτέμβριο, ενδεχομένως να έχουμε νέα έκρηξη κρουσμάτων κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών και των διασωληνώσεων.

 

Γέμισαν οι ΜΕΘ με ανεμβολίαστους
Επισείουν δε τον κίνδυνο να βρεθούμε μπροστά σε τραγικά διλήμματα στα νοσοκομεία,  όπως αυτό της μείωσης των εντατικών που προβλέπονται για άλλες ασθένειες, ή εκείνο της επιλογής ποιοι ασθενείς θα νοσηλευτούν και ποιοι δεν θα νοσηλευτούν.

Οι επιστήμονες απευθύνουν σε καθημερινή βάση τις εκκλήσεις για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, διαβεβαιώνοντας συνεχώς ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και πως οι εμβολιασμένοι έχουν ελάχιστο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

Τα στοιχεία για τους ανεμβολίαστους πολίτες είναι αποκαλυπτικά:

– Είναι 9 στους 10 διασωληνωμένους
– Έχουν 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα διασωλήνωσης όταν νοσήσουν
– Έχουν 20 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα διασωλήνωσης εάν είναι άνω των 60

Απομακρύνεται το τείχος ανοσίας
Σύμφωνα με τους ειδικούς σύντομα οι επιδημιολογικοί δείκτες θα αρχίσουν να αυξάνονται έκτος κι αν κάτι τους εμποδίσει, όπως ο εμβολιασμός του 1/3 του πληθυσμού που παραμένει ανεμβολίαστο.

Είναι κάτι που τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «για το τείχος ανοσίας, δυστυχώς, κάθε φορά ο ιός μας βάζει ψηλότερα τον πήχη. Τώρα απαιτείται 80-85% ποσοστό εμβολιασμού.

Ο ίδιος χτύπησε το «καμπανάκι» για τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 50 ετών: «είναι κατ’ επείγουσα ανάγκη ο εμβολιασμός των ανώ των 50 καθώς αυτοί πρόκειται να νοσήσουν βαριά κατά το 4ο κύμα», είπε μιλώντας στον Σκάι. Σημείωσε δε πως μόλις το 8% όσων βρίσκονται αυτή τη στιγμή διασωληνωμένοι, έχει εμβολιαστεί.