Συναντήσαμε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τον βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππο Φόρτωμα, ο οποίος σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μίλησε στο «Π» για τον «Ψηλό» της σύγχρονης Ιστορίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και για το πώς η γνωριμία του με τον σημερινό πρωθυπουργό σημάδεψε την πολιτική του διαδρομή, ενώ μας είπε πως οι Κυκλάδες δεν είναι μόνο «ήλιος, θάλασσα και καλό φαγητό».

Αναμφισβήτητα, οι Κυκλάδες αποτελούν το «βαρύ πυροβολικό» του τουρισμού μας. Οδεύοντας σιγά-σιγά προς το τέλος της τουριστικής περιόδου, πώς κινήθηκε ο τουρισμός φέτος;

Φέτος ο τουρισμός κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα, και αυτό αποτυπώνεται στα νούμερα των αφίξεων. Οι Κυκλάδες βούλιαξαν κυριολεκτικά από κόσμο και επιβεβαίωσαν για ακόμη μία φορά ότι αποτελούν τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως εξαιρετικές επιδόσεις είχαν και τα μικρά μας νησιά, όχι μόνο η Μύκονος, η Πάρος και η Σαντορίνη. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και η σημαντική εμπειρία του 2020, σε συνδυασμό με τη μεγάλη επιθυμία για διακοπές, εκτίναξαν τις αφίξεις του φετινού καλοκαιριού. Ήταν μια μεγάλη ανάσα για την ελληνική οικονομία, αν και η αρχή της σεζόν ήταν δύσκολη, όμως, όσο περνούσε ο καιρός, τα νούμερα αυξήθηκαν και καταλήγουμε σήμερα να μιλάμε για μια επιτυχία. Βέβαια, έχουμε μπροστά μας τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, εξίσου σημαντικούς μήνες.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης;

Η κυβέρνηση, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, στάθηκε δίπλα στους επαγγελματίες του τουρισμού, στηρίζοντάς τους οικονομικά. Και εκείνοι με τη σειρά τους εκπαιδεύτηκαν στα πρωτόκολλα και έβαλαν τα δυνατά τους, ώστε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, οι οποίες ήταν αδιαμφισβήτητα πρωτόγνωρες και δύσκολες για όλους. Στα δύσκολα λοιπόν, η κυβέρνηση ήταν και θα παραμείνει δίπλα στην αγορά του τουρισμού, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της στην εθνική οικονομία.

Για την ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, υπάρχει σχέδιο;

Ασφαλώς και υπάρχει σχέδιο. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάζει μία ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική, που αναγνωρίζει έμπρακτα τη σημασία του νησιωτικού χώρου. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Ναυτιλίας έφεραν μεταρρυθμιστικές τομές για την ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου των νησιωτικών περιοχών. Το Πρόγραμμα «ΝΕΑΡΧΟΣ», το «Πρόγραμμα χρηματοδότησης Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας» και το «Ταμείο Θαλάσσιας και Γαλάζιας Οικονομίας» πρόκειται να χρηματοδοτήσουν λιμενικές υποδομές αξίας 1 δισ., θαλάσσιες ενδομεταφορές, έργα υποδομών και δικτύων διαχείρισης, έργα διαχείρισης ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό τη νησιωτική επιχειρηματικότητα, θέτοντας στέρεες βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη στον χώρο της θαλάσσιας οικονομίας.

Τόσα χρόνια, η νησιωτικότητα αντιμετωπιζόταν αποκλειστικά ως μια γεωγραφική έννοια. Σήμερα, η κυβέρνησή μας αναδεικνύει για πρώτη φορά την πραγματική διάσταση του όρου «νησιωτικότητα», η οποία έπρεπε να είναι δεδομένο και όχι ζητούμενο.

Ποιο ήταν το εφαλτήριο για να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Η αγάπη για τον τόπο μου, για την Τήνο και τις Κυκλάδες. Θυμάμαι πως από τα μαθητικά μου χρόνια ήθελα, μέσω της συμμετοχής στα κοινά, να προτείνω ιδέες και να δίνω λύσεις. Στο Γυμνάσιο, αλλά ακόμα περισσότερο στο Λύκειο, άρχισα σιγά-σιγά να συνειδητοποιώ την κλίση μου στην πολιτική, η οποία αποκρυσταλλώθηκε με την εισαγωγή μου στο Πανεπιστήμιο και έκτοτε συμμετείχα ενεργά μέσω της φοιτητικής παράταξης και της Νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας στα πολιτικά δρώμενα.

Η γνωριμία σας με τον σημερινό πρωθυπουργό συντέλεσε στην απόφασή σας να μπείτε στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Συνέβαλε καταλυτικά η γνωριμία, αλλά πολύ περισσότερο η στενή συνεργασία μου με τον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, από την αφετηρία της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Παρατηρώντας την αγάπη του για την πολιτική και την προσφορά, δεν θα μπορούσα παρά να αγαπήσω ακόμη περισσότερο την πολιτική, που ούτως ή άλλως αποτελούσε για εμένα προτεραιότητα. Θα έλεγα ότι ο σπόρος βρήκε πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί.

Σας έχουμε ακούσει πολλές φορές από το βήμα της Βουλής να αναφέρετε ιστορικά παραδείγματα στα επιχειρήματά σας. Μελετάτε Ιστορία;

Έχω σπουδάσει Ιστορία-Αρχαιολογία και το Μεταπτυχιακό μου είναι στη Νεότερη Ιστορία και Πολιτική Επιστήμη. Μάλιστα, είχα τη χαρά να ασχοληθώ με ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αλλά συνάμα επίμαχα θέματα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας (του 20ού αιώνα), τον εμφύλιο πόλεμο και τη συγκρότηση και την πορεία του Κόμματος Βενιζελικών Φιλελευθέρων. Το Κόμμα Βενιζελικών Φιλελευθέρων (ΚΒΦ) δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 1946 από τον Σοφοκλή Βενιζέλο και ανέδειξε για πρώτη φορά νέους βουλευτές, όπως οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ευάγγελος Αβέρωφ και Εμμανουήλ Κοθρής, και έτσι πιστό στις αρχές του βενιζελισμού έφερε στο προσκήνιο νέες ιδέες και νέα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία κυριάρχησαν στη δημόσια ζωή για χρόνια. Μέσα από τη διπλωματική μου αυτή εργασία είχα τη χαρά και την τιμή να γνωρίσω και να συζητήσω με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για τα γεγονότα της εποχής εκείνης, που αποτέλεσαν αναμφίβολα σταθμό στην πολιτική Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Γιατί επιλέξατε αυτό το πρόσωπο και τι εισπράξατε από την επαφή σας με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη;

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανήκε σε μια γενιά Ελλήνων που έζησε διά «πυρός και σιδήρου». Γνώρισε αδιανόητα και άγνωστα πράγματα για τη γενιά μας. Όχι μόνο έζησε όσα συνέβησαν στην Ελλάδα τον τελευταίο αιώνα, αλλά πρωταγωνίστησε και στα περισσότερα από αυτά. Επέζησε από Παγκόσμιο Πόλεμο και Κατοχή, πέτυχε να μην περάσει Εμφύλιο η Κρήτη, βίωσε την εξορία, συγκρούστηκε με πολιτικούς φίλους και πέτυχε ειρήνη με πολιτικούς αντιπάλους. Ήταν καινοτόμος για την εποχή του και επαναστάτης, εάν θέλετε. Δεν συμβιβαζόταν και δεν επαναπαυόταν στο κουστούμι που φορούσε! Είχε δική του πολιτική άποψη, η οποία με την πάροδο των χρόνων δικαιώθηκε.

Ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του έχετε ξεχωρίσει;

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι μία από τις πιο εμβληματικές πολιτικές προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας μας. Ρεαλιστής και λάτρης της πραγματικότητας, δεν στάθμισε το πολιτικό κόστος και προέτασσε πάντα το συμφέρον της πατρίδας. Χάραξε μια δική του πορεία εντός της Κεντροδεξιάς και προσπάθησε να εκπαιδεύσει τους πολίτες στην αλήθεια. Τα διδάγματα και η παρακαταθήκη που άφησε σε όλους εμάς είναι σπουδαία. Αισθάνομαι τυχερός που είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω και να μελετήσω το αρχείο του. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε, αν μη τι άλλο, ο οραματιστής μεταρρυθμιστής και ο «Ψηλός» της Ιστορίας.

Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι η σημαντικότερη κληρονομιά που άφησε;

Το να αποτιμήσει κανείς το έργο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δεν είναι εύκολο. Αποτελούσε μέρος μιας γενιάς που, πέρα από τα λάθη της, παρέδωσε μια Ελλάδα καλύτερη, πιο πλούσια, πιο ειρηνική, με περισσότερες ευκαιρίες. Ο ίδιος έζησε μια μυθιστορηματική ζωή. Είχε διατελέσει έφεδρος ανθυπολοχαγός με ενεργό συμμετοχή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμμετείχε στην αντίσταση στη Κρήτη, όπου συνέβαλε αποφασιστικά στο να μη γίνει εμφύλιος. Βουλευτής, υπουργός, πρωθυπουργός, πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή της Ελλάδας για μισό σχεδόν αιώνα, αφήνοντας ένα ισχυρό αποτύπωμα και επηρεάζοντας μεγάλη μερίδα ανθρώπων.

Υπήρξε ο μακροβιότερος κοινοβουλευτικός και πάντοτε ένας συνετός πολιτικός, που οραματίστηκε και έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση, επιδεικνύοντας μεγάλη ψυχραιμία σε κρίσιμες στιγμές. Υπήρξε βαθιά κοινοβουλευτικός, εκπρόσωπος του βενιζελισμού, φιλοευρωπαίος, φιλελεύθερος πολιτικός και πραγματιστής πρωθυπουργός που προσπάθησε να βάλει τη χώρα σε τάξη, διαβλέποντας μόνο αυτός τι θα συνέβαινε αρκετά χρόνια μετά.

Για να επιστρέψουμε σε εσάς. Στα φοιτητικά σας χρόνια κάνατε κάποιες δουλειές για να εξασφαλίσετε τα προς το ζην;

Βεβαίως, ως φοιτητής και παιδί τρίτεκνης οικογένειας, έκανα πάντα μια δουλειά για να εξασφαλίζω τα προς το ζην μου και να μην επιβαρύνω την οικογένειά μου. Είναι σημαντικό να «ψήνεσαι» από μικρός στη ζωή και να αντιλαμβάνεσαι πώς κερδίζονται τα χρήματα. Ήθελα πάντα να είμαι οικονομικά ανεξάρτητος και με αυτόν τον τρόπο πορεύτηκα όλα τα χρόνια της φοιτητικής μου ζωής αλλά και μετέπειτα. Νιώθω ευτυχής, μπορώ να πω, που πέτυχα το όνειρό μου με τις δικές μου δυνάμεις. Οι όποιες δυσκολίες μάς κάνουν καλύτερους ανθρώπους και περισσότερο ευπροσάρμοστους.

Τι έχει αλλάξει στη ζωή σας τα τελευταία δύο χρόνια που μπήκατε στη Βουλή;

Τα τελευταία δύο χρόνια κάνω αυτό που αγαπώ πραγματικά. Ασχολούμαι σε βάθος με όλα τα θέματα που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων μας στα νησιά. Ξέρετε, όλοι έχουν μια συγκεκριμένη εικόνα για τις Κυκλάδες: ήλιος, θάλασσα, καλό φαγητό. Ναι, οι Κυκλάδες είναι αυτό, αλλά δεν είναι μόνο αυτό… Τα τελευταία δύο χρόνια λοιπόν, προσπαθώ, στο μέτρο που μου αναλογεί, να λύνω τα θέματα των Κυκλάδων που επιλέγουν ως τόπο κατοικίας τους οι νησιώτες μας όλο τον χρόνο. Οι άνθρωποι που χρόνια δεν είχαν ισότιμη πρόσβαση σε δομές και υπηρεσίες, σε αντίθεση με τους κάτοικους της ηπειρωτικής Ελλάδας, που το θεωρούν δεδομένο.

Ποιος είναι ο στόχος που έχετε θέσει για τις Κυκλάδες;

Από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου, έχω ταχθεί να υπηρετήσω τους συμπατριώτες μου Κυκλαδίτες, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στους τρόπους αντιμετώπισης των ποικίλων προβλημάτων που ανακύπτουν από τη νησιωτικότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν θα διστάσω, δεν θα σταματήσω να αναδεικνύω και να προβάλλω τη νησιωτική διάσταση σε όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, πιστός στο χρέος μου και συνεπής πάντοτε απέναντι στους Κυκλαδίτες. Νιώθω περηφάνια και τιμή που εκπροσωπώ αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

Έχετε κάποιο χόμπι; Στον ελεύθερο χρόνο σας με τι ασχολείστε; Κατ’ αρχήν υπάρχει ελεύθερος χρόνος για εσάς;

Ελεύθερος χρόνος με την ευρεία έννοια δεν υπάρχει. Παρ’ όλα αυτά, όταν υπάρχει προγραμματισμός, βρίσκεται ο χρόνος για άσκηση. Όλο τον χρόνο, ανεξαρτήτως εποχής και εφόσον μου το επιτρέπει η καθημερινότητά μου, ασχολούμαι με το κολύμπι. Ξέρετε, είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεις στιγμές για εσένα, καθώς γεμίζεις μπαταρίες και μετά νιώθεις ευεξία. Η κολύμβηση λοιπόν είναι το μέσο «διαφυγής», έστω και για κάποια λεπτά, από την απαιτητική καθημερινότητα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ένας νέος βουλευτής, όπως εσείς; 

Να παραμείνει πιστός στις αρχές και στις αξίες του. Δουλεύω πολύ σκληρά και το κάνω με πολλή αγάπη και πάθος. Για εμένα δεν είναι προνόμιο αυτή η θέση, είναι ένα συμβόλαιο συνεχούς εργασίας και προσφοράς που έχω κάνει με τους Κυκλαδίτες και τις Κυκλαδίτισσες.

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο