Στις 11:30 το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοινώνει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για την ηγεσία του νεοσυσταθέντος υπουργείου.

H κυβέρνηση κατέληξε στην ανάθεση του νέου υπουργείου σε δύο πολύ έμπειρα πρόσωπα, όπως είναι ο Κύπριος πρώην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αρμοδιότητα τη την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος θα ορκιστεί υπουργός και ο πτέραρχος εν αποστρατεία Ευάγγελος Τουρνάς, ο οποίος έχει διατελέσει αρχηγός της Αεροπορίας και διαθέτει μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία.

Κυβερνητικά στελέχη που επικαλείται το protothema.gr υποστηρίζουν ότι η επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη έχει τόσο πολιτικά όσο και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά. Επισημαίνουν ότι ο 63χρονος Κύπριος πολιτικός κατά την περίοδο 2014-2019 ήταν επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική βοήθεια και τη Διαχείριση κρίσεων. Το ίδιο διάστημα ήταν και Συντονιστής της ΕΕ για τον Έμπολα, θέση στην οποία είχε διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από τις θέσεις αυτές, εξηγούν, ήταν ο αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων για λογαριασμό της ευρωπαϊκής επιτροπής σε ολόκληρο τον κόσμο και ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον, ο κ. Στυλαινίδης διαχειρίστηκε υγειονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις, σχεδίασε και υλοποίησε επιχειρησιακά προγράμματα πολιτικής προστασίας, ενώ δημιούργησε εργαλεία και κινητοποίησε πόρους για την ανασυγκρότηση περιοχών που επλήγησαν από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Θεωρείται «αρχιτέκτονας» του rescEU, της μεγάλης πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας. Το rescEU είναι σήμερα το σημαντικότερο ευρωπαϊκό εργαλείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και άλλων κρίσεων όπως πανδημίες και έχει μετουσιώσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε πράξη.

Εμβληματική χαρακτηρίζεται η πρωτοβουλία του για ενίσχυση της «Εκπαίδευσης σε περιοχές κρίσεων» (Education in Emergencies) καθώς οδήγησε, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Κομισιόν, σε δεκαπλασιασμό του προϋπολογισμού ανθρωπιστικής βοήθειας για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο ίδιος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση και ενίσχυση των συνεργιών μεταξύ ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας (Humanitarian and Development Nexus), που αποτελεί «κλειδί» για αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και την ανασυγκρότηση των περιοχών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή.

Είναι, εξάλλου, από τους ιδρυτές του «Ευρωπαϊκού Ιατρικού Σώματος» (European Medical Corps) το οποίο δημιουργήθηκε για να συμβάλει στην άμεση κινητοποίηση ιατρικών και υγειονομικών μονάδων και ιατρικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης.

Ο νέος υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ικανότατος Έλληνας αξιωματικός, καθώς διετέλεσε Αρχηγός του ΓΕΑ από το 2013 έως το 2015. Έχει, σημειώνουν, μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση, στη διαχείριση εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία και εγνωσμένη ικανότητα.

Επιπλέον γνωρίζει όσο ελάχιστοι τις δυνατότητες, τα χαρακτηριστικά και τις διαδικασίες που αφορούν σε εναέρια μέσα και αυτό τον καθιστά από τους πλέον κατάλληλους για να οργανώσει και να συντονίσει τη συνεργασία πυροσβεστικής υπηρεσίας και ενόπλων δυνάμεων για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των πυρκαγιών.