Την επιτάχυνση της αποσυμφόρησης των δομών φιλοξενίας Βορείου Ελλάδος επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος παραβρέθηκε το πρωί Στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Διεύθυνσης Περιφερειακών Υπηρεσιών Ασύλου, στη Θεσσαλονίκη

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «πέρυσι, στη Βόρεια Ελλάδα είχαμε 12 δομές φιλοξενίας, με 10.000 αιτούντες άσυλο και έναν χρόνο μετά, έχουμε 2 δομές λιγότερες και 4.000 λιγότερους φιλοξενούμενους».

«Πλέον, αποσυμφορούμε όχι μόνο τα νησιά μας, αλλά όλη τη χώρα. Εφαρμόζουμε μία αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και ξεκάθαρα πλέον λέμε ότι δεν θέλουμε η χώρα μας να αποτελεί πύλη εισόδου για τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Ο στόχος λοιπόν αυτού του Γραφείου είναι να επιταχύνει ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες ασύλου και να κλείσουμε και άλλες δομές στη Βόρεια Ελλάδα».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η συγκεκριμένη Διεύθυνση Περιφερειακών Υπηρεσιών Ασύλου, έχει υπό την ευθύνη της όλα τα γραφεία της ενδοχώρας πλην της Αττικής και των νησιών του Αιγαίου. Βασική της αρμοδιότητα είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, η αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας της ενδοχώρας, αλλά και η εξυπηρέτηση του αστικού μεταναστευτικού πληθυσμού.

Η Διεύθυνση Περιφερειακών Υπηρεσιών Ασύλου, σε συνεργασία με το EASO, υλοποιεί το North Project, βάσει του οποίου ως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021 ολοκληρώνονται όλες οι εκκρεμείς συνεντεύξεις ασύλου του πληθυσμού στις δομές φιλοξενίας και στο πρόγραμμα ESTIA, υποθέσεις που λίμναζαν πολλά έτη, ενώ πριν τα τέλη του έτους θα έχουν εκδοθεί και επιδοθεί όλες οι σχετικές αποφάσεις, γεγονός που θα οδηγήσει στην περαιτέρω αποσυμφόρηση της Βορείου Ελλάδος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ