Πληθαίνουν οι κινήσεις που δείχνουν ότι η Φώφη Γεννηματά «φλερτάρει» με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίεργη συμμαχία, που διαμορφώνεται. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η κυρία Γεννηματά έχει βάλει λυτούς και δεμένους (ή για δέσιμο) διαμεσολαβητές για να αποκτήσει «πρόσβαση» στον Αλέξη. Πιστεύουμε ότι αυτή η περίεργη διαχείριση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο ανταγωνίζεται τον τελευταίο καιρό σε αντιπολιτευτικούς τόνους και συμπεριφορές τον ΣΥΡΙΖΑ, οφείλεται στην προσωπική της αγωνία για πολιτική επιβίωση. Αυτό είναι ανθρώπινο και μόνο έτσι μπορούμε να το ερμηνεύσουμε.

Διότι δεν θεωρούμε ότι πέφτει στην παγίδα εκδοτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, που τρολάρουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας ότι θα τους βγουν τα… κουκιά και θα σχηματίσουν κυβέρνηση, σε περίπτωση απλής αναλογικής.

Εάν τα έχει πιστέψει, απλά εκπλήσσομαι, που θα έλεγε και μια ψυχή, που εσχάτως ανακάλυψε και τις δημοσκοπήσεις που μέχρι προσφάτως χλεύαζε. Βλέπεις, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Ας επιστρέψουμε όμως στη Φώφη. Η αλήθεια είναι ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ βλέπει να απειλείται η θέση της στην ηγεσία. Οι υποψήφιοι πληθαίνουν και της πριονίζουν την καρέκλα. Ο φόβος της να μην την χαρακτηρίσουν δεκανίκι της κυβέρνησης την σπρώχνει σε πολιτικά λάθη.

Αυτό εξηγεί τις κορόνες της κατά της κυβέρνησης, αλλά και κάποιες επιλογές της σε ψηφοφορίες στη Βουλή. Χαρακτηριστικότερη όλων η απόφασή της να μην ψηφίσει το ΚΙΝΑΛ τα μέτρα και τις κυρώσεις εναντίον όσων γιατρών και νοσηλευτών του Δημοσίου εμφανίζουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ή εναντίον των ανεμβολίαστων ιδιωτών γιατρών που επιχειρούν να ξεγελάσουν το σύστημα.

Ίσως να εκτιμά ότι ως… ουρά ή συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει καλύτερο μέλλον.

Θα της λέγαμε να δει τι έχουν πάθει οι πρώην σύντροφοι του κ. Τσίπρα. Από τον Λαφαζάνη μέχρι τον Βαρουφάκη. Ακόμη και το κόμμα Καμμένου διέλυσε ο Τσίπρας, για να επιβιώσει πολιτικά. Αυτό που θα πάρει η κυρία Γεννηματά, σε περίπτωση που «τσιμπήσει» στις σειρήνες, είναι να πάθει ό,τι έπαθε η ΕΔΗΚ.

Φοβούμαστε ότι με τις επιλογές της φέρνει το ΚΙΝΑΛ πιο κοντά είτε στη διάσπαση είτε στην πολιτική απορρόφηση και στην εξαφάνιση.

Ήδη, οι διαφοροποιήσεις Λοβέρδου πολλαπλασιάζονται και εκείνη παραμένει θεατής, μην τολμώντας να του επιβάλει κυρώσεις και να χρεωθεί τη διαγραφή του.

Η κυρία Γεννηματά είναι αλήθεια ότι έχει αναλάβει έναν δύσκολο ρόλο. Να κρατήσει ζωντανό έναν πολιτικό χώρο που έχει λεηλατηθεί τα τελευταία χρόνια.

Βάρος μεγαλύτερο από ό,τι ίσως αντέχει. Το να πιστεύει όμως ότι γινόμενη παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος της τάζει ότι θα σχηματίσει μαζί της κυβέρνηση, θα ανέλθει στην εξουσία οδηγεί το ΚΙΝΑΛ στο πολιτικό του τέλος.

Οι εσωκομματικές εκλογές που αναμένεται να γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου (για Νοέμβριο κάνουν λόγο οι γνωρίζοντες) θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα το μέλλον των «ορφανών» του ΠΑΣΟΚ.

Μια μέρα που θα έχει αρκετό ενδιαφέρον, όχι μόνο γιατί οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.

Γιατί θα δούμε εάν σε αυτές το ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει, αφού το ΚΙΝΑΛ, εάν συνεχίσει έτσι, θα μας τελειώσει στα χέρια της κυρίας Γεννηματά.

 

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο