«Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η Σύνοδος EUMED9 με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να υποδέχεται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος οχτώ ηγέτες χωρών της νοτίου Ευρώπης και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κυβέρνηση εκφράζει απόλυτη ικανοποίηση για τα εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα της Συνόδου όπως αυτά αποτυπώνονται τόσο στην πολιτική διακήρυξη όσο και στη Διακήρυξη της Αθήνας για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον στη Μεσόγειο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η Διακήρυξη των Αθηνών που υπογράφηκε απ’ όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες του Νότου παρουσία της προέδρου της Κομισιόν αποτελεί ορόσημο για την EUMED9. Όπως είναι γνωστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ποιότητα ζωής όσο και για την ευημερία της κοινωνίας μας αφού ο Τουρισμός και ο πρωτογενής μας τομέας συνδέονται άρρηκτα με τη φύση», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Συνεχίζοντας την ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημείωσε πως «Μείζονος σημασίας ήταν οι συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν και απεικονίζονται στην πολιτική διακήρυξη, οι ηγέτες σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ομόφωνα, οι ηγέτες των 9 καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ και υπογραμμίζουν ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται πάντοτε με ειρηνικό τρόπο και σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας».

Όπως επίσης επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «συμφωνία υπήρξε και σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αυξημένων μεταναστευτικών ροών μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Οι εννιά ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος και τις οργανωμένες απόπειρες παράνομης εισροής μεταναστών».

Είπε ακόμη πως «τέλος τέθηκε το θέμα των ανατιμήσεων τόσο στις τιμές του φυσικού αερίου όσο και του ηλεκτρικού ρεύματος. Αναδείχθηκε η πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και τονίστηκε η ανάγκη παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου: «μέσα και από αυτή τη Σύνοδο έγινε φανερό ότι ο πρωθυπουργός με το προσωπικό του κύρος, τις διεθνείς του επαφές και τη συνεχή του προσπάθεια έχει κατορθώσει να αναβαθμίσει τον πολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδος, υπερασπιζόμενος αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια αλλά και τις επιδιώξεις μας σε όλα τα επίπεδα».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να πει δυο λόγια για ό,τι αφορά τη φιλοξενία προσφύγων στη χώρα μας και τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. «Η πρώτη κλειστή ελεγχόμενη ροή εγκαινιάστηκε το Σάββατο στη Σάμο. Πρόκειται για μια δομή η οποία χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της ΕΕ. Είναι μία δομή που όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνησή μας βρίσκεται μακριά από τον αστικό ιστό, με συνθήκες αξιοπρέπειας για όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας αλλά και ελέγχου για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή ή προς απέλαση.

Τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών σε Κω και Λέρο».

Και ο κ. Οικονόμου τόνισε: «θέλω να σημειώσω ότι η αποσυμφόρηση των νησιών μας συνεχίζεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Τον Αύγουστο καταγράφηκε μείωση κατά 81% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020.

Ενώ ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων στην ελληνική επικράτεια ήταν μειωμένος κατά 49%.

Οι ροές-αφίξεις κατά το πρώτο οχτάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 53% σε σχέση με το πρώτο οχτάμηνο του 2020 ενώ στα νησιά οι αφίξεις μας είναι μειωμένες κατά 78%. Στο ίδιο διάστημα αναχώρησαν 7.841 άτομα με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ