Αντιπαράθεση μεταξύ του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Χάρη Θεοχάρη, σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή τα επεισόδια στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Η κυβέρνηση έδρασε και σε επίπεδο λόγων και σε επίπεδο έργων, ενώ καταδίκασε αυτή τη φασιστική βία και κάθε είδους βία, από όπου και αν προέρχεται, είπε ο κ. Θεοχάρης, απαντώντας στον βουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε ότι η αντίληψη της καταδίκης της βίας, από όπου και αν προέρχεται, επί της ουσίας δημιουργεί συνθήκες ανοχής της δράσης εγκληματικών-φασιστικών ομάδων.

Σε παρέμβασή του, στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου για τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, ο κ. Καραθανασόπουλος είχε καταγγείλει όσα συντελούνται στη Θεσσαλονίκη, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στα «τάγματα εφόδου» που καταλαμβάνουν σχολεία και τρομοκρατούν μαθητές, καθηγητές και γονείς. Τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο ναζιστικών-φασιστικών-εγκληματικών ομάδων, που στηρίζεται σε πλάτες συγκεκριμένων μηχανισμών.

Ο συμψηφισμός της δράσης αυτών των ομάδων με το νεολαιίστικο κίνημα είναι απαράδεκτος, και επί της ουσίας δείχνει ανοχή είπε ο κ. Καραθανασόπουλος, καλώντας την κυβέρνηση να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Επισήμανε επίσης, ότι «είναι βαθύτατα γελασμένα αυτά τα θρασίμια» των ναζιστικών οργανώσεων, ότι θα μπορούν να τρομοκρατούν τους μαθητές, τους φοιτητές και το λαό της Θεσσαλονίκης και ότι το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τσακίσουν το αυγό του φιδιού που επωάζεται -όπως είπε- από κύκλους του συστήματος, αποτελώντας εγκληματικό μηχανισμό του συστήματος.

Η βία προέρχεται από το κράτος και τους μηχανισμούς του, τους μηχανισμούς καταστολής του λαού, και αξιοποιεί επίσης το αστικό κράτος τέτοιους μηχανισμούς για να τσακίσει το εργατικό λαϊκό κίνημα, τόνισε.

Όταν μας λέτε στη Βουλή, πως η μόνη πραγματική βία είναι η βία του κράτους, είστε εσείς που εξοπλίζετε με επιχειρήματα όλες αυτές τις ομάδες, που δεν ανήκουν στο κράτος, να θεωρούν ότι μπορούν να ασκούν βία, ανταπάντησε ο κ. Θεοχάρης. Τόνισε μάλιστα, ότι η κυβέρνηση έδρασε με πράξεις: Κινητοποίησε τη δικαιοσύνη με έγγραφο του υπ. Παιδείας, εισαγγελείς ενεργοποιήθηκαν, η αστυνομία έδρασε αποτρεπτικά, αλλά και με έρευνες, συλλήψεις, προσαγωγές και κατασχέσεις όπλων κλπ. «Στη Δημοκρατία η βία δεν είναι ανεκτή. Πρέπει να το πείτε. Όσο δεν το λέτε, είστε εσείς υπόλογοι» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.