Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο Δήμαρχος Ελευσίνας Α. Οικονόμου προχώρησαν χθες στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για το έργο αισθητικής, καθώς και λειτουργικής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων πρώην Ελαιουργικής στην Ελευσίνα. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 6.960.091,23 €, το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Αττικής (ΚΑΕ 9729.06.001).

Στόχος του έργου είναι η δημιουργία υποδομών και εγκαταστάσεων που θα μπορούν να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες της Ελευσίνας ως Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2023. Στη συνέχεια το κτίριο θα αποδοθεί στους δημότες για την φιλοξενία αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η προγραμματική σύμβαση από τον Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο υπεγράφη παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλου και του Αντιδημάρχου Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Φ. Τατάκη.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Η Περιφέρεια Αττικής με την εξασφάλιση 6,9 εκατ. και την υπογραφή της προγραμματικής, συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην υλοποίηση υποδομών που θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης του 2023. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο αναβαθμισμένος αυτός χώρος θα μπορεί στη συνέχεια να δοθεί στη διάθεση των πολιτών και να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό στην Ελευσίνα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ελευσίνας Α. Οικονόμου ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, τον Αντιπεριφερειάρχη Δ. Αττικής Λ. Κοσμόπουλο και τα υπηρεσιακά στελέχη για την ουσιαστική συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου επισημαίνοντας «κλείνουμε μια πληγή δεκαετιών και ταυτόχρονα ανοίγουμε τον δρόμο η Ελαιουργική να γίνει ένα πραγματικό σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό στην Ελευσίνα».

Το έργο

Σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση το έργο αφορά στην μελέτη και κατασκευή των εργασιών αναβάθμισης (διαρρύθμισης, επισκευής και κατασκευής) νέων κατασκευών όλων των εσωτερικών χώρων και του περιβλήματος του κτιρίου της πρώην Ελαιουργικής, ώστε να είναι δυνατή (σε αρχικό στάδιο) η στέγαση πολιτιστικών δραστηριοτήτων, δεδομένου ότι η πόλη της Ελευσίνας έχει κηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (ΠΠΕ) για το έτος 2023. Στη συνέχεια το κτίριο θα αποδοθεί στους δημότες για την φιλοξενία αθλητικών και εφήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Το ακίνητο περιλαμβάνει έναν μεγάλο όγκο γενικών εξωτερικών διαστάσεων 65,90Χ42.50μ., επιφανείας 2.800 μ2 περίπου. Στο μεγάλο όγκο προβλέπεται να λειτουργήσουν 4 ανεξάρτητοι χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων, οι οποίοι μέσω κινητών κατακόρυφων πετασμάτων, θα μπορούν να ενοποιηθούν μεταξύ τους σε έναν ή δύο μεγαλύτερους χώρους.

Αναλυτικά οι εργασίες αναβάθμισης περιλαμβάνουν:
-Αποξήλωση της υπάρχουσας επικάλυψης οροφής και πλαγιοκάλυψης των κτιρίων, των υπαρχουσών εσωτερικών τοιχοποιιών και κουφωμάτων, του υπάρχοντος ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων.
-Έλεγχος, Αποκατάσταση και Ενίσχυση του μεταλλικού φέροντος οργανισμού, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας λειτουργίας.
-Ενίσχυση όπου απαιτηθεί του λοιπού φέροντα οργανισμού
-Ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση του κελύφους του κτιρίου
-Πλήρη ανακατασκευή των εσωτερικών χώρων
-Πλήρης κατασκευή νέων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων
-Πλήρης κάλυψη απαιτήσεων πυρασφάλειας
-Διαμόρφωση προσβάσεων στο κτίριο, κατάλληλων για χρήση ΑΜΕΑ.