Βρετανοί στρατιώτες με στολή και εξαρτύσεις μάχης έφθασαν σήμερα σε ένα διυλιστήριο της BP κατ’ εντολή της κυβέρνησης στον στρατό να βοηθήσει στην διαδικασία παράδοσης καυσίμων ώστε να ξεπεραστεί η τεράστια έλλειψη οδηγών βυτιοφόρων που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία της χώρας σε καύσιμα.

Οι βρετανικές εφοδιαστικές αλυσίδες σε μια σειρά κλάδων, έχουν δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις φθάνοντας σε οριακό σημείο εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό στον απόηχο των κρίσεων του Brexit και του COVID.

Την περασμένη εβδομάδα οι αγορές καυσίμων εν μέσω της έλλειψης οδηγών βυτιοφόρων προκάλεσαν χαοτικές σκηνές πανικού σε μεγάλες πόλεις με ουρές αυτοκινήτων να σχηματίζονται, με συμπλοκές στις αντλίες και οδηγούς να αποθηκεύουν καύσιμα ακόμα και σε πλαστικές φιάλες νερού.

“Ως ένα επιπλέον μέτρο ασφαλείας ζητήσαμε τις υπηρεσίες περισσότερων οδηγών. Η κατάσταση βελτιώνεται εδώ και μια εβδομάδα καθημερινά… γίνεται καλύτερη και καθώς η ζήτηση μειώνεται σε περισσότερο κανονικά επίπεδα αναμένεται ότι θα λυθεί το πρόβλημα”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

Βρετανοί υπουργοί έχουν διαψεύσει κατηγορηματικά ότι η κρίση των καυσίμων συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με το Brexit και έχουν χαρακτηρίσει ως παγκόσμιο πρόβλημα την έλλειψη οδηγών βυτιοφόρων μολονότι άλλα ευρωπαϊκά γειτονικά κράτη δεν έχουν συναντήσει ουρές αυτοκινήτων στα πρατήρια καυσίμων.

Εν μέσω της κρίσης των καυσίμων οι κτηνοτρόφοι έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι μια έλλειψη σε σφαγείς και άλλους εργαζομένους στον αντίστοιχο χώρο μπορεί να υποχρεώσει στη μαζική θανάτωση έως 150.000 χοίρων.