«Καταθέσαμε πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης με σπατάλη δημοσίου χρήματος». Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Ζαχαριάδης, βουλευτής Β1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, και προσθέτει: «Φυσικά και θα δεχτούμε τη διεύρυνση της ερευνώμενης χρονικής περιόδου όσο προταθεί, από όποιον προταθεί. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Επί των ημερών μας δεν υπήρχαν λίστες Πέτσα… Λίστες Λαγκάρντ ψάχναμε και βάζαμε χρήματα στο δημόσιο ταμείο».

Στην Αυστρία, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς παραιτείται, γιατί φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με στημένες δημοσκοπήσεις και προσωπική προβολή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εισηγείται τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις έρευνες κοινής γνώμης στην Ελλάδα. Έχετε κάποια στοιχεία; Αν η ΝΔ προτείνει διεύρυνση της χρονικής περιόδου διερεύνησης από το 2015, θα το δεχτείτε;

Καταθέσαμε πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης με σπατάλη δημοσίου χρήματος. Ζητάμε να εξεταστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων δόθηκαν τα 42 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος εμβολιαστική καμπάνια του υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της Enterprise Greece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρά το αίτημα και τα ατράνταχτα σχετικά στοιχεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η στρατηγική χειραγώγησης μέρους του Τύπου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να ερευνηθεί μέχρι τέλους. Η κυβέρνηση λειτουργεί με αδιαφάνεια, ιδιαίτερα στα θέματα που έχουν να κάνουν με την ενημέρωση. Διαφάνεια, κοινωνική λογοδοσία και λειτουργία των θεσμών είναι το αίτημα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης στη Βουλή. Φως παντού.

Φυσικά και θα δεχτούμε τη διεύρυνση της ερευνώμενης χρονικής περιόδου όσο προταθεί, από όποιον προταθεί. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Επι των ημερών μας δεν υπήρχαν λίστες Πέτσα… Λίστες Λαγκάρντ ψάχναμε και βάζαμε χρήματα στο δημόσιο ταμείο.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για Εξεταστική Επιτροπή είναι προπομπός για την προοδευτική κυβέρνηση που θέλει να σχηματίσει ο Αλέξης Τσίπρας; Μπορείτε να συνεργαστείτε με το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ 25, την Ελληνική Λύση; Αυτοί μεταξύ τους θέλουν να συνεργαστούν; Τους ρωτήσατε;

Η αποδοχή της πρότασης από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης είναι σημαντική και θετική εξέλιξη, αλλά έχει τα όρια που διαφαίνονται από το περιεχόμενο της πρότασης και της έρευνας. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι πλέον ο Κυρ. Μητσοτάκης, με τις αδιαφανείς πρακτικές του και στις σκοτεινές διαδρομές των αμέσων συνεργατών του, κατορθώνει και βάζει απέναντί του το 60% της τελευταίας εκλογικής αποτύπωσης του 2019.

Η προοδευτική κυβέρνηση είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο πολιτικά και προγραμματικά. Δείτε τι συμβαίνει στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και, τελευταία, στη Γερμανία. Η πολιτική και εκλογική ήττα της Δεξιάς βάζει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις μπροστά στις ευθύνες τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την επόμενη μέρα της εκλογικής ήττας του κ. Μητσοτάκη θα είναι κομμάτι της λύσης και της αποτροπής αδιεξόδων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές του 2019 ηττήθηκε από τη ΝΔ με διαφορά περίπου 8%. Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα; Για ποιον λόγο οι πολίτες να επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις επόμενες εκλογές;

Έχουν αλλάξει τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ. Μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που βαφτίζουν τις αποτυχίες – επιτυχίες, που δείχνουν με τον πιο κυνικό τρόπο τις ταξικές τους αναφορές και το ποιους υπηρετούν και προσέχουν. Πούλησαν μέσω των media στους Έλληνες πολίτες την ιδέα ενός επιτελικού κράτους και σήμερα βιώνουμε την κατάρρευση όχι μόνο του «επιτελικού», αλλά του κράτους γενικότερα. Ενός κράτους που ζητάει από τον κάθε πολίτη να προστατευτεί μόνος του από τον Covid, να σβήνει μόνος τους τις φωτιές, να φροντίζει μόνος του να μην πλημμυρίσει το σπίτι του και από πάνω να τον κοροϊδεύουμε, λέγοντάς του ότι θα έπρεπε να ασφαλίσει το σπίτι του ή ότι δεν συνδέονται οι πυρκαγιές με τις πλημμύρες.

Αυτά έχουν αλλάξει από τις εκλογές του 2019.

Σας βλέπουμε να πανηγυρίζετε τη νίκη του SPD στη Γερμανία, ενώ την ίδια στιγμή το Die Linke κατέρρευσε εκλογικά. Τελικά, τι κόμμα είστε; Σοσιαλιστικό, σοσιαλδημοκρατικό, της ριζοσπαστικής Αριστεράς;

Κάθε αλλαγή στην Ευρώπη σε προοδευτική κατεύθυνση είναι για εμάς, και ελπίζουμε για όλους τους προοδευτικούς Έλληνες πολίτες, μια καλή είδηση. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την πιο –αντικειμενικά– σημαντική χώρα της Ευρώπης. Θεωρούμε ότι ένας άνεμος αλλαγής φυσάει στην Ευρώπη της λιτότητας και της ενιαίας οικονομικής σκέψης. Αυτό εν μέρει επηρεάζει και τον δικό μας προγραμματικό λόγο, δίνει μεγαλύτερα περιθώρια κοινωνικών διεκδικήσεων, αναπόφευκτα αναπροσαρμόζει και τη στρατηγική συμμαχιών σε ολόκληρο το προοδευτικό στρατόπεδο.

Σε αυτό το ευρύ στερέωμα κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως ο μεγάλος πολιτικός εκφραστής της σύγχρονης Αριστεράς στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

 

Συνέντευξη στον Νίκο Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο