Είμαστε επιρρεπείς σε πολλά. Στη συνωμοσιολογία, στο ψυχόδραμα, στην επιλεκτική κρίση και μνήμη και στις πολιτικές προφητείες. Κάθε λίγο και λιγάκι, διαβάζουμε για εσωτερικές κρίσεις των κομμάτων εξουσίας, για κέντρα και παράκεντρα του εξωτερικού που αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς, για ψυχρό χειμώνα λόγω ανόδου των τιμών των καυσίμων, αλλά και για θερμό πολιτικό χειμώνα λόγω πρόωρων εκλογών. Δημοσιογραφικά φληναφήματα για να γεμίζουν σελίδες εντύπων και τηλεοπτικές ώρες. Σε όλα αυτά, πολλά τα κρατούμενα.

Ένα το κρατούμενο. Υπάρχει περίπτωση να γίνουν καταχείμωνο πρόωρες εκλογές; Δύο χρόνια και λίγους μήνες μετά τις εκλογές, ποια κυβέρνηση με τέτοια αυτοδυναμία θα έκανε μια τέτοια «κουτουράδα», όταν η οικονομία δεν είναι στα καλύτερά της, οι ξένες επενδύσεις βρίσκονται ακόμη στα χαρτιά και η πανδημία συνεχίζει να γεμίζει τα νοσοκομεία και να στέλνει στον άλλον κόσμο ένα μικρό χωριό κάθε μήνα; Το λέει και το ξαναλέει ο πρωθυπουργός, ότι εκλογές θα έχουμε στο τέλος της τετραετίας ή κάπου εκεί, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες δεν θέλουν τις πρόωρες εκλογές, παρ’ όλα αυτά, κόντρα στον ρεαλισμό, κάποιοι ανακυκλώνουν τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Ίσως γιατί αποβλέπουν σε εκλογική έκπληξη. Σε θαύμα!

Δεύτερο κρατούμενο. Η εκλογική έκπληξη, το θαύμα που κάποιοι περιμένουν. Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω. Εκλογές είναι αυτές και πιθανόν να κάνουν κυβέρνηση τα λεγόμενα προοδευτικά κόμματα. Απίθανο μεν, αλλά υπαρκτό σαν σενάριο εκλογικής φαντασίας. Με τέτοια μικρή πιθανότητα πιστεύει κανείς ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές, λόγω του ότι στην πρόθεση ψήφου κερδίζει με διψήφια διαφορά; Δεν θα περιμένει να στρώσει η οικονομία, να φύγει η πανδημία και να κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη της διακυβέρνησής της, πριν προκύψει η προσφυγή στις κάλπες;

Τρίτο κρατούμενο. Αν προχωρήσει σε αιφνιδιαστικές εκλογές για να εκμεταλλευτεί τις εσωκομματικές αδυναμίες του βασικού του αντιπάλου, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η πανδημία, που δεν κρατάει πολιτικό ημερολόγιο, δεν θα επιστρέψει δριμύτερη, μιας και η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων πολιτών σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Εκλογές με περιοριστικά μέτρα δεν γίνονται.

Τέταρτο κρατούμενο. Ακόμη και οι λεγόμενες εκλογές με το ενισχυμένο εκλογικό σύστημα, οι επόμενες μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική, δίνουν μικρότερο αριθμό βουλευτών με τα ίδια ποσοστά της εκλογικής νίκης του 2019, στο πρώτο κόμμα. Αποτέλεσμα, η όποια αυτοδυναμία να κρίνεται σε έναν μικρό αριθμό βουλευτών, σε μια κλωστή. Το παρελθόν διδάσκει, «κάτσε εκεί που κάθεσαι», όσο περισσότερο χρόνο μπορείς!

Πέμπτο κρατούμενο. Η χώρα μας τα επόμενα χρόνια καλείται να προετοιμαστεί, κάνοντας τις απαραίτητες στρατηγικές επιλογές στην άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την κατοχύρωση της θέσης της στην ευαίσθητη περιοχή της, αλλά και στην παγκόσμια σκακιέρα. Χρειάζεται σοβαρές κυβερνήσει που να ασκούν σωστή πολιτική, με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενιές και όχι στις επόμενες εκλογές. Χωρίς αλαζονεία, χωρίς μεγαλοϊδεατισμούς και πειράματα του τύπου «θα βαράμε τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν!».

Είναι πολλά τα κρατούμενα και οι εκλογές θα αργήσουν!

 

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο