«Στη δημοσιογραφία αναδεικνύεις ένα πρόβλημα. Στο Πανεπιστήμιο το αναλύεις. Στην πολιτική το λύνεις…» λέει ο Θοδωρής Ρουσόπουλος εξηγώντας μας τους λόγους για τους οποίους επέστρεψε στην κεντρική πολιτική σκηνή, ύστερα από δέκα χρόνια απουσίας. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Π», μας αποκαλύπτει πώς είναι σήμερα οι σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τι κρατάει από εκείνον. Επίσης, μιλάει για τη Μάρα Ζαχαρέα και μας αποκαλύπτει το μυστικό ενός επιτυχημένου γάμου, αλλά και άγνωστες πτυχές της ζωής του.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Κατά την άποψή σας, ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα;

Δεν είναι μόνο μία, αλλά τουλάχιστον τρεις οι προκλήσεις του επόμενου διαστήματος. Η πρώτη πιστεύω πως συνδέεται με το τέλος της πανδημίας. Η δεύτερη πως συνδέεται με τις επιπτώσεις στην οικονομία και το νέο περιβάλλον ανάπτυξης που διαμορφώνεται στο εξής, και η τρίτη είναι αυτή που σχετίζεται με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν φέρει προς επικύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί φοβάται τη διάσπαση. Θεωρείτε πως η κύρωση της Συμφωνίας από τη Βουλή μπορεί να «σπάσει» την κυβερνητική συνοχή ή να επιφέρει πρόωρες εκλογές;

Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Η θέση της ΝΔ απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση ήταν σαφής: Διαφωνούμε με την εκχώρηση γλώσσας και ταυτότητας που προβλέπεται στην Συμφωνία, αλλά, εάν υπογραφεί, τότε η χώρα είναι υποχρεωμένη να την τηρήσει. Ήμασταν ξεκάθαροι. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τι θα σήμαινε να αμφισβητήσει η Ελλάδα μια διεθνή Συνθήκη, με έναν προκλητικό γείτονα στην Ανατολή, ο οποίος θα το έβλεπε αυτό ως μάννα εξ ουρανού για να αμφισβητήσει συνθήκες που εγκατέστησαν την ηρεμία στην περιοχή και ξεκαθάρισαν τα σύνορα προ εκατό ετών. Τη θέση της ΝΔ γνωρίζουν όλοι όσοι συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιό της και εξελέγησαν βουλευτές. Πώς δικαιούνται τώρα, λοιπόν, να προκαλέσουν διασπαστικές κινήσεις;

Επιστρέψατε στην ενεργό πολιτική ύστερα από 10 ολόκληρα χρόνια. Πώς αλλά και γιατί το αποφασίσατε;

Δεν θα κρύψω πως ο ένας από τους δύο λόγους της επιστροφής μου στην ενεργό πολιτική ήταν η ηθική δικαίωση από τον λαό, διότι έφυγα εν μέσω άθλιων και κατασκευασμένων εις βάρος μου κατηγοριών. Δικαιώθηκα στη Δικαιοσύνη και ήθελα τη δικαίωση στη συνείδηση των πολιτών. Ο πρώτιστος, όμως, είναι η άποψη που διατύπωσα στους φοιτητές μου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όταν με ρώτησαν εάν προτιμώ τη δημοσιογραφία, το πανεπιστήμιο ή την πολιτική. Τους απάντησα ως εξής: «Στη δημοσιογραφία αναδεικνύεις ένα πρόβλημα. Στο πανεπιστήμιο το αναλύεις. Στην πολιτική το λύνεις». Αυτό με ενδιαφέρει στην πολιτική. Και γι’ αυτό δεν με απογοητεύει ποτέ. Είναι το πεδίο δράσης και αποτελεσματικότητας.

Υπήρξαν φίλοι σας που προσπάθησαν να σας αποτρέψουν από αυτήν την απόφασή σας, λέγοντας «πού πας να μπλέξεις πάλι»;

Βεβαίως και υπήρξαν. Πρώτη ήταν η Μάρα. Όμως, κατανόησε απολύτως τους λόγους της επανόδου μου, παρότι κι αυτή πλήρωσε αρκετά τη δική μου εμπλοκή στην πολιτική.

Είχε στοχοποιηθεί και η ίδια…

Και πολύ μάλιστα. Σας θυμίζω ότι έχασε τη δουλειά της και μάλιστα τρεις φορές, διότι η τότε αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ θεωρούσε πως η σύζυγός μου δεν έπρεπε να εργάζεται αφού εγώ ήμουν υπουργός. Είχε μάλιστα εκδώσει και σχετική ανακοίνωση.

Όλη η οικογένειά σας επηρεάστηκε από αυτήν την υπόθεση;

Εκτός από τη σύζυγό μου, όλοι πλήρωσαν κάποιο τίμημα. Κυρίως της κοινωνικής απαξίωσης.

Σε αυτήν τη δύσκολη δεκαετία, που απείχατε από την πολιτική, ποιοι στάθηκαν δίπλα σας;

Οι πραγματικοί φίλοι!

Τώρα που έχει περάσει πολύς καιρός από την υπόθεση Βατοπεδίου, πώς κρίνετε όλη αυτή την ιστορία;

Ακριβώς όπως και τότε. Δύο επιχειρηματίες του εκδοτικού χώρου που είχαν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη ζήτησαν την παρέμβασή μου για να τους τα λύσω. Στον έναν είπα επί λέξει «είμαι υπουργός και ο αδελφός μου είναι άνεργος. Δεν είμαι στην πολιτική για να εξυπηρετώ τους φίλους μου ή τους συγγενείς μου». «Τότε θα δεις τι έχεις να πάθεις», ήταν η απάντηση. Και είδα να φουσκώνει ένα δήθεν σκάνδαλο, να σκάει στην πλάτη μου και σε μια ολόκληρη κυβέρνηση και να δοκιμάζει τις θεσμικές αντοχές ενός συστήματος που κατέρρευσε στο βάρος της εκδοτικής και επιχειρηματικής εξουσίας, θάβοντας στα ερείπιά του για χρόνια την αλήθεια.

Αυτό που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου είναι το βράδυ της 22ης Οκτωβρίου 2008. Μέσα σε μια κατάμεστη Βουλή, εσείς από το βήμα της Ολομέλειας αναφερθήκατε στον πατέρα σας, λέγοντας πως είστε γιος ενός ταχυδρόμου. Γιατί ξεσηκώθηκαν τόσες αντιδράσεις από αυτήν τη φράση σας;

Αυτό που είχα πει εκείνο το βράδυ στη Βουλή και θυμάστε, κα Καραβοκύρη, είναι: «Κύριε Παπανδρέου, ανήκουμε σε άλλους κόσμους. Γεννηθήκατε πολιτικά ισχυρός. Είμαι ο γιος ενός ταχυδρόμου. Οι δρόμοι μας και οι πορείες μας υπήρξαν διαφορετικές. Σε όλη μου τη διαδρομή, οδηγός υπήρξε η ηθική, η αλήθεια και η δικαιοσύνη. Δεν βρίσκομαι στην πολιτική για τον εαυτό μου. Δεν βρίσκομαι στην πολιτική για την εξουσία». Ήθελα με αυτήν την αποστροφή να αναδείξω ότι η δική μου ηθική δεν μου επιτρέπει να συκοφαντώ τον πολιτικό μου αντίπαλο για να αποκομίσω κομματικά οφέλη. Και για να απαντήσω ευθέως και στο ερώτημα σας, όσοι ενοχλήθηκαν από την ταπεινή μου καταγωγή μπορούν να συνεχίσουν να γυαλίζουν τα οικόσημά τους. Εγώ οικόσημο έχω την ηθική μου και τη δουλειά μου.

Με τον Κώστα Καραμανλή πώς είναι η σχέση σας σήμερα;

Όπως πάντα. Εξαιρετική.

Επί οκτώμισι χρόνια υπήρξατε στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού, ως ο στενότερος συνεργάτης του. Ποια φράση κρατάτε από εκείνον;

«Από άποψη εχεμύθειας είσαι ό,τι πιο κοντά στον… τάφο έχω γνωρίσει», μου είπε κάποτε. Δεν θα σας πω περισσότερα για να μην τον διαψεύσω.

Εργαστήκατε ως δημοσιογράφος επί 20 χρόνια σε επιτελικά πόστα. Ποια θεωρείτε πως ήταν η μεγαλύτερη δημοσιογραφική επιτυχία σας;

Θεωρώ πως ήταν μια παγκόσμια αποκλειστικότητα που προβλήθηκε σε όλα τα ΜΜΕ του πλανήτη: Οι συνεντεύξεις στα χιονισμένα βουνά της Βοσνίας με τους καταζητούμενους ηγέτες Κάρατζιτς και στρατηγό Μλάντιτς, πρωταγωνιστές του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, τη δεκαετία του ’90. Όμως, αυτό που θα μου μείνει πραγματικά αξέχαστο είναι το ταξίδι στη στρατόσφαιρα, όταν μετείχα σε πτήση μηδενικής βαρύτητας για την εκπαίδευση αστροναυτών της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (European Space Agency). Η έλλειψη βαρύτητας ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία για εμένα αλλά, παράλληλα, ήταν και μια μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία για την εποχή εκείνη.

Από όσο γνωρίζω, από πολύ μικρός είχατε το «μικρόβιο» του δημοσιογράφου. Θαυμάζατε κάποιον συγκεκριμένο δημοσιογράφο τότε και θέλατε να τα ακολουθήσετε τα χνάρια του;

Θαύμαζα τον Φρέντυ Γερμανό. Του έστειλα μάλιστα δημοσιευμένα κείμενά μου στη μαθητική εφημερίδα που βγάζαμε στο Λύκειο της Καισαριανής. Θυμάμαι πως κι εκείνος μου αφιέρωσε μισή σελίδα στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», κι έκλεισε το κείμενό του με τη φράση «καλώς ορίσατε νέε συνάδελφε»! Λίγο αργότερα θα γινόμασταν φίλοι.

Με τη Μάρα Ζαχαρέα μετράτε σχεδόν τριάντα χρόνια κοινής πορείας. Ποιο είναι το μυστικό ενός επιτυχημένου γάμου;

Προ ετών, ο Πάπας δήλωσε πως «ήρωες δεν είναι εκείνοι που χωρίζουν, αλλά εκείνοι που μένουν παντρεμένοι». Ο ηρωισμός απαιτεί θυσίες. Αμοιβαία υπομονή και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Πάνω απ’ όλα, βέβαια, αληθινή αγάπη, σεβασμό στον άλλον. Αυτό είναι το μυστικό.

Και στη Μάρα Ζαχαρέα ποια στοιχεία του χαρακτήρα της έχετε ξεχωρίσει;

Πάρα πολλά. Κυρίως, όμως, την ορθολογικότητα που την συνδυάζει –και ειλικρινά δεν ξέρω πώς καταφέρνει και το κάνει αυτό– με μια παιδική ψυχή. Καταφέρνει και συνδυάζει τη στρατηγική οργάνωση και την επιμονή στον στόχο, κάτι που ανέδειξε μόλις έγινε η πρώτη γυναίκα διευθύντρια στα 32 χρόνια ιδιωτικής τηλεόρασης. Επίσης ότι ανέχεται τις παραξενιές μου επί 32 χρόνια!

Τι απολαμβάνετε να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας; Έχετε κάποιο χόμπι;

Σταθερή μου αγάπη είναι η μαγειρική και η ενασχόλησή μου με τη γη.

Δηλαδή τι ακριβώς κάνετε;

Φτιάχνω εδώ και δεκαετίες δικό μου κόκκινο κρασί, φυτεύω καλοκαιρινά και χειμωνιάτικα λαχανικά και ζυμώνω κάθε βδομάδα εδώ και πολλά χρόνια το ψωμί του σπιτιού με προζύμι και νόστιμα αλεύρια από παλαιό πετρόμυλο που έχω ανακαλύψει στην Ηλεία.

Γνωρίζω όμως πως, εκτός από αυτά, έχετε πολύ μεγάλη αγάπη και για το διάβασμα. Ποιο βιβλίο διαβάσατε τελευταία;

Θα σας πω ότι μόνο τον τελευταίο μήνα έχω διαβάσει καμιά δεκαριά βιβλία για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, διότι έδωσα μια διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβα για τον Καποδίστρια ως πολιτικό και συγκέντρωνα στοιχεία για αυτό. Την τελευταία εβδομάδα, μπορώ να σας πω ότι διάβασα την «Επανάσταση του ’21» του Γιώργου Καραμπελιά και τις «Παραποιημένες Ειδήσεις» του Γιώργου Πλειού. Επίσης, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2022, μετράει;

Μετράει πολύ…

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο