«Τους επόμενους μήνες το Κτήμα Φιξ θα περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής», τόνισε ο δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος, μιλώντας στο «Π», ενώ –σύμφωνα με τον ίδιο– πρόθεσή του είναι αυτό να μετατραπεί σε ένα «μικρό Σταύρος Νιάρχος». Ο κ. Μπάμπαλος αναφέρθηκε επίσης στα επεισόδια που σημειώθηκαν στην κεντρική πλατεία του δήμου.

Ποια είναι η θέση σας, δήμαρχε, για τα πρόσφατα επεισόδια στην κεντρική πλατεία του Νέου Ηρακλείου;

Υπήρχε μία πολιτική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία από μία οργάνωση, την ΚΕΡΦΑ. Είχαμε δώσει τη σχετική άδεια. Πριν ξεκινήσει αυτή η εκδήλωση, έγινε επίθεση από 10-15 άτομα με κουκούλες και κράνη. Τα άτομα αυτά επιτέθηκαν με βιαιότητα τραυματίζοντας και διαλύοντας την εκδήλωση. Το Δημοτικό Συμβούλιο, ομόφωνα, καταδίκασε αυτά τα γεγονότα που στιγμάτισαν την πόλη μας. Καταδικάζουμε συλλήβδην τέτοια γεγονότα. Πράξεις εγκληματικές, από εγκληματική οργάνωση, δεν έχουν χώρο στην πόλη μας, δεν έχουν χώρο στο δημοκρατικό Ηράκλειο. Επιτρέψτε μου να πω, δεν έχουν χώρο σε καμία δημοκρατική πόλη.

Σας προβληματίζει αυτό το γεγονός που συνέβη στην πόλη σας;

Επειδή ακριβώς με προβληματίζει το γεγονός αυτό, την επομένη μέρα ζήτησα να δω τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Θεοδωρικάκο, ακριβώς για να «θωρακίσουμε» σε επίπεδο καταστολής και πρόληψης την πόλη. Επαναλαμβάνω, δεν ταιριάζουν σε μία πόλη όπως είναι το Ηράκλειο τέτοια περιστατικά.

Πώς εξελίσσεται η υπόθεση απόκτησης του κτήματος Φιξ;

Το αίτημα για την απόκτηση από τον Δήμο Ηρακλείου του κτήματος Φιξ είναι αίτημα διαχρονικό μετά τη Μεταπολίτευση. Ο χρόνος των έξι μηνών που ξεκινήσαμε και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία δεν είναι μεγάλος. Κηρύξαμε την απαλλοτρίωση, ζητήσαμε προσφορές από τράπεζες, για τη δανειοδότηση της αγοράς. Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής κρίθηκε ότι μπορεί να δανειοδοτηθεί. Θέλουμε να κάνουμε το Κτήμα Φιξ ένα «μικρό Σταύρος Νιάρχος».

Υπήρχαν τα περιθώρια εναλλακτικού τρόπου απόκτησης του οικοπέδου, όχι με δανειοδότηση;

Όχι, δεν υπήρχαν εναλλακτικοί τρόποι. Ξεκινάω με ένα κατηγορηματικό όχι. Από το 2014, που εκλέχτηκα πρώτη φορά δήμαρχος, χτύπησα πολλές πόρτες υπουργών για να δω αν μπορεί να χρηματοδοτηθεί ο δήμος για να αποκτήσει το ακίνητο αυτό. Κανείς υπουργός, ούτε με αυτήν ούτε με την προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένος ή δεν μπορούσε να αγοραστεί το κτήμα και να αποδοθεί η κυριότητά του στον δήμο. Θέλουμε αυτό το Κτήμα να περιέλθει στην κυριότητα του δήμου. Παρόλο που έχουμε κάνει μελέτη ως δημοτική αρχή, ξεκινάμε από το μηδέν για την αξιοποίησή του, μετά την απόκτησή σου. Γι’ αυτό έχω δεσμευτεί και απέναντι στους δημότες αλλά και απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς θα ξεκινήσουμε την επόμενη ημέρα της απόκτησης για να συζητήσουμε τι θα κάνουμε εκεί. Χρειάζεται να κάνουμε οποιαδήποτε θυσία για να το πάρουμε και να το αποδώσουμε στους δημότες, όμως ταυτόχρονα να τονίσω ότι δεν θα επιβαρύνουμε τον δημότη ούτε με ένα λεπτό του ευρώ.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο