Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση, όπως η έλλειψη προσωπικού, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης. Επίσης, ο κ. Ιωακειμίδης έκρουσε το «καμπανάκι», για ακόμη μία φορά, για τον Κηφισό, ο οποίος πιθανόν να μην «αντέξει» σε κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο.

Γιατί κρούσατε το «καμπανάκι» για τον Κηφισό, σχετικά με το ενδεχόμενο να μην «αντέξει» σε ένα έντονο καιρικό φαινόμενο;

Το έργο του Κηφισού τελείωσε το 2004. Όμως τελείωσε ένα έργο που σχεδιάστηκε με στοιχεία του 1982. Όταν θέλουμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο έργο, παίρνουμε τα στατιστικά στοιχεία 50 ή 100 ετών και φροντίζουμε αυτό το έργο να μην ξεπεραστεί μέσα στα επόμενα 50 ή 100 χρόνια. Ο Κηφισός σχεδιάστηκε, δυστυχώς, για 50 χρόνια. Τα 50 χρόνια που μετρήθηκαν τα στοιχεία ήταν από το 1932 μέχρι το 1982. Τι σχέση έχουν οι βροχοπτώσεις αυτής της περιόδου με αυτές που ζούμε τώρα;

Τι σχέση έχει η «τσιμεντοποίηση» του Λεκανοπεδίου τότε με την «τσιμεντοποίηση» του Λεκανοπεδίου σήμερα; Τρίτον, όλα αυτά τα σχεδόν 20 χρόνια από το 2020 και από το 1982 σχεδόν 40, πολλά ρέματα έχουν προστεθεί που πηγαίνουν τα νερά τους στον Κηφισό, τα οποία δεν υπήρχαν πριν. Τέλος, έρχονται τώρα οι φωτιές, καίνε ένα σημαντικό κομμάτι των βουνών μας, με συνέπεια τα νερά να καταλήγουν στον Κηφισό. Όλα αυτά τα ζητήματα καθιστούν πολύ δύσκολο το θέμα του Κηφισού και είναι πιθανό το ενδεχόμενο μιας πλημμύρας τα επόμενα χρόνια ή τους επόμενους μήνες. Φυσικά, είναι πολύ λογικό να αγωνιούμε.

Πρακτικά τι θα μπορούσε να γίνει, δήμαρχε;

Τρία πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν τώρα. Το πρώτο είναι να μπει ένα σύστημα τηλε-ειδοποίησης ώστε να ξέρουμε με το «112» ότι θα πλημμυρήσει η περιοχή. Είναι σημαντικό αυτό, για να κλείσουν τα σπίτια και να απομακρύνουν τα αυτοκίνητα. Το δεύτερο είναι να τελειώσουν γρήγορα τα παραλιακά έργα στο Μοσχάτο, ώστε να μπορέσει ευκολότερα να παροχευτευτεί ο Κηφισός. Το τρίτο είναι να γίνουν κορμοδέματα πάνω στα βουνά, ώστε το νερό να καθυστερήσει να φτάσει στον Κηφισό. Η καθυστέρηση αυτών των 5 ή 10 λεπτών είναι πολύ σημαντική, όταν έχεις τη μεγάλη βροχή.

Πώς εξελίσσεται το δημοτικό σας έργο;

Το να είσαι παλιός δήμαρχος είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Νομίζω είναι μια τετραετία πολύ δύσκολη για τους καινούργιους δημάρχους. Έρχονται πολλά έργα στον δήμο. Υπολογίζουμε ότι περίπου 100 εκατ. ευρώ είναι τα έργα αυτής της τετραετίας. Το ζήτημα είναι ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Μεγάλο πρόβλημα, στο οποίο πρέπει να απαντήσει το υπουργείο Εσωτερικών, είναι το θέμα του προσωπικού. Η Αυτοδιοίκηση δουλεύει με όλο και λιγότερο προσωπικό. Οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2008, έχουν περάσει ήδη αρκετά χρόνια. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του προσωπικού μας συνταξιοδοτήθηκε, οι υπόλοιποι που έμειναν είναι πολύ μεγάλοι. Πάσχουμε παντού.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο