H ειδικευμένη ομάδα του Metropolitan Hospital αποτελούμενη από τον Διευθυντή Θωρακοχειρουργό Αχιλλέα Λιούλια, τον Διευθυντή Πνευμονολόγο Κωνσταντίνο Κατή, τον Επιμελητή Θωρακοχειρουργό Μιχάλη Τσιμπινό, τον Επιμελητή & Επιστημονικό Υπεύθυνο Τμήματος Επεμβατικής Πνευμονολογίας Νικόλαο Κουφό, την Αναισθησιολόγο Θεανώ Δεμέστιχα και τον Φυσικό MSc και Συνεργάτη του Εργαστηρίου 3D Απεικόνισης και Εκτύπωσης του Metropolitan Hospital Νικόλαο Αγγέλου, αντιμετώπισε με επιτυχία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη βοήθεια 3D εκτύπωσης, περίπτωση ασθενούς 41 ετών με σοβαρή καλοήθη στένωση τραχείας η οποία εμφανίσθηκε ως επιπλοκή διασωλήνωσης μετά από πνευμονία λόγω COVID-19 και νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η ασθενής μετά την πλήρη ανάρρωση και αποκατάστασή της από τη λοίμωξη παρουσίασε συριγμό και δύσπνοια, επιδεινούμενη σε κάθε σωματική δραστηριότητα. Η αξονική τραχήλου και θώρακος ανέδειξε σοβαρή στένωση στη μεσότητα της τραχείας.

H εύκαμπτη βρογχοσκόπηση ανέδειξε επίσης εικόνα στένωσης με μήκος 2,5 εκ. σε απόσταση 1,8 εκ. από την κύρια τρόπιδα με συνοδό έξωθεν πίεση του πρόσθιου τοιχώματος της τραχείας.

Η καινοτομία

Η ασθενής αντιμετωπίστηκε με υβριδική επέμβαση − συνδυασμό ταυτόχρονα ανοιχτής και ενδοσκοπικής προσέγγισης. Μέσω τραχηλικής τομής έγινε ανατομική παρασκευή της τραχείας έως την κυρία τρόπιδα και λύση των ισχυρών συμφύσεων με τους παρακείμενους ιστούς στο σημείο της στένωσης. Εν συνεχεία διενεργήθηκε βρογχοσκόπηση με άκαμπτο βρογχοσκόπιο όπου έγιναν διαδοχικές διαστολές προκειμένου να επανακτήσει η τραχεία την αρχική της διάμετρο.

Διαβάστε αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Metropolitan Hospital.