Ο Τζιχατ Γιαϊτζί, ναύαρχος εν αποστρατεία και εμπνευστής της θεωρίας της τουρκικής «γαλάζιας πατρίδας» με  πολύ μεγάλο φανατικό κοινό στην Τουρκία, ζήτησε από την Άγκυρα να ενεργοποιηθούν άμεσα οι S-400, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ.

Μόλις πριν από λίγες μέρες ζητούσε από την τουρκική κυβέρνηση να είναι προσεκτική γιατί η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε μονομερή επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.  Με τις σημερινές του δηλώσεις που είναι στο ίδιο ακραίο και εθνικιστικό ύφος, κάνει λόγο για «στρατιωτική επίθεση» της χώρας μας στην Τουρκία, όταν τη θεωρήσει αδύναμη.

«Η Ελλάδα έχει συνάψει αμυντικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, θα επιτεθεί στην Τουρκία, σε κάποια «αδύναμη» στιγμή της» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα της Τουρκίας πρόσθεσε: «Το σύστημα S-400 δεν είναι επιθετικό όπλο. Είναι αμυντικό όπλο. Δεν μπορούμε να χτυπήσουμε ούτε την Ελλάδα, ούτε τη Δαμασκό. Πρόκειται για ένα σύστημα αεράμυνας» υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα τους S-300 που κατέχει η Αθήνα.

Ο Γιαϊτζί, που διατελεί επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ, δεν παρέλειψε να «προειδοποιήσει» μέσα στο παραλήρημά του, πως στόχος της Ελλάδας είναι η κατάκτηση της Κύπρου και της Κωνσταντινούπολης, με τη δημιουργία ενός κρατιδίου τύπου Βατικανού για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.