Τί αποκάλυψε περιγράφοντας τους στόχους της κυβέρνησης ο Σταϊκούρας

Η αύξηση της αξίας των ακινήτων μέσω της μείωσης της φορολογίας, η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ από την 01/01/2022 και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αποτελούν τους δύο βασικούς στόχους της κυβέρνησης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών έκανε τον απολογισμό των παρεμβάσεων της τελευταίας διετίας και έδωσε τη στίγμα για τη συνεχή τόνωση της αγοράς ακινήτων. Υπογράμμισε τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών αλλά και την παροχή φορολογικών κινήτρων, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από το 2019, η κατάργηση του στα μικρά ακριτικά νησιά, η αναστολή του φόρου υπεραξίας και η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στις νεόδμητες κατοικίες έως το τέλος του 2022. Πρόσθεσε δε ότι έχει δοθεί έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, ενώ πρόσφατα μηδενίστηκε ο φόρος για τις γονικές παροχές και δωρεές μεταξύ συγγενών α΄ βαθμού, έως το ποσό των 800.000 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν από την 01/01/2022 έχουν τον χαρακτήρα της δικαιοσύνης, ενώ επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας στα ακίνητα χαμηλής και μεσαίας αξίας. Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ότι θα υπάρξει νέα τόνωση της κτηματαγοράς μέσα από την απλοποίηση των μεταβιβάσεων, αλλά και λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό.