Στο 81% βρίσκεται το ποσοστό των Ελλήνων που έκαναν ή οπωσδήποτε θα κάνουν το εμβόλιο κατά του covid, σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα της «Focus Bari | YouGov», η οποία πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο σε δείγμα 635 Ελλήνων 18-74 ετών, ενώ σε ποσοστό 19% δηλώνουν διστακτικοί ή αρνητικοί για το εμβόλιο. Πιο συγκεκριμένα, ένας στους δέκα (11%) δηλώνουν διστακτικότητα ή δεν το έχουν αποφασίσει ακόμα και 8% δηλώνουν «αρνητές» και δε σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο.

Οι διστακτικοί είναι κυρίως στις νεαρότερες ηλικίες (18-44 ετών), ενώ οι αρνητές εμφανίζονται σε σχετικά σταθερό ποσοστό σε όλες τις δημογραφικές υπο-ομάδες.

Οι γυναίκες εμφανίζονται πιο διστακτικές (13%) από ό,τι οι άνδρες (9%) και λίγο πιο αρνητικές (8% έναντι 7%).

Το ποσοστό αρνητών και διστακτικών είναι πιο μεγάλο στη Θεσσαλονίκη (20%), σε σχέση με αυτό στην Αττική (15%).

Σύμφωνα με την έρευνα, το 77% δηλώνουν ότι έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο ή έχουν κλείσει ραντεβού και το 4% ότι θα το κάνουν οπωσδήποτε. Η αναλογία αυτή είναι πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο 2021 (62%).

Πάντως, παρότι αυξήθηκαν στο 81% τον Οκτώβριο οι υπέρμαχοι των εμβολίων, η χώρα μας παραμένει μεταξύ των χωρών με τη χαμηλότερη αναλογία εμβολιασμένων.