Με τα πόδια από το Προεδρικό – Με γερμανικά την υποδέχθηκε ο Μητσοτάκης.

Μετά το Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Άνγκελα Μέρκελ μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Μέρκελ επέλεξε να περπατήσει από το Προεδρικό Μέγαρο έως το Μαξίμου, όπου την περίμενε ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατέβηκε τα σκαλιά για να υποδεχτεί την καγκελάριο, με τους δυο τους να τα λένε στα γερμανικά όσο τους φωτογράφιζαν.

Στη εν εξελίξει συνάντηση η οποία είναι διευρυμένη, θα γίνει επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ θα συζητηθούν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επί τάπητος θα βρεθούν επίσης το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας.

Και στο σημείο αυτό, οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι πρόκειται για ζήτημα τη γεωπολιτική διάσταση και τη σημασία του οποίου -ιδίως σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης- ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πανευρωπαϊκή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.