Από αύριο 1η Νοεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή  η εκστρατεία SMS της κυβέρνησης με καθημερινά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων, ειδικά σε περιοχές με τριψήφιο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, προκειμένου να πειστούν να εμβολιαστούν.

Κάθε μέρα οι ανεμβολίαστοι θα λαμβάνουν διαφορετικό SMS. Για παράδειγμα:

Μήνυμα προς ανεμβολίαστους κάθε Δευτέρα:

«Σύσσωμη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού κατά της covid-19. Μπορείς και εσύ να γίνεις μέρος της λύσης. Κλείσε τώρα το ραντεβού σου για εμβόλιο στο emvolio.gov.gr».

Μήνυμα προς ανεμβολίαστους κάθε Τρίτη:

«Τα παιδιά μας πρέπει να είναι ασφαλή στο σχολείο τους. Να υλοποιήσουν τα όνειρά τους. Στο δικό σας χέρι είναι να τους δώσουμε ένα ασφαλές μέλλον. Εμβολιάσου μαζί με την οικογένειά σου».

Μήνυμα προς ανεμβολίαστους κάθε Τετάρτη:

«Σήμερα 7 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς από covid είναι άνω των 60 ετών και 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι. Αν ανήκεις σε μια από τις δύο ομάδες κλείσε τώρα το δικό σου ραντεβού για να μπορείς να πάρεις την ζωή σου πίσω».

Την ίδια ώρα, μηνύματα έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν και οι άνω των 50 ετών για να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Εισηγήσεις για νέα μέτρα

Η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Επιστημόνων, η οποία θα συνεδριάσει στην ολομέλειά της την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου. Κλειστοί χώροι και κρύο, καθώς και ο μειωμένος ρυθμός εμβολιασμού, φαίνεται ότι αφήνουν αποτύπωμα, 20 ημέρες από το «άνοιγμα» των δραστηριοτήτων. Στις «κόκκινες» περιοχές και κυρίως σε Βόρεια Ελλάδα Θεσσαλία, Αττική, αλλά και στις 10 περιοχές με τριψήφιο αριθμό, εστιάζει η Επιτροπή των Ειδικών με «φωνές» για αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση και την ψυχαγωγία.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν ήδη εισηγήσεις για περαιτέρω περιορισμούς σε μεικτούς και ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία υπάρχουν εισηγήσεις για αυξημένο τέστινγκ, δηλαδή να υποχρεούνται σε rapid test τρεις φορές την εβδομάδα, με δική τους οικονομική επιβάρυνση.