Χρειάστηκε να διανύσουμε εβδομήντα χρόνια από τότε που η πρώτη ανεμογεννήτρια –συνδεδεμένη στο εθνικό δίκτυο– λειτούργησε το 1951 στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να μπορούμε να μιλάμε για ανακύκλωση πτερυγίων στις (Α/Γ) ανεμογεννήτριες.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ήρθε η είδηση από τη Siemens Gamesa (εγκατεστημένη ισχύς παγκοσμίως 94,6 GW, 3 δισ. απόθεμα, 10.000 εργαζόμενοι) ότι η Recyclable Blade είναι η πρώτη παγκοσμίως λεπίδα ανεμογεννητριών μήκους 81 μέτρων, η οποία είναι έτοιμη για εμπορική χρήση σε υπεράκτια πάρκα, που μπορεί να ανακυκλωθεί στο τέλος του κύκλου λειτουργίας της. Τα πρώτα έξι κομμάτια κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο πτερυγίων της Siemens Gamesa στο Άλμποργκ της Δανίας.

Απευθυνθήκαμε τότε στα κεντρικά γραφεία της πολυεθνικής, θέτοντας ερωτήματα στα οποία απάντησε ο Gregorio Acero, Head of Quality Management της Siemens Gamesa. Δεν απαντήθηκε μια ερώτηση, που αφορά την εισαγωγή σπάνιων γαιών, οι οποίες είναι απαραίτητες στην κατασκευή πτερυγίων.

Ανακοινώσατε ότι το πρώτο παγκοσμίως πτερύγιο δικής σας ανεμογεννήτριας Α/Γ μήκους 81 μέτρων μπορεί να ανακυκλωθεί στο τέλος του κύκλου ζωής του. Πόσο διαρκεί αυτός ο κύκλος; Μέχρι τώρα, τι ίσχυε και ποια διαδικασία ακολουθείται για όλα τα υπόλοιπα μέρη; Μπορούμε να μιλάμε για παραγωγή πλήρως ανακυκλωμένης Α/Γ;

Ο κύκλος ζωής των πτερυγίων είναι περίπου 30 χρόνια. Σχεδόν όλα τα μέρη μιας ανεμογεννήτριας είναι ανακυκλώσιμα εκτός των πτερυγίων. Και αυτό, μέχρι την ανακοίνωσή μας για την κατασκευή ανακυκλώσιμου πτερυγίου. Μέχρι σήμερα, τα πτερύγια έπρεπε να τεμαχιστούν σε μικρά κομμάτια και να διατεθούν σε ΧΥΤΑ ή να καούν για παραγωγή ενέργειας ή να τριφτούν για την ανάμειξή τους σε σκυρόδεμα. Με τη νέα τεχνολογία που αναπτύξαμε, θα μπορούμε να ανακυκλώνουμε ολόκληρο το πτερύγιο. Τα υπόλοιπα μέρη, που αποτελούνται από διάφορα υλικά, όπως ο χάλυβας-χαλκός, οι πύργοι, τα κιβώτια ταχυτήτων οι ηλεκτρογεννήτριες ή τα άλλα ηλεκτρικά μέρη, είναι ανακυκλώσιμα και παράγονται διάφορα αντικείμενα από αυτές τις πρώτες ύλες.

Από πόσα μέρη αποτελείται μια χερσαία ανεμογεννήτρια σε σχέση με εκείνες που προορίζονται για υπεράκτια χρήση και ποιες είναι οι κλίμακες, οι διαστάσεις από τη μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη;

Τα βασικά μέρη είναι τα ίδια, τόσο στις χερσαίες όσο και στις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες Α/Γ: Πύργος, άτρακτος και πτερύγια. Η κύρια διαφορά στην περίπτωση των Α/G της Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) είναι ότι στις χερσαίες χρησιμοποιούνται κιβώτια ταχυτήτων, ενώ στις υπεράκτιες όχι. Οι μεγαλύτερες υπεράκτιες Α/Γ μας έχουν διάμετρο πτερωτής 222 μέτρα, ενώ οι χερσαίες 170 μ.

Οι σπάνιες γαίες (REEs – RareEarthElemenets) που χρησιμοποιείτε για την κατασκευή Α/Γ από ποιες χώρες εισάγονται;

Το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής σπάνιων γαιών το κατέχει η Κίνα, με ποσοστό σχεδόν 95%. Κοιτάσματα υπάρχουν και στις ΗΠΑ (ενεργή μονάδα παραγωγής σπάνιων γαιών είναι το ορυχείο στο Μάουντεν Πας της Καλιφόρνιας) στη Βραζιλία και στη Ρωσία. Στην Ευρώπη, πρωτογενή κοιτάσματα σπάνιων γαιών έχουν η Γροιλανδία και οι Σκανδιναβικές χώρες, ενώ δευτερογενή κοιτάσματα έχουν η Βορειοδυτική Γαλλία, η Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια. Εκτιμάται ότι κάθε Α/Γ των 2 MW περιέχει σπάνιες γαίες: περίπου 800 λίβρες νεοδύμιου και 130 λίβρες δυσπρόσιου. Εξ αυτού του γεγονότος υπάρχουν επικρίσεις για το πόσο πράσινες μπορεί να είναι τεχνολογίες ΑΠΕ, όταν για την κατασκευή τους προϋποτίθεται η εξόρυξη άλλων υλικών και μεταλλευμάτων που ρυπαίνουν κάπου αλλού, ενισχύοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η ανακύκλωση γίνεται σε δικά σας εργοστάσια ή σε μονάδες εκτός εταιρείας;

Η ανακύκλωση των πτερυγίων που θα αρχίσουν τώρα να κατασκευάζονται και θα γίνει σε περίπου 30 χρόνια εκτιμάμε ότι θα γίνεται από συνεργαζόμενους φορείς.

Υπάρχει τρόπος να μειωθούν τα μεταλλικά μέρη της Α/Γ , ώστε να γίνει καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας κατά την παραγωγή της;

Ο τομέας της αιολικής ενέργειας διερευνά διαρκώς τις δυνατότητες χρήσης νέων υλικών για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των Α/Γ. Για παράδειγμα, ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο αποτελούμενο από 80 Α/Γ τύπου «SG8.0-167» (ισχύος 8 MW και διαμέτρου 167 μέτρων) παράγει μέσα σε λιγότερο από επτά μήνες περισσότερη καθαρή ενέργεια από όλη την ενέργεια που χρειάζεται για την κατασκευή των Α/Γ, την παραγωγή των πρώτων υλών, τη μεταφορά, την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου και τη συντήρησή του. Επιπλέον χρησιμοποιούμε 100% ανανεώσιμη ενέργεια στα εργοστάσια κατασκευής των Α/Γ της SGRE.

Σε πόσες χώρες εξάγετε ανεμογεννήτριες για χερσαία και πλωτή χρήση;

Εγκαθιστούμε χερσαίες Α/Γ σε ολόκληρο τον κόσμο και σε διάφορες αγορές, όπως οι ΗΠΑ, Βραζιλία, Χιλή στην Αμερική, Ισπανία, Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία στην Ευρώπη, Ινδία στην Ασία και Μαρόκο στην Αφρική. Για τις υπεράκτιες Α/Γ, οι βασικές αγορές μας είναι αυτές με σημαντική ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Ολλανδία, οι ΗΠΑ, η Ταιβάν και η Ιαπωνία.

Πόσο έχει επηρεάσει ο Covid 19 την παραγωγική διαδικασία Α/Γ σε αριθμούς;

Η πανδημία του Covid-19 είχε βασικά επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα, οδηγώντας έτσι σε καθυστερήσεις στην εγκατάσταση ορισμένων έργων. Είχε επίσης επίπτωση στην εμπορική δραστηριότητα, καθώς μερικοί πελάτες μας αποφάσισαν να καθυστερήσουν τη τελική λήψη απόφασης για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Συνολικά όμως, ο τομέας της αιολικής δεν επηρεάστηκε σημαντικά από την πανδημία, καθώς οι περισσότερες κυβερνήσεις του κόσμου επιτάχυναν τα σχέδιά τους για την απανθρακοποίηση της οικονομίας, οδηγώντας έτσι σε φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας.

Η Siemens Gamesa δηλώνει «αποφασισμένη να συνεχίσει να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ώθηση της αιολικής ενέργειας, προωθώντας καινοτομίες και τεχνολογία που θα φτάσει τον άνεμο σε νέα ύψη»!

Εκτιμήσεις Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας

Σύμφωνα με το Global Wind Energy Council GWEC (Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας), μέχρι το τέλος του 2020 είχαν εγκατασταθεί σε όλο τον πλανήτη 743 GW, εκ των οποίων η χερσαία αιολική ενέργεια αντιπροσώπευε τα 707 GW. Θα χρειαστούν πολύ περισσότερα για να εκπληρώσει ο κόσμος τις δεσμεύσεις του, να σταματήσει δηλαδή η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από 1,5 Κελσίου. Οι μέσες ετήσιες χερσαίες εγκαταστάσεις προβλέπονται στα 79,8 GW τα επόμενα πέντε χρόνια από την GWEC, ενώ περίπου 180 GW αιολικής ενέργειας θα πρέπει να εγκαθίστανται κάθε χρόνο για να φτάσουμε σε μηδενικούς ανθρακικούς ρύπους.

 

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο