«Βαθιά ανησυχητικό», θεωρεί το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου στο Σουδάν με δήλωσή που έκανε,  η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κατά την έναρξη μιας ειδικής συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη του ΟΗΕ.

«Το πραξικόπημα προδίδει τη θαρραλέα επανάσταση του 2019 που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης», τόνισε η Μισέλ Μπατσελέτ, προσθέτοντας: «Καλώ τους Σουδανούς στρατιωτικούς ηγέτες και εκείνους που τους υποστηρίζουν να αποσυρθούν προκειμένου να επιτρέψουν στη χώρα να επανέλθει στον δρόμο της προόδου προς τις θεσμικές και νόμιμες μεταρρυθμίσεις».

Η Ύπατη Αρμοστής, κατήγγειλε σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως πυροβολισμούς με αληθινές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι, όπως είπε, προκάλεσαν τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 300, αλλά και τη διακοπή του Ίντερνετ μετά το πραξικόπημα, που εμποδίζει την πληροφόρηση του πληθυσμού.

Η ανώτατη αρχή του ΟΗΕ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που συνεδριάζει εκτάκτως, εξετάζει σχέδιο ψηφίσματος που παρουσίασαν η Βρετανία, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νορβηγία και το οποίο απαιτεί την άμεση επιστροφή της πολιτικής κυβέρνησης. Το σχέδιο αυτό, καταδικάζει επίσης την παράνομη κράτηση του πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ καθώς και άλλων αξιωματούχων και απαιτεί οι στρατιωτικοί να απελευθερώσουν όλα τα πρόσωπα που συνελήφθησαν παράνομα και αυθαίρετα. Στην τελευταία εκδοχή του σχεδίου, εγκαταλείπεται η ιδέα διορισμού ειδικού εισηγητή και προωθείται ο διορισμός ενός ειδικού υψηλού επιπέδου από τη Μισέλ Μπατσελέτ. Η ψηφοφορία για το σχέδιο ψηφίσματος αναμένεται αργά το απόγευμα.

Η κατάσταση στη χώρα τώρα, εξελίσσεται ραγδαία. Ο επικεφαλής του στρατού, στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν, διέταξε χθες, Πέμπτη, την απελευθέρωση τεσσάρων υπουργών που είχαν συλληφθεί την ημέρα του πραξικοπήματος, σε ένα υπόβαθρο αυξημένων διεθνών προσπαθειών ώστε η δημοκρατική μετάβαση να ξαναμπεί στις ράγες. Το Σουδάν δε θα λάβει τον λόγο στη σύνοδο, ανακοίνωσε η προεδρία της συνόδου, σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ, ενώ ο Οσμάν Αμπού Φατίμα Άνταμ Μοχάμεντ, αναπληρωτής του μόνιμου εκπροσώπου της χώρας στη Γενεύη, Άλι Ιμπν Άμπι Ταλίμπ Αμπντελραχμάν Μαχμούντ, ζήτησε με επιστολή που κυκλοφόρησε στη Γενεύη αυτή την εβδομάδα, να ομιλεί στο εξής εξ ονόματος του Σουδάν.

Σύμφωνα πάντως, με τους κανονισμούς του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής Μαχμούντ παραμένει ο επίσημος εκπρόσωπος της χώρας στον οργανισμό.