Από τις 8 έως τις 14 Νοεμβρίου η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα θα τιμήσει την Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας (Global Enterpreneurship Week – GEW) προβάλλοντας δραστηριότητες για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα. «Η υποστήριξη της μακροπρόθεσμης οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας είναι βασικός στόχος της αποστολής των ΗΠΑ στην Ελλάδα και είμαστε υπερήφανοι που προωθούμε την επιχειρηματική ανάπτυξη της Ελλάδας μέσα από συνεργασίες και επενδύσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Υπογραμμίζοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ δηλώνει «εντυπωσιασμένος από την ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού και του ελληνικού οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας ακόμη και εν μέσω των προκλήσεων της πανδημίας COVID-19» και υπογραμμίζει: «Ξανά και ξανά, έχετε αποδείξει πως η Ελλάδα είναι χώρα ελπίδας και καινοτόμων λύσεων στις προκλήσεις της εποχής μας».

Ο πρέσβης δεσμεύθηκε ότι μαζί με την ομάδα της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, θα «συνεχίσουμε την επένδυσή μας στην ελληνική επιχειρηματικότητα, τα προγράμματα ψηφιακής αναβάθμισης και απασχολησιμότητας για τους Έλληνες νέους που είναι το κλειδί για το μέλλον αυτής της χώρας – και είναι τόσο σημαντικά στη σχέση που οικοδομούμε από κοινού». Παράλληλα, δήλωσε βέβαιος ότι «δουλεύοντας μαζί και ενώνοντας την τεχνογνωσία μας μπορούμε να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες, να προετοιμάσουμε ηγετικά στελέχη, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να βοηθήσουμε τις βιομηχανίες να ανοικοδομήσουν και να ανυψώσουν την οικονομία της Ελλάδας, συντρέχοντας στην αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων που διαθέτει η Ελλάδα».

«Η φετινή GEW είναι μια ευκαιρία να δείξουμε πώς η επιχειρηματικότητα μπορεί να επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς μετά την πανδημία», επισημαίνεται στην ανωτέρω ανακοίνωση. Για παράδειγμα, αναφέρει πως στις 9 Νοεμβρίου, το τμήμα Δημόσιας Διπλωματίας της πρεσβείας Αθηνών θα συνδέσει την Αμερικανίδα ομιλήτρια Aisha Bowe με το ελληνικό κοινό σε μια συζήτηση για την εκπαίδευση STEM και την επιχειρηματικότητα για γυναίκες και κορίτσια.

Στις 11 Νοεμβρίου, θα φιλοξενήσει ένα masterclass για τον ηγετικό ρόλο των γυναικών στις επιχειρήσεις με τη διευθύντρια σχεδίασης της IBM, Ράνια Σβορώνου, ως μέρος του FEMpowermentInitiative που συνδιοργανώνεται από τη ReGeneration.

«Σε όλο το GEW θα τονίσουμε τις συνεχείς δραστηριότητες της πρεσβείας μας, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων εικονικής ηγεσίας και συνεδριών καθοδήγησης για νέους επιχειρηματίες, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με το Mindspace University που εκπαιδεύει τους νέους στα Βαλκάνια για το πώς να αναπτύξουν μια επιχειρηματική νοοτροπία καθώς και προγράμματα στα American Spaces μας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς διαδικτυακών σεμιναρίων επιχειρηματικότητας στο Xanthi TechLab» σημειώνεται επίσης.

Η αμερικανική πρεσβεία προτρέπει όσους ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ σε προγράμματα για την προώθηση των στόχων της σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, οικονομικής συνεργασίας (συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων για την προώθηση της επιχειρηματικότητας), αντιμετώπισης κακόβουλων επιρροών, προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και πολλών άλλων, να ανατρέξουν στην Ετήσια Προγραμματική Δήλωση (Annual Program Statement): https://gr.usembassy.gov/education-culture/cooperation-programs/.