Μια αξιόλογη και πολύ δυνατή καμπάνια, ξεκίνησε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, λόγω της 25ης Νοεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, με βασικό μήνυμα «Λέξεις μαχαίρια», στο οποίο είναι βασισμένες οι εικόνες του βίντεο που ανέβασε η υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα στο λογαριασμό της στο Instagram.

«Δεν το ήθελα. Μωρό μου. Συγγνώμη» είναι οι λέξεις που «από ένα σημείο και μετά γίνονται μαχαιριές» όπως αναφέρει και η κ. Συρεγγέλα στη σχετική λεζάντα. Η εκστρατεία στοχεύει στις γυναίκες που έχουν γίνει θύματα βίας, τις οποίες προτρέπει να «ακούσουν τις πράξεις και όχι τα λόγια του», ενώ τις παροτρύνει να μιλήσουν τώρα, να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 για γυναίκες – θύματα βίας και να απευθυνθούν στα 43 συμβουλευτικά κέντρα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης.

«Τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αποτελούν αποτρόπαιες πράξεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις οποίες καταδικάζουμε απερίφραστα. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας, ενώ τη σιωπή τους πρέπει να σπάνε όχι μόνο τα θύματα αλλά όλοι οι πολίτες, φίλοι, συγγενείς, γείτονες που είναι μάρτυρες κακοποιητικών συμπεριφορών. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλες και όλοι για να απαλλαγούμε δια παντός από τη βία και την κακοποίηση», επισημαίνει η κ. Συρεγγέλα.

Εν τω μεταξύ, χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο δεκάμηνο του 2021, η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 7.809 κλήσεις, εκ των οποίων οι 5.405 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας. Οι 3.182 κλήσεις ήταν για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ 2.699 γυναίκες ανέφεραν ως δράστη τον νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο. Με τη Γραμμή SOS, επικοινώνησαν τόσο τα ίδια τα θύματα όσο και τρίτα πρόσωπα, όπως συγγενείς, γονείς, αδέρφια, παιδιά, φίλοι και γείτονες. Η Γραμμή δέχθηκε από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2021 3.730 κλήσεις από γυναίκες  – θύματα βίας και 1.675 κλήσεις από τρίτα πρόσωπα.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, στα 43 συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ, απευθύνθηκαν 4.449 άτομα, γυναίκες – θύματα βίας, αλλά και πρόσωπα από το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον για να αναζητήσουν συμβουλές και καθοδήγηση από ειδικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ στους 19 ξενώνες φιλοξενήθηκαν 175 γυναίκες με τα παιδιά τους.