Ο πρώην μαχητής του ISIS, με το προσθετικό μέλος λόγω έκρηξης που του άφησε μόνιμη αναπηρία, υπέδειξε κι άλλα άτομα που σχετίζονταν με το «χαλιφάτο του τρόμου», για τα οποία γνωρίζει ότι βρίσκονται στην Ευρώπη, ενδεχομένως και στην Ελλάδα.

Τα όσα κατέθεσε ο 34χρονος Ιρακινός θεωρούνται ιδιαιτέρως σοβαρά, γι’ αυτό και η υπόθεση ανατέθηκε σε ειδικό εφέτη ανακριτή, που θα αναλάβει να συλλέξει τα στοιχεία που ενδεχομένως θα προκύψουν. Κατά την τριετή παρουσία του στη χώρα μας, ο τζιχαντιστής προσπάθησε να αποφύγει συναναστροφές και συμπεριφορές που θα μπορούσαν να τον συνδέσουν με το πάλαι ποτέ «Ισλαμικό Κράτος». Τον «πρόδωσε» όμως ένα βίντεο που περιήλθε στα χέρια των ξένων μυστικών υπηρεσιών, όπου τον δείχνει να κάνει κηρύγματα μίσους με το Kαλάζνικοφ ανά χείρας, την περίοδο 2014-15, όταν ακόμα ο ISIS κέρδιζε εδάφη και ο ίδιος δεν είχε στο κορμί του τα σημάδια του πολέμου που τον συνοδεύουν πλέον.

Πλέον, ενάμιση μήνα μετά τη σύλληψή του, οι ελληνικές Αρχές –σε συνεργασία με τη Europol και τις αρμόδιες υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών–, έχουν στα χέρια τους στοιχεία που δείχνουν ότι ο 34χρονος Ιρακινός είχε αφήσει «ψηφιακά ίχνη» που δείχνουν επαφές με πρώην μαχητές του ISIS και ιδιαίτερα της ομάδας ασφαλείας «Amiyat». Αυτά τα στοιχεία είναι που πιθανότατα τον «ανάγκασαν» να συνεργαστεί και να υποδείξει άλλα άτομα που έχουν πολεμήσει για το «Ισλαμικό Κράτος» και που πλέον είτε αναζητούν είτε έχουν βρει «καταφύγιο» στην Ευρώπη. Μία τέτοια περίπτωση ήταν και ο 27χρονος από το Τατζικιστάν που είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2020 στην Τρίπολη Αρκαδίας, ο οποίος είχε περάσει στην Ελλάδα με «καραβάνι» προσφύγων. Χρήζει αναφοράς το γεγονός ότι και γι’ αυτόν είχε σταλεί στην ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βίντεο που τον δείχνει μαζί με άλλους μαχητές του «χαλιφάτου» να χτυπούν αιχμαλώτους.

Διαρκής επιτήρηση

Τουλάχιστον τον τελευταίο έναν χρόνο, οι Αρχές έχουν θέσει υπό επιτήρηση μία λίστα περίπου 20 ατόμων, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν διατελέσει μέλη ή υποστηρικτές του ISIS που βρήκαν «καταφύγιο» στην Ελλάδα. Πρόκειται για άτομα που προέρχονται κατά βάση από το Ιράκ και τη Συρία και ήρθαν στη χώρα μας την περίοδο 2017-2018 μαζί με πρόσφυγες και χωρίς να έχουν πάνω τους κάποιο αποδεικτικό της ταυτότητάς τους. Λόγω της νομοθεσίας –και με δεδομένη την απροθυμία της Τουρκίας να τους δεχτεί πίσω– παραμένουν είτε σε δομές φιλοξενίας, είτε σε μισθωμένες κατοικίες, είτε σε σπίτια μαζί με άλλους ομοεθνείς τους. Μάλιστα, η επιτήρηση είναι και διαδικτυακή, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις –όπως αυτή ενός Σύρου ηλικίας περίπου 30 ετών που δηλώνει κάτοικος Πειραιά– με ιδιαίτερο «ενδιαφέρον». Στο προφίλ του συγκεκριμένου άνδρα μπορεί κανείς να δει φωτογραφία μαχητών του ISIS που κραδαίνουν Καλάζνικοφ και κρατούν σημαία του «Ισλαμικού Κράτους».

Πηγές από την Κατεχάκη εμφανίζονται καθησυχαστικές αναφορικά με την παρουσία πρώην τζιχαντιστών στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας ουδέποτε ενεπλάκη ενεργά (σ.σ. με αποστολή δυνάμεων) σε εμπόλεμη σύρραξη, ενώ παράλληλα θεωρείται σταυροδρόμι για τα ταξίδια τους – από και προς την Ευρώπη. Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία επίθεση όπως έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες πρωτεύουσες του δυτικού κόσμου, καθώς μία τέτοια ενέργεια θα αύξανε ακόμη περισσότερο το επίπεδο ασφάλειας και ταυτόχρονα θα δυσκόλευε τα δρομολόγιά τους! Σε κάθε περίπτωση όμως, οι ίδιες πηγές διαμηνύουν πως «έχουμε ανοιχτά τα μάτια και τ’ αυτιά μας», καθώς είναι βέβαιο ότι υπάρχουν εν υπνώσει θύλακες του ισλαμικού φονταμενταλισμού και εδώ. Πρόκειται για φανατικούς μουσουλμάνους (υπέρμαχους της Σαρία), οι οποίοι θα μπορούσαν να βρουν ευήκοα ώτα στα περίπου 100 παράνομα τζαμιά που λειτουργούν, χωρίς κανείς να μπορεί να γνωρίζει τι συμβαίνει εκεί μέσα και εάν συντελείται ριζοσπαστικοποίηση.

Απόρρητη έκθεση

Η πλήρης επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και η ανάληψη της εξουσίας επηρεάζουν το γεωπολιτικό «παιχνίδι» και στα σύνορά μας, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδείξει πολλάκις ότι γι’ αυτόν το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι ένα «εργαλείο» για να προκαλέσει προβλήματα στην Ελλάδα και για να πάρει λεφτά από την ΕΕ. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ήδη από τον Σεπτέμβριο έχει καταρτιστεί απόρρητη έκθεση η οποία παραδόθηκε και στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία γίνεται αναφορά σε πιθανή «έκρηξη» ροών προς το τέλος του έτους και ιδιαίτερα τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Στην έκθεση αυτή γίνεται αναφορά και στον κίνδυνο πρώην μαχητές του ISIS να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα μαζί με τα «μπουλούκια» των προσφύγων που θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να πατήσουν ελληνικό (σ.σ. άρα ευρωπαϊκό) έδαφος.

 

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο