Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που θέτουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε σχέση με την πανδημία δίνει μέσω της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής» ο τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός, Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή «χρειάζεται αυστηροποίηση των υγειονομικών standards για όλους», καθώς και η «επίταξη όλων των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία και ασθενών με κορονοϊό».

Παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση για την αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας και το σημερινό αδιέξοδο, και διαπιστώνει «η υγειονομική και κοινωνική κρίση σύντομα θα αποκτήσει χαρακτηριστικά πολιτικής κρίσης».

-Η πορεία της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα έχει φέρει για ακόμη μια φορά στα όρια του το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πιστεύετε ότι θα ζήσουμε ακόμη έναν δύσκολο χειμώνα, όπως και πέρυσι;

Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να αντιληφθεί κάποιος ότι έχει χαθεί ο έλεγχος της πανδημίας και ότι είναι σε εξέλιξη η χειρότερη φάση της, με τη μεγαλύτερη σφοδρότητα, με το υψηλότερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και με αβέβαιη έκβαση. Όπως και στο 2ο επιδημικό κύμα, η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη είναι στο επίκεντρο, το τίμημα σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους αναμένεται βαρύ και οι αντοχές των ανθρώπων του ΕΣΥ δοκιμάζονται ξανά. Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί σοβαρό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και όχι άρνηση της πραγματικότητας, υποτίμηση του κινδύνου και κατώτερα των περιστάσεων αντανακλαστικά. Η μόνη επιλογή αυτή την ώρα είναι η επίταξη όλων των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία και ασθενών με κορονοϊό, καθώς και η μετατροπή του στρατιωτικού νοσοκομείου 424 αποκλειστικά σε μονάδα covid. ‘Η θα επιμεριστεί το βάρος της πανδημίας, ή θα καταρρεύσει ολοσχερώς το ΕΣΥ.

-Η κυβέρνηση προχώρησε σε πιο αυστηρά μέτρα σε σχέση με τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Συμφωνείτε με την λογική των νέων μέτρων; Θα έχουν αποτέλεσμα ώστε να εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες;

Είναι απολύτως λάθος επιδημιολογικά η κυβερνητική γραμμή ότι «έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων» και άρα οι περιορισμοί πρέπει να αφορούν αποκλειστικά αυτούς. Έχουμε πανδημική έξαρση που πλήττει και εμβολιασμένους, ζούμε μια σοβαρή και παρατεταμένη κρίση Δημόσιας Υγείας που μας αφορά όλους. Όταν έχεις καθημερινά 7-8000 κρούσματα και 60-70 θανάτους σαν χώρα, βιώνεις μια υγειονομική τραγωδία και μια εθνική κρίση που δεν επιτρέπει συνθήκες «κανονικότητας» και «ελευθερίας» για κανένα. Η στρατηγική του «lockdown για ανεμβολίαστους» είναι αντιεπιστημονική, ανεφάρμοστη και κοινωνικά διχαστική. Και αντί να ωθεί στον καθολικό εμβολιασμό, ενισχύει το αντιεμβολιαστικό ρεύμα. Αυτό που χρειάζεται είναι αυστηροποίηση των υγειονομικών standards για όλους, περιορισμοί στην αναψυχή και τη νυκτερινή διασκέδαση, μέτρα για τους χώρους εργασίας, τα μέσα μεταφοράς, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τις κλειστές δομές.

-Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εκφράσει τη θέση ότι θα έπρεπε να συγκροτηθεί επιτροπή ειδικών κοινής αποδοχής. Που βασίζεται αυτή η πρόταση; Έχουν και οι ειδικοί που συμμετέχουν στις υπάρχουσες επιτροπές μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και αν ναι, έχετε συγκεκριμένα ονόματα να προτείνετε;

Η δραματική επιδείνωση της πανδημικής κρίσης απαιτεί διακομματική συνεννόηση και κοινωνικές συναινέσεις. Μπροστά στη κρίση εμπιστοσύνης ενός σημαντικού τμήματος της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση, στην Πολιτεία, στους θεσμούς και στην Επιστήμη, έχουμε ανάγκη ένα αξιόπιστο restart στα πάντα. Στην υγειονομική στρατηγική, στην επιστημονική εποπτεία, στην πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση. Το κύρος και η αξιοπιστία των εμπειρογνωμόνων πρέπει να περιφρουρείται από όλους μας. Και από τούς ίδιους. Πρωτίστως όμως από την κυβέρνηση, η οποία απαξιώνει και «εργαλειοποιεί» συστηματικά την Επιτροπή. Δεν διασφάλισε ούτε διαφάνεια και πρόσβαση στα πρακτικά των συνεδριάσεων της, ούτε δήλωση σύγκρουσης συμφερόντων των μελών, ούτε έγκαιρη γνωμοδότηση της στις κρίσιμες φάσεις. Συνήθως η κυβέρνηση ζητούσε την εκ των υστέρων «νομιμοποίηση» των δικών της πολιτικών επιλογών. Δημιούργησε «στεγανά» και πολλαπλά κέντρα διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, έδωσε επιστημονικό ρόλο που δεν της ανήκε στην Πολιτική Προστασία, έχει μετατρέψει το Μαξίμου σε κέντρο επιδημιολογικής επιτήρησης και παρέμβασης.

-Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, στις αρχές της εβδομάδας, δήλωσε ότι αν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία, τότε καλύτερα να αποχωρήσει. Εννοείτε να προσφύγει σε εκλογές ή να προκύψει άλλος πρωθυπουργός που θα διαχειριστεί την πανδημία;

Εννοούμε ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για την αποτυχία στη διαχείριση και το σημερινό αδιέξοδο, δεν πείθει ότι μπορεί να κάνει restart, να ελέγξει την πανδημία και να διασφαλίσει την ανθεκτικότητα του ΕΣΥ και της κοινωνίας. Η υγειονομική και κοινωνική κρίση σύντομα θα αποκτήσει χαρακτηριστικά πολιτικής κρίσης. Και αυτό δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις. Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν είναι αίτημα αυτή την ώρα, είναι όμως ένα σενάριο που ενισχύεται αντικειμενικά. Προφανώς δεν ζητάμε αλλαγή πρωθυπουργού από την παρούσα Βουλή. Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι υπάρχει εναλλακτική πολιτική και δυνατότητα προοδευτικής διακυβέρνησης.

-Μέχρι και σήμερα υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι δεν βάζει “πλάτη” στην πανδημία, και ότι επιχαίρει για την κατάσταση. Τι τους απαντάτε;

Ότι λένε ψέματα ανερυθρίαστα, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμπεριφέρθηκε στην πανδημία με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, στήριξε τις κρίσιμες επιλογές που εισηγήθηκαν οι ειδικοί (περιοριστικά μέτρα, εμβολιασμός), άσκησε τεκμηριωμένη κριτική στη διαχείριση, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση και τον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα, για την ενδυνάμωση με μόνιμο τρόπο του ΕΣΥ, για ένα νέο και ποιοτικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Όταν η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προκύψει η ελάχιστη δυνατή συνεννόηση και μια κοινή συμφωνία για μέτρα έκτακτης ανάγκης χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους, αποδεικνύει ότι δεν επενδύει στην καταστροφή ούτε επιχαίρει για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης. Το πρόβλημα στη διαχείριση της πανδημίας είναι η κυβέρνηση και όχι η αντιπολίτευση και η κοινωνία.