Την παρθενική εμφάνισή του σε ευρωπαϊκό έδαφος πραγματοποίησε το ιπτάμενο αυτοκίνητο της κινεζικής Xpeng, προοικονομώντας την έναρξη των δοκιμαστικών πτήσεων στους αιθέρες της γηραιάς ηπείρου.

Η ώρα που τα αυτοκίνητα θα ίπτανται στους αιθέρες όλο και πλησιάζει, αφού δεν είναι λίγοι πλέον οι κατασκευαστές οι οποίοι εξελίσσουν και μάλιστα με ραγδαίους ρυθμούς το ιπτάμενο μέλλον μας.

Σημαντικό προβάδισμα σε αυτό το πρωτότυπο space race δείχνει πως έχει η κινεζική Xpeng, η οποία όχι μόνο έχει ήδη αποκαλύψει τα πλάνα της για την παραγωγή του πρώτου ιπτάμενου αυτοκινήτου, αλλά δείχνει έτοιμη να αρχίσει τις δοκιμαστικές πτήσεις και επί ευρωπαϊκού «εδάφους».

Η Xpeng παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το X2, ένα τετράτροχο το οποίο θα έχει την ικανότητα να πετάει σε απόσταση 1.500 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας, λόγω των δύο πτυσσόμενων βραχίονων και των ισάριθμων ηλεκτροκίνητων ελίκων.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της κινεζικής φίρμας, το Xpeng X2 θα περάσει στη γραμμή παραγωγής, ωστόσο, οι δοκιμές εξέλιξής του στη γηραιά ήπειρο, θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Να τονίσουμε, ότι η δυνατότητα το Xpeng X2 να ταξιδεύει στον αέρα θα οφείλεται εν μέρη στο πλήρως αυτόνομο σύστημα πτήσης, το οποίο δε θα προϋποθέτει από τον χειριστή του να έχει γνώσεις αεροπλοΐας.

Όσο αναφορά τις υπόλοιπες προδιαγραφές του Xpeng X2, το μήκος του θα φτάνει τα 4,97 μέτρα, το βάρος του, λόγω της ανθρακονημάτινης κατασκευής του, δε θα υπερβαίνει τα 560 κιλά, η μέγιστη ταχύτητα πτήσης θα φτάνει τα 130 χλμ./ώρα και η αυτονομία, τα 30 λεπτά στο ύψος των 1.000 μέτρων.

Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό είναι το κόστος του πρώτου, κατά τα φαινόμενα, ηλεκτρικού αυτοκινήτου που πρόκειται να περάσει στη γραμμή παραγωγής, αν και οι πτήσεις πάνω από τους μποτιλιαρισμένους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων του πλανήτη, θα αποτελέσει, στην αρχή τουλάχιστον, μια ακριβοπληρωμένη πολυτέλεια.