Σε ανακοίνωση προχώρησε το Κρεμλίνο ότι η τηλεφωνική συνομιλία, που είχαν οι επικεφαλής για θέματα ασφαλείας των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ήταν μέρος της προετοιμασίας των επικείμενων συνομιλιών μεταξύ των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάϊντεν, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για συνάντηση των δύο ηγετών.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ και του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζέικ Σάλιβαν έγινε και «στο πλαίσιο της προετοιμασίας την αναμενόμενης επαφής σε επίπεδο κορυφής».

Αναφερόμενος και στις συνομιλίες μεταξύ των δύο αξιωματούχων, ο Πεσκόφ τόνισε ότι «οι Πατρούσεφ και Σάλιβαν μίλησαν για την συνέχιση εκείνων των θέσεων κατανόησης που είχαν επιτευχθεί στην Γενεύη, στην σύνοδο κορυφής (που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο). Συντόνισαν τα ρολόγια τους προς τις κατευθύνσεις του διαλόγου που συνεχίζεται. Και αυτές είναι η στρατηγική σταθερότητα και η κυβερνοασφάλεια».

«Προς το παρόν, και οι δύο πλευρές κατανοούν πως θα υπάρξει συνάντηση των δύο ηγετών στο άμεσο μέλλον. Την ίδια στιγμή, είναι νωρίς να συζητάμε οποιαδήποτε λεπτομέρεια» δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης στο ρωσικό πρακτορείο TASS.

Ο Πεσκόφ επισήμανε ότι οι Πατρούσεφ και Σάλιβαν συνομιλήσαν για την Ουκρανία και για την κατάσταση των μεταναστών στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συναντήθηκαν για πρώτη φορά, μετά την εκλογή του τελευταίου, τον περασμένο Ιούνιο στη σύνοδο της Γενεύης. Ήταν η πρώτη σύνοδος Ρώσου και Αμερικανικού προέδρου από το 2018.