Ο ΠΟΥ απηύθυνε  δραματική έκκληση για λήψη περισσότερων μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας στην Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν να χάσουν  500.000 άνθρωποι τις ζωές τους από την Covid-19 στη Γηραιά Ήπειρο μέχρι τον Μάρτιο.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, δήλωσε πολύ ανήσυχος με τη νέα έξαρση των μολύνσεων που εξαπλώθηκε απ’ άκρου εις άκρον στην ήπειρο αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να ανακοινώσουν νέα περιοριστικά μέτρα. Η Αυστρία έγινε αυτή την εβδομάδα η πρώτη χώρα ανακοίνωσε ότι θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για την Covid-19 από τον Φεβρουάριο, καθώς έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην Ευρώπη και κατέγραψε άλλα 15.809 κρούσματα την Παρασκευή. Η Αυστρία θα μπει τη Δευτέρα και τουλάχιστον μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου στο τρίτο καθολικό lockdown, ενώ αυστηρότερα μέτρα έχουν ανακοινωθεί και στην Τσεχία και τη Σλοβακία.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη είπε ότι για την έξαρση των κρουσμάτων ευθύνεται η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, η χειμερινή περίοδος, κατά την οποία συνήθως αυξάνονται οι ιογενείς λοιμώξεις και η κατά τόπους κυριαρχία του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Δέλτα. Μιλώντας στο BBC ο Κλούγκε απηύθυνε έκκληση για αύξηση των εμβολιασμών, εφαρμογή των βασικών δημόσιων μέτρων υγείας και ανάπτυξη νέων θεραπειών, χαρακτηρίζοντας έσχατο μέτρο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αν και τόνισε ότι «θα ήταν πολύ επίκαιρο» να γίνει μια «νομική και κοινωνική συζήτηση» για το θέμα.«Υπάρχουν άλλα μέσα, πριν απ’ αυτό, όπως το Covid pass», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό δεν συνιστά «περιορισμό ελευθερίας, αλλά εργαλείο για να διατηρήσουμε την ατομική ελευθερία». «Η Covid-19 έγινε ξανά η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θνητότητας στην περιοχή μας. Γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει», για την καταπολέμηση της νόσου, υπογράμμισε.

Κι ενώ η Ευρώπη καταγράφει αύξηση κατά 10% του αριθμού των θανάτων από την Covid-10 και βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο της πανδημίας, νέες ταραχές ξέσπασαν χθες στην Ολλανδία σε διαδήλωση κατά των περιοριστικών μέτρων. Στη Γερμανία ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός πέμπτου κύματος, αν δεν αυξηθούν γρήγορα τα ποσοστά εμβολιασμού και δεν περιοριστούν οι επαφές με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν να μην αποκλείει το ενδεχόμενο νέου εθνικού lockdown, ενώ ακυρώθηκαν οι υπαίθρειες χριστουγεννιάτικες αγορές στη Βαυαρία, που έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα.