Φορώντας το κόκκινο καπέλο της στρατευμένης δημοσιογραφίας, η Ολλανδή δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ ήταν με ρομποτική ακρίβεια προετοιμασμένη για την εκπλήρωση της αποστολής της, με μοναδικό όπλο το ίδιο που συχνά χρησιμοποιούν οι κατά πραγματικό επάγγελμα «αλληλέγγυοι» προστάτες του δόγματος «μεγάλη αναταραχή, ωραία ατμόσφαιρα».

Έχοντας αναβαθμίσει τον εαυτό της ως τον απόλυτο κριτή των πάντων, έκανε το γνωστό, μοιραίο λάθος που χαρακτηρίζει μερίδα της δημοσιογραφίας, αυτό της σκοπιμότητας, και αντί να υποβάλει μια απλή, σκληρή, ερώτηση στον Έλληνα πρωθυπουργό –αυτές που μας μαθαίνουν οι σωστοί δάσκαλοι της δημοσιογραφίας– προχώρησε σε ένα προσωπικό, αντιδεοντολογικό «παραλήρημα». Με την αυστηρή και επί της ουσίας απάντησή του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε το δικό του εθνικό καπέλο, αυτό που προστατεύει τους περισσότερους Έλληνες από τα οργανωμένα σχέδια που επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία, το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο και την αναγκαιότητα της προστασίας των συνόρων της Ευρώπης. Είμαι σκληρή στην κριτική μου, γιατί στον δικό μου φάκελο των ερωτήσεων έχω πάντα και το βιογραφικό μου, ως τακτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και δη της Επιτροπής Μετανάστευσης, την περίοδο 2012-2015. Έζησα προσωπικά άπειρες προσπάθειες καπελώματος της αλήθειας που βίωνε η Ελλάδα με τα μεταναστευτικά ρεύματα, με τη συντονισμένη επίθεση συγκεκριμένων ευρωπαϊκών εφημερίδων, κυρίως βρετανικών.

Παραθέτω αναμφισβήτητα γεγονότα: Όλη εκείνη την περίοδο στο Συμβούλιο της Ευρώπης ζούσα έντονα την ψυχροπολεμική σχέση μας με τις πλούσιες χώρες του Βορρά, αλλά και τις χώρες των μνημονικών δανεικών μας: π.χ., τις χώρες της Βαλτικής, που, μεταξύ άλλων, μας πυροβολούσαν γενικώς για την πολύχρονη ανικανότητά μας, ως χώρας, να αντιμετωπίσουμε το ρεύμα των παράνομων-παράτυπων μεταναστών. Το κούνημα του δακτύλου εις βάρος μας ήταν συνεχές και πιεστικό, και η δική μου απάντηση συμπεριελάμβανε πάντα στατιστικά στοιχεία και τη μόνιμη επωδό, «δεν δεχόμαστε κριτική από τις πλούσιες αποικιοκρατικές σας χώρες».

Η συνήθως στοχευμένη δημοσιογραφική κατακραυγή εις βάρος της Ελλάδας προκάλεσε στο ΣτΕ τη σύνταξη έκθεσης για το μεταναστευτικό, με επικεφαλής τη μεγάλη μας κριτή, Ολλανδή βουλευτή Τίνεκε Στρικ. Με πρωτοβουλία της επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Ντόρας Μπακογιάννη, συνοδεύσαμε αντιπροσωπεία βουλευτών από πολλές χώρες στον ακριτικό Έβρο, στην –τότε δομή– της Αμυγδαλέζας και όπου είχαν, ιδίοις όμμασι, τη μοναδική ευκαιρία να βιώσουν το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας. Η πολυήμερη επίσκεψή τους στα καίρια σημεία έφερε ανατροπή στις, εκ του μακρόθεν, απόψεις τους.

Με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιανουάριο του 13’, το ΣτΕ, ενέκρινε την έκθεση Strik, αναγνωρίζοντας επιτέλους ότι, το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης στην Ελλάδα είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό… Ο δε τότε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ, Γάλλος Jean-Claude Mignon, ζήτησε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τονίζοντας «Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί μόνη της όλη τη δυστυχία του κόσμου, ολόκληρη η ήπειρος έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει ότι η κατάσταση στην περιοχή Μεσογείου που είναι ήδη δύσκολη δεν θα γίνει μια ανθρωπιστική καταστροφή» .

Υπάρχουν και άλλες ανάλογες ιστορίες, που καπελώνουν τη στρατευμένη δημοσιογραφία και όπως εμείς τότε αποδείξαμε με την πραγματικότητα στους βουλευτές του ΣτΕ, πως δεν πρέπει να ακούν τις σειρήνες αλλά και να τις βλέπουν, έτσι και η Ολλανδή δημοσιογράφος και οι όμοιοι της, όφειλε να παρουσιάσει στοιχεία και αποδείξεις στον Έλληνα πρωθυπουργό, για να μην φύγει η τελικά ίδια παντελώς ακάλυπτη!

της Φωτεινής Πιπιλή

Βουλευτής Α΄ Αθηνών της ΝΔ

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο