Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο διάστημα για την πορεία του πανδημικού κύματος με τους σκληρούς δείκτες να επιμένουν. Διαρκής είναι η μάχη για να σταθεί το σύστημα υγείας καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία αυξήθηκαν περίπου κατά 20% και οι διασωληνωμένοι ασθενείς κατα 15%.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η ενημέρωση  για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας  Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Μίνα Γκάγκα: «Μην αργείτε να πάτε στο γιατρό, εάν έχετε συμπτώματα»
Ξεκινώντας την ενημέρωση η κ. Γκάγκα διαπίστωσε μια αύξηση των κρουσμάτων στο τελευταίο 7ημερο και επεσήμανε ότι τα πολλά κρούσματα είναι στην Αττική και Θεσσαλονίκη. Ειναι σημαντικό να μπορέσουμε να σταματήσουμε την επαφή χωρίς μέτρα για να σταματήσουμε τη διασπορά και πηγαίνουμε στο γιατρό εγκαίρως.

Εμβολιαζόμαστε για να μη νοσήσουμε βαριά και κάνουμε χρήση των μέσων προστασίας για να μην κινδυνέψουμε από τον ιό, κατέληξε η κ. Γκάγκα.

Βάνα Παπαευαγγέλου: «Η πίεση στα νοσοκομεία θα ισχύσει για αρκετές εβδομάδες»
Τα ενεργά κρούσματα είναι 54.000 και η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες, είπε. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υψηλή θνητότητα παρατηρείται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.  Σημαντικό όπλο είναι το testing που γίνεται.

Η κ. Παπαευαγγέλου, ανέφερε επίσης ότι τις τελευταίες 10 μέρες έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση. Σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι κανένας δεν είναι άτρωτος απέναντι στον ιό, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τρίτη δόση που προστατεύει από σοβαρή νόσηση. Υπογράμμισε όμως ότι και οι εμβολιασμένοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο
Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε πως παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στη διάδοση σε περιοχές όπως Σάμος, Γρεβενά, Ευρυτανία, Ηράκλειο, Πρέβεζα, Χανιά, Άρτα και Έβρος.

Η επιτροπή των ειδικών παρατηρεί πως η υψηλή θνητότητα καταγράφεται σε περιοχές με αυξημένο αριθμό ανεμβολίαστων μεγάλης ηλικίας ή περιοχές με γηρασμένο πληθυσμό γενικότερα.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως ο δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα φαίνεται πως μειώθηκε ελαφρά και πλέον κυμαίνεται μεταξύ 1,75 και 1,8%, με πολύ υψηλό αριθμό τεστ ανά ημέρα.

9 στα 10 κρούσματα στα σχολεία εντοπίζονται μέσω self test
Επιπλέον, αναφορικά με τον έλεγχο στα σχολεία, η καθηγήτρια σημείωσε πως 9 στα 10 κρούσματα διαγιγνώσκονται λόγω των self test στους μαθητές. Σύμφωνα με την ίδια, το συστηματικό τέστινγκ στη χώρα, αποτελεί σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αναφορικά με την εικόνα στα νοσοκομεία της χώρας, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα, 4.500 ασθενείς Covid, με μέσο όρο 405 εισαγωγές κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα. Όπως είπε, εχθές σημειώθηκε ρεκόρ νέων εισαγωγών, με 490 ασθενείς.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα μονοκλωνικά αντισώματα
Σήμερα εξάλλου όπως ανακοινώθηκε κατά τη ενημέρωση ανοίγει η πλατφόρμα για τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Η διάθεσή τους αρχιζει σε 10 νοσοκομεία δύο από τα οποία βρίσκονται στην Αττική και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία Σωτηρία και Σισμανόγλειο.

Θα υπάρχει πενταμελή ομάδα γιατρών που θα αξιολογεί και θα ελέγχει τα αιτήματα.

«Έτσι θα έχουμε ένα ακόμα μέτρο στη φαρέτρα μας» είπε χαρακτηριστικά η κα Γκάγκα, υπογραμμίζοντας ότι οι δόσεις είναι περιορισμένες πανευρωπαϊκα.