Σημαντική αύξηση των ραντεβού, τόσο για τις πρώτες δόσεις, όσο και για την τρίτη, αναμνηστική δόση καταγράφεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει μιλώντας στο «Π» ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο άνθρωπος πίσω από το ελληνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, Μάριος Θεμιστοκλέους. Τονίζει ότι τα ραντεβού για την πρώτη δόση των τελευταίων περίπου 20 ημερών παρουσιάζουν αύξηση 110% σε σχέση με την περίοδο πριν από τη λήψη των μέτρων, ενώ σχεδόν 1,8 εκατ. πολίτες έχουν κάνει ή έχουν προγραμματίσει την αναμνηστική δόση. Υπογραμμίζει ότι απαιτείται μεγαλύτερη ενεργοποίηση των πολιτών 60+ για ραντεβού εμβολιασμού.

Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες επιστρέφουν στη λογική των lockdowns και για εμβολιασμένους. Εν όψει Χριστουγέννων, είναι κάτι που επεξεργαζόμαστε κι εμείς; 

Το lockdown δεν είναι στα σχέδιά μας. Επικεντρωνόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στο να αυξήσουμε τους εμβολιασμούς και της πρώτης αλλά και της τρίτης δόσης και να αντέξουμε την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε όλοι ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση, είναι η προστασία μας απέναντι στην πανδημία.

Εκτιμάτε ότι, αν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση με το τέταρτο κύμα, μπορεί να έχουμε κι άλλους περιορισμούς για πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί; Στην εστίαση, για παράδειγμα…

Η κατάσταση είναι δυναμική, παρακολουθούμε όλους τους δείκτες, επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια, δεν αποκλείουμε τίποτα, αλλά τη στιγμή αυτή τα μέτρα είναι πολύ συγκεκριμένα και το ζητούμενο είναι η εφαρμογή τους. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα με την εντατικοποίηση των ελέγχων και στην εστίαση και στα καταστήματα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι τα μέτρα δεν είναι για να περιορίσουν τους ανεμβολίαστους, αλλά κυρίως για να τους προστατέψουν.

Τα μέτρα που ελήφθησαν από αρχές Νοεμβρίου πόσα ραντεβού για πρώτη δόση προσέθεσαν; Πόσοι άνθρωποι πείστηκαν, εν τέλει; 

Είναι γεγονός ότι τα μέτρα συντέλεσαν στο να έχουμε μια μεγάλη αύξηση στους εμβολιασμούς. Από την πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων και μέσα σε 17 ημέρες έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση 317.000 πολίτες και, αν το συγκρίνουμε με τις αντίστοιχες προηγούμενες 17 μέρες που 150.000 πολίτες είχαν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης, διαπιστώνουμε ότι έχουμε μία πολύ σημαντική αύξηση της τάξης του 110%. Ειδικά αν συγκρίνουμε με ακόμα προηγούμενα χρονικά διαστήματα, έχουμε πολύ μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση.

Ποιες ηλικιακές ομάδες έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού τις προηγούμενες εβδομάδες, με δεδομένη την εύλογη ανησυχία όλων μας για τους 60+;

Αναλύοντας τα στοιχεία από το σύστημα, βλέπουμε πως περίπου το 80% των ραντεβού ήταν στις ηλικίες κάτω των 60 και το 20% άνω των 60. Αυτό εξηγείται, έως έναν βαθμό, από τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που έχουν οι άνω των 60 ετών. Σίγουρα θέλουμε περισσότερα σε αυτές τις ηλικίες, γιατί αυτές οι ηλικιακές ομάδες είναι και πιο ευάλωτες απέναντι στον ιό.

Πώς πηγαίνει ο προγραμματισμός ραντεβού για τρίτη δόση, αλλά και οι εμβολιασμοί; Ανταποκρίνονται οι πολίτες;

Ναι, υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Ήδη περισσότεροι από 1.750.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους και βλέπουμε μέρα με τη μέρα τα ραντεβού να αυξάνονται. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι μόνο τις τελευταίες τρεις μέρες κλείστηκαν 321.000 ραντεβού.

Το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα είναι σε πλήρη ανάπτυξη και συνεχώς προσθέτουμε νέα εμβολιαστικά κέντρα, αυξάνοντας τη δυναμικότητά μας. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, αυτήν τη στιγμή είμαστε πολύ κοντά στους εμβολιασμούς-ρεκόρ της άνοιξης, έχοντας όμως παράλληλα και χιλιάδες εμβολιασμούς στα σπίτια, σε πλατείες, σε απομακρυσμένα χωριά και πολλές άλλες ειδικές δράσεις.

Από τις 13/12 θα παύσει να είναι σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού των συμπολιτών μας 60+, αν δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Υπήρξε ανταπόκρισή τους τις τελευταίες μέρες, για να κάνουν την αναμνηστική δόση;

Τα στοιχεία αυτό δείχνουν, αλλά δεν σταματάμε, δεν επαναπαυόμαστε, η αναμνηστική δόση έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της, σε πολύ υψηλό ποσοστό, ώστε να αποτρέψει άσχημα αποτελέσματα, όπως θα ήταν η απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Στόχος ήταν και παραμένει η προστασία των πολιτών και δεν πρέπει να χαθεί χρόνος.

Έχει ανοίξει μια πανευρωπαϊκή συζήτηση για τη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού και ειδικά του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού. Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει συμφωνία το επόμενο διάστημα;

Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Ήδη συζητούνται τα χρονικά πλαίσια ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και η προτεραιοποίηση των εμβολιασμένων ταξιδιωτών. Μη ξεχνάμε ότι στην πρόταση του πρωθυπουργού μας, προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνεται ακριβώς αυτό το «πόσο σημαντικό βήμα στη μάχη ενάντια στη πανδημία θα ήταν να θεωρηθεί προϋπόθεση η πραγματοποίηση της τρίτης δόσης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών». Εδώ θα ήθελα να θυμίσω ότι η χώρα μας είναι από τα πρώτα κράτη-μέλη στη λήψη αποφάσεων σε αυτό το πεδίο με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά και ήταν πάλι από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που σύστησε την αναμνηστική δόση για όλο τον ενήλικο πληθυσμό, μετά ακολούθησαν οι υπόλοιπες χώρες. Οπότε, ναι, είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία στο επόμενο διάστημα.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο