Ενός κακού, μύρια έπονται. Η πανδημία όχι μόνο ήλθε, όχι μόνο αφήνει χιλιάδες νεκρούς, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και οικονομικά ζητήματα. Τις περίφημες ανατιμήσεις. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στις πληθωριστικές τάσεις που εμφανίστηκαν το 2021, μετά την επανεκκίνηση των οικονομιών έπειτα από πολύμηνα lockdowns και τη ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα για να την καλύψουν, στην άνοδο των διεθνών τιμών ενέργειας και στην αύξηση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, γεγονότα που αναπόδραστα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά.

Αναντίρρητα πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο επηρέασε δομικά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και όχι για μία ελληνική ιδιαιτερότητα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών και της ΕΚΤ, η οικονομική αυτή αναστάτωση-κρίση τιμών, θα είναι προσωρινού χαρακτήρα, καθώς η αποκλιμακωση των τιμών αναμένεται να γίνει αισθητή ήδη από τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Μόνο όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός της πανδημίας, επιχειρείται να εμφανιστεί ως αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα αυτό των ανατιμήσεων.

Κι όμως. Η ελληνική κυβέρνηση υπήρξε από τις πρώτες που διέγνωσαν το θέμα και από εκείνες που έδειξαν διάθεση παρέμβασης.

Σε πρώτη φάση λήφθηκαν μέτρα αιχμής και καταστρώθηκε ένα σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που ξεπερνούσε τα 600 εκατ. ευρώ (κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος, διπλασιασμός της ενίσχυσης των κοινωνικών τιμολογίων, εξαίρεση για τους επόμενους μήνες των τελών στο φυσικό αέριο, αναστολή της πληρωμής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στις επιχειρήσεις), απόλυτα εναρμονισμένο με την πάγια πολιτική της κυβέρνησης για τη στήριξη των συμπολιτών μας, πάντα εντός του πλαισίου του δημοσιονομικά εφικτού. Ήδη, η χώρα μας πέτυχε να έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό για τον Οκτώβριο, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,8%, αισθητά χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωζώνης που ήταν 4,1%, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν εμφανίζει για τα επόμενα δύο χρόνια την 3η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, 7,1% για το 2021 και 5,2% για το 2022. Όμως οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν σταματούν εδώ, καθώς ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη Δευτέρα, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, τρεις ακόμη πρωτοβουλίες για τη στήριξη των συμπολιτών μας στο μέτωπο κατά της ακρίβειας, συνολικού κόστους 338,5 εκατ. ευρώ.

100.000 ενεργοί υγειονομικοί στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού, ενώ ένα μέσο ποσό ύψους 900 ευρώ θα τους καταβληθεί άμεσα εντός Δεκεμβρίου. Όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι της χώρας θα λάβουν ένα πρόσθετο βοήθημα, ύψους 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρω για κάθε μέλος της οικογένειάς τους, ενώ το ίδιο ακριβώς επίδομα θα δοθεί και σε 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία. Κατέστη αντιληπτό ότι η κυβέρνηση στέκεται έμπρακτα στο πλευρό των πολιτών, προκειμένου οι ανατιμήσεις να έχουν τη βραχύτερη διάρκεια και το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στην οικιακή οικονομία και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι άκρως ρεαλιστικά και πλήρως κοστολογημένα, χωρίς να εκτροχιάζουν τη δημοσιονομική ισορροπία και χωρίς να ναρκοθετούν την αναπτυξιακή προοπτική της εθνικής μας οικονομίας. Μέτρα για το παρόν και το μέλλον, υλοποιήσιμα και όχι πρακτικά ανεφάρμοστα, που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα στην ολότητά του χωρίς να ρίχνουν νερό στον αδηφάγο μύλο του λαϊκισμού, της δημαγωγίας και του διχασμού. Ο πρωθυπουργός μίλησε με πράξεις, εν αντιθέσει με τον κ. Τσίπρα που, αυτοαναγορευθείς σε αυριανό πρωθυπουργό (αν και δεν τολμά ούτε να αναφερθεί στη λέξη εκλογές), κατέφυγε, κατά την προσφιλή του συνήθεια, στην εύκολη λύση των ανέξοδων υποσχέσεων. Η λύση στα προβλήματα της οικονομίας είναι, χάρη στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, άμεσα επικείμενη, το αύριο όμως που προσδοκά ο κ. Τσίπρας για τον εαυτό του θα είναι πολύ πιο μακρινό από όσο υπολογίζει.

 

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Βουλευτής Β’ Πειραιώς της ΝΔ

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο