Για τις «παιδικές ασθένειες» του Μαρξισμού, για τα χρόνια του στη δημοσιογραφία, για τις δύσκολες αποφάσεις του στη Βουλή, αλλά και για τον ερχομό της κόρης του, μιλάει στο «Π» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου. Παράλληλα δηλώνει πως «η μεγάλη αγωνία μου είναι να θωρακίσουμε τις πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας, όσο γίνεται καλύτερα και γρηγορότερα».

Στον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης αναλάβατε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο που έχετε θέσει ως υφυπουργός;

Είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του πρωτογενούς μας τομέα. Πιστεύω πως πρέπει να δώσουμε προστιθέμενη αξία στη δεδομένη ποιότητα των προϊόντων μας, με προτεραιότητα στην απόδοση περισσότερων εσόδων στους παραγωγούς μας.

Στο δικό σας χαρτοφυλάκιο βρίσκεται και το «καυτό» ζήτημα των ανατιμήσεων σε πολλά κτηνοτροφικά προϊόντα. Πού εστιάζεται το πρόβλημα;

Στον τομέα ευθύνης μου το μεγαλύτερο πρόβλημα διαπιστώνεται στην κτηνοτροφία, γιατί οι ζωοτροφές έχουν παρουσιάσει αύξηση τιμής από 50% μέχρι 120% μέσα στον τελευταίο χρόνο. Έχουμε συστήσει ειδική επιτροπή στο υπουργείο, για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να εξορθολογήσουμε αυτά τα πράγματα, καθώς συμβαίνουν διάφορα που δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν στο εμπόριο των ζωοτροφών, γιατί εξηγήστε μου πώς γίνεται, λίγες μέρες αφότου ανακοινώσαμε τη μείωση ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στην Κρήτη να παρουσιάζεται ανατίμηση των ζωοτροφών.

Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τέτοια φαινόμενα;

Εντατικοποιούμε τους ελέγχους στο κύκλωμα εμπορίας των ζωοτροφών, αλλά η μεγάλη πρόκληση είναι η αυτάρκεια της Ελλάδας, γιατί ο πρωτογενής τομέας είναι σημαντικός και πρέπει να έχει η Ελλάδα εθνική παραγωγή ζωοτροφών μεγαλύτερη, για να μην είναι έρμαιο των διεθνών τιμών. Στην κατεύθυνση αυτή υπάρχουν εισηγήσεις για αξιοποίηση δημόσιων γαιών για καλλιέργεια ζωοτροφών και ήδη βρίσκομαι σε επαφή με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, όπου κάνουν σημαντικές έρευνες για εναλλακτικές ζωοτροφές που θα μπορούν να καλλιεργηθούν ευκολότερα και αποδοτικότερα. Ο μεγάλος στόχος είναι να ενισχύσουμε την εθνική μας αυτάρκεια.

Ποιος είναι ο στόχος σας για την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, που θα συμβάλουν στην ενίσχυση των αγροτών;

Κλειδί για την ανάπτυξη του πρωτογενούς μας τομέα είναι η μεταποίηση και η τυποποίηση των προϊόντων μας. Πρέπει οι αγρότες μας να έχουν την απαραίτητη επιστημονική υποστήριξη για να αυξήσουν την αξία της παραγωγής τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ελληνικό μέλι, για το οποίο στοχεύουμε να αυξήσουμε την εμπορική του αξία, αναδεικνύοντας τις μοναδικές ιδιότητές του και καταπολεμώντας τις παράνομες ελληνοποιήσεις και νοθείες, με «όπλο» την αποδεδειγμένη ιχνηλασιμότητα.

Η Εύβοια είναι ο τόπος σας και φέτος δοκιμάστηκε σκληρά από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Πώς προχωράει το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας;

Το πρόγραμμα ολικής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας προχωρά με γοργούς ρυθμούς, με πρωτοβουλίες όπου αξιοποιούνται τα πλεονεκτήματα της περιοχής και κυρίως με πρωτοβουλίες που δίνουν ελπίδα στους κατοίκους ότι αξίζει να παραμείνουν στον τόπο τους. Μην ξεχνάμε πως το πέρασμα της πυρκαγιάς ήταν καταστροφικό, όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την κοινωνικο-οικονομική ζωή του τόπου. Προχωρούν οι καταβολές αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους για κατοικίες, ενώ έχει εξασφαλιστεί η προμήθεια ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους. Έχει δρομολογηθεί και η καταβολή αποζημιώσεων στον πρωτογενή τομέα, επιταχύνοντας τις διαδικασίες του ΕΛΓΑ.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, πώς τρέχουν;

Τον ερχόμενο μήνα, θα δοθούν 6 εκατομμύρια ευρώ σε όλους τους Δασικούς Συνεταιρισμούς ως αποζημίωση όλου του ποσού από τη φετινή παραγωγή των ρητινοκαλλιεργητών και επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, έχει δρομολογηθεί η έναρξη ειδικού προγράμματος απασχόλησης ρητινεργατών, διάρκειας επτά ετών. Και το σύνολο των μελισσοκόμων θα λάβει ανάλογες αποζημιώσεις, παρά το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό αυτών ήταν αδήλωτοι.

Για τους κτηνοτρόφους υπάρχει μέριμνα;

Για τον πληττόμενο κλάδο των κτηνοτρόφων θα υπάρχει σημαντική στήριξη για τα επόμενα χρόνια. Θα καθορίσουμε χώρους όπου θα καλλιεργούνται ζωοτροφές για να διανέμονται στους κτηνοτρόφους, προκειμένου τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια να υπάρχει προοπτική μέχρι να αναπτυχθεί το δάσος. Με το σχέδιο του κ. Μπένου υπάρχει μια μοναδική συνεργασία του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, του ιδιωτικού τομέα και των δημόσιων φορέων, για να φέρουμε γρήγορα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Έχουν γίνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα εν όψει του χειμώνα;

Τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για τη θωράκιση της Βόρειας Εύβοιας εκτελούνται σε χρόνο-ρεκόρ. Πρέπει να γίνουν άμεσα αλλά και σωστά, ώστε να αποφευχθούν τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα. Οι παρεμβάσεις μας, εξαιτίας της δύσκολης γεωμορφολογίας της περιοχής και των συχνά έντονων καιρικών φαινομένων, επιβάλλεται να είναι στοχευμένες με έργα μόνιμου χαρακτήρα βασισμένα σε επιστημονικές μελέτες. Πρώτιστο καθήκον μας είναι η θωράκιση των οικισμών και φυσικά ο μεσομακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να ξαναφτιάξουμε τη Βόρεια Εύβοια καλύτερα.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος ή αγωνία των πυρόπληκτων κατοίκων αυτήν τη στιγμή; Τι σας λένε;

Δεν σας κρύβω ότι ο μεγαλύτερος φόβος των πολιτών της Εύβοιας είναι οι ενδεχόμενες πλημμύρες. Οι συμπατριώτες μου ξυπνούν κάθε πρωί και κοιτούν τον ουρανό, γι’ αυτό και έχουμε επισπεύσει σε πρωτοφανή βαθμό την υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων. Η μεγαλύτερη αγωνία είναι τι θα γίνει αύριο, πώς θα μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους, πώς θα υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή. Γι’ αυτό προχωρά ταχύτατα η υλοποίηση του σχεδίου Μπένου, που έχει μεσομακροπρόθεσμο χαρακτήρα και προβλέπει μέσω μιας καινοτόμου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) την εκ θεμελίων ανασυγκρότηση της περιοχής, με καθοριστικότερο παράγοντα τη βελτίωση των υποδομών και ιδιαίτερα τον οδικό άξονα.

Ποια είναι η δική σας αγωνία για την Εύβοια;

Η μεγάλη αγωνία και προτεραιότητά μου είναι να θωρακίσουμε τις πυρόπληκτες περιοχές όσο γίνεται καλύτερα και όσο γίνεται γρηγορότερα.

Είστε ικανοποιημένος από την πορεία των έργων ανοικοδόμησης;

Κυρία Καραβοκύρη, σας διαβεβαιώ πως γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, όσο γίνεται γρηγορότερα. Βεβαίως, ικανοποιημένος θα δήλωνα αν δεν είχε γίνει η καταστροφική πυρκαγιά. Όμως αυτήν τη στιγμή, από όλους τους παράγοντες –μια συνεργασία των φορέων του Δημοσίου, του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα–, είναι μια κινητοποίηση χωρίς προηγούμενο.

«Στην κυβέρνηση Σαμαρά έπρεπε να στηρίξω δυσάρεστες αλλά αναγκαίες αποφάσεις»

Στη Βουλή μετράτε αρκετά χρόνια πλέον. Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σας στη 18χρονη κοινοβουλευτική σας πορεία;

Δεν ήταν και λίγες οι δύσκολες στιγμές που βίωσα στην πορεία μου. Ιδιαίτερα θυμάμαι την περίοδο που ήμουν εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σαμαρά, όταν έπρεπε να στηρίξω δυσάρεστες αλλά και αναγκαίες αποφάσεις.

Λένε πως η δημοσιογραφία οδηγεί παντού, αρκεί να την εγκαταλείψεις νωρίς. Εσείς όμως δεν την εγκαταλείψατε νωρίς. Πόσα χρόνια εργαστήκατε ως δημοσιογράφος;

Δεκαέξι χρόνια υπηρέτησα τη δημοσιογραφία, σε ένα ευρύτατο φάσμα μέσων ενημέρωσης. Εργάστηκα σε πολλές εφημερίδες («Καθημερινή», «Απογευματινή» κ.ά.), σε τηλεοπτικούς σταθμούς (ΕΡΤ, Mega, Μακεδονία κ.ά.), όμως η μεγάλη μου αγάπη νομίζω είναι το ραδιόφωνο. Είχα πει κάποτε ότι η εφημερίδα είναι «οικογένεια» γιατί εκεί έγινα δημοσιογράφος, η τηλεόραση η «πλούσια σύζυγος» γιατί είχε μεγάλες αποδοχές και το ραδιόφωνο η «τρυφερή ερωμένη» γιατί χαρίζει μοναδικό συναίσθημα.

Κατά τη διάρκεια των δεκαέξι ετών που εργαστήκατε ως δημοσιογράφος, ποια θεωρείτε ως τη μεγαλύτερη δημοσιογραφική σας επιτυχία;

Θεωρώ πως οι δημοσιογραφικές επιτυχίες μου ήταν δύο: Η πρώτη ήταν η τηλεοπτική συνέντευξη που είχα κάνει στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αμέσως μετά την πτώση του και η δεύτερη ήταν η κάλυψη του εμφύλιου πολέμου στη Γεωργία, για λογαριασμό της «Καθημερινής», όπου ανέδειξα τους διωγμούς της ελληνικής ομογένειας.

Ως δημοσιογράφος εργαστήκατε σε μεγάλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα και βρεθήκατε δίπλα σε μεγάλα ονόματα της δημοσιογραφίας. Κρατάτε κάτι ως συμβουλή από εκείνους;

Φυσικά. Σημαντικότερη θεωρώ τη συμβουλή του αείμνηστου Αντώνη Καρκαγιάννη, διευθυντή μου κάποτε στην «Καθημερινή», που μου είχε πει να διασταυρώνω δύο και τρεις φορές την είδηση. Ήμουν τότε ο νεότερος πολιτικός συντάκτης της «Καθημερινής».

Κάποιοι λένε ότι «οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι εξαρτώνται οι μεν από τους δε, αλλά και μισούν οι μεν τους δε». Το πιστεύετε;

Εάν το πίστευα, δεν θα γινόμουν πολιτικός! Τόσο οι πολιτικοί όσο και οι δημοσιογράφοι, αποτελούν συστατικά στοιχεία μιας δημοκρατίας. Βέβαια, δεν είναι όλοι ίδιοι…

«Στα 18 μου γοητεύτηκα από τη μαρξιστική θεωρία»

Αν δεν κάνω λάθος, τα μαθητικά σας χρόνια τα ζήσατε στα Εξάρχεια. Πώς ήταν τότε η περιοχή;

Τότε τα Εξάρχεια ήταν ένα περιβόλι ιδεών και νιώθω ευτυχής που έζησα εκεί, πολύ πριν υποκύψουν στη βία. Μεγάλωσα στο Παλαιό Φάληρο κι έζησα εκεί έως την πέμπτη Δημοτικού. Ύστερα μετακομίσαμε στα Εξάρχεια, στην οδό Μπενάκη.

Αληθεύει ότι κάποια στιγμή στη ζωή σας υπήρξατε αναρχοτροτσκιστής και Μαρξιστής;

Αληθεύει πως δεν απέφυγα και εγώ τις παιδικές ασθένειες…

Πώς προέκυψαν οι σπουδές στη Σοβιετική Ένωση και τι κρατάτε από εκείνα τα χρόνια;

Στα 18 μου, είχα γοητευτεί από τη μαρξιστική θεωρία και ήθελα να τη δω πώς λειτουργεί στην πράξη. Όμως, αυτό που διδάχθηκα τελικά ήταν ότι η απόσταση από τη θεωρία στην πράξη μπορεί να είναι χαώδης. Τότε, όμως, ήθελα και είχα την περιέργεια να δω από κοντά τον τόπο της επανάστασης.

Η οικογένειά σας μεγαλώνει και σε λίγες ημέρες περιμένετε την αδελφή του μικρού Βασίλη. Πώς αισθάνεστε που θα γίνετε για δεύτερη φορά πατέρας;

Αισθάνομαι απίστευτη και απερίγραπτη χαρά. Ο Βασίλης μας είναι ένα δώρο Θεού και αδημονούμε όλοι στην οικογένεια για την παρεΐτσα του.

Ισχύει ότι η Ελισάβετ θα ήθελε να κάνετε τέσσερα παιδιά;

Αυτό νομίζω πως θα πρέπει να σας το απαντήσει η ίδια…

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο