Τον καθοριστικό ρόλο των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας με τη Γαλλία στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, στο διαδικτυακό φόρουμ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων με θέμα «Εξαγωγές: Δύναμη Ανάπτυξης και Προοπτικής για την Ελλάδα».

Στην ομιλία του, ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας της Ελλάδας με τη Γαλλία, μία χώρα, όπως είπε, με ακλόνητους δημοκρατικούς θεσμούς, με σταθερή οικονομία, με διαρκή παρουσία σε όλα τα μεγάλα φόρουμ και παγκόσμιους οργανισμούς, με ισχυρή στρατιωτική δύναμη.

Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Εξωτερικών παρουσίασε ενδιαφέροντα οικονομικά στοιχεία για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, με τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών τους να φτάνει, το 2020, το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 5ετίας, αγγίζοντας τα 3,9 δισ. ευρώ (αυξημένος κατά 8,6% σε σχέση με το 2019). Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από τη Eurostat, καταγράφει σταθερά πλεονάσματα στο ισοζύγιο με τη Γαλλία, ενώ ανοδικές εμφανίζονται και οι εισπράξεις της Ελλάδας από τη Γαλλία.

Ο κ. Φραγκογιάννης παράλληλα επεσήμανε και το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον της Γαλλίας για την ελληνική αγορά, με το απόθεμα γαλλικών άμεσων ξένων επενδύσεων να καταγράφει αύξηση κατά 15,3% μεταξύ 2018 και 2019, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και 120 θυγατρικές εταιρείες γαλλικών ομίλων και επιχειρήσεων να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Φραγκογιάννης μετέφερε το στόχο της κυβέρνησης για περαιτέρω βελτίωση των ανωτέρω επιδόσεων και σύσφιγξη των εμπορικών δεσμών των δύο χωρών, μεταξύ άλλων μέσω της μεγαλύτερης διείσδυσης ελληνικών προϊόντων στη γαλλική αγορά και της εδραίωσης της εμπορικής τους φήμης στο γαλλικό καταναλωτικό κοινό.

Στο διαδικτυακό φόρουμ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων συμμετείχαν επίσης, με ομιλίες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.