Η τουριστική σεζόν, που έκλεισε μέσα στον Νοέμβριο, θα μείνει στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού ως η μεγάλη απόδειξη ότι η χώρα μας κατέχει δικαίως μια εδραιωμένη θέση στο διεθνές στερέωμα του κλάδου. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες, με καθυστερημένη έναρξη, με την πανδημία να είναι διαρκώς παρούσα και με μια λογική νευρικότητα των επαγγελματιών, η αύξηση των αφίξεων και των εσόδων ήταν πραγματικά ένα ανέλπιστο δώρο, για το οποίο όλοι δουλέψαμε πολύ σκληρά.

Κυβέρνηση, επιχειρηματίες και επαγγελματίες του τουρισμού, κοινωνικοί εταίροι και φορείς συνένωσαν δυνάμεις και δυναμικές, επιτυγχάνοντας ένα «μαγικό» αποτέλεσμα, που έφερε χαμόγελο στις τοπικές μας κοινωνίες και την εθνική μας οικονομία, τους πολίτες και την αγορά μας, που είχε χτυπηθεί σε βάθος από την πανδημία.

Η διεθνής κοινότητα, όλοι οι πολίτες, περιορίστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και είχαν ανάγκη να ταξιδέψουν. Ήρθε νωρίς την άνοιξη το μοναδικό όπλο έναντι της νόσου, το εμβόλιο, και επιτάχυνε την αντιμετώπιση της πανδημίας, κάνοντας πιο επιτακτική από ποτέ τη διάθεσή τους για ταξίδι. Όλη η συζήτηση λοιπόν εστιάστηκε στο πού θα ταξιδέψουν, ποιον προορισμό θα επιλέξουν, πού θα περάσουν αυτές τις πολύτιμες και πολυπόθητες διακοπές τους, που για πρώτη φορά ήταν πιο μη διαπραγματεύσιμες από ποτέ!

Και εδώ ήταν η μεγάλη εθνική επιτυχία της Ελλάδας, σε μια στιγμή που όλες οι αγορές βγήκαν στοχευμένα και επιθετικά να αδράξουν αυτό το μοναδικό momentum. Η Ελλάδα, με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και τον ΕΟΤ, εστίασε στην εσωτερική ανάγκη και συναίσθημα του ταξιδιώτη, προτάσσοντας τη χώρα μας ως τη μοναδική επιλογή που θα τον καλύψει. Και τα κατάφερε με το «All I need is Greece» να μετουσιώνεται από τον κάθε ταξιδιώτη σε παραδοχή και σε ταξίδι.

Αυτά για φέτος. Η χρονιά που θα ξετυλιχθεί μπροστά μας και για την οποία ήδη η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται είναι μια χρονιά που επίσης θα έρθει αντιμέτωπη με προκλήσεις. Η μεγάλη πρόσκληση θα είναι να εργαστούμε και πάλι όλοι μαζί δυναμικά και συλλογικά, κάτι το οποίο μας έφερε πρωταγωνιστές σε ένα έργο που παραδοσιακά μάς ανήκει. Και είναι βέβαιο πως όλοι μας θα δώσουμε και πάλι τον καλύτερό μας εαυτό, μετουσιώνοντας την ελληνική φιλοξενία σε πράξη για ακόμη μία φορά.

 

του Φίλιππου Φόρτωμα

Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο