Σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ, οι περισσότεροι νέοι που παρουσιάζουν φλεγμονή της καρδιάς μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και αναρρώνουν γρήγορα.

Η μυοκαρδίτιδα, όπως ονομάζεται επιστημονικά η φλεγμονή του καρδιακού μυός, είναι σοβαρή διαταραχή που μπορεί να εξασθενίσει την καρδιά και να επηρεάσει το ηλεκτρικό της σύστημα που δίνει την εντολή για κάθε παλμό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις εκδηλώνεται ως αποτέλεσμα λοίμωξης από ιούς, έχει όμως αναγνωριστεί και ως πολύ σπάνια παρενέργεια ορισμένων εμβολίων, όπως για παράδειγμα το εμβόλιο της ευλογιάς και τα εμβόλια mRNA κατά του κορωνοϊού. Είναι μια πιθανή παρενέργεια που αφορά κυρίως νεαρά άτομα, κυρίως άνδρες.

Το 90% των περιστατικών που εξετάζει η μελέτη αφορούσε άνδρες, επισημαίνει η ερευνητική ομάδα στο Circulation, μια επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας. Οι ερευνητές, εξέτασαν δεδομένα για 140 περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε άτομα έως 21 ετών που απευθύνθηκαν σε 26 παιδιατρικά κέντρα των ΗΠΑ και του Καναδά. Σχεδόν όλα τα κρούσματα (97,8%) αφορούσαν νέους που είχαν λάβει εμβόλιο mRNA κατά του κορωνοϊού και εννέα στα δέκα εκδηλώθηκαν μετά τη δεύτερη δόση.

Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν κατά μέσο όρο 2 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Ο πόνος στο στήθος ήταν το μακράν το συχνότερο σύμπτωμα (99,3%). Πυρετός και δύσπνοια εμφανίστηκαν περίπου στο ένα τρίτο των ασθενών. Κανείς δεν χρειάστηκε υποστήριξη της κυκλοφορίας του αίματος. Κανείς δεν πέθανε.
Ένας στους πέντε ασθενείς (18,7%) χρειάστηκε νοσηλεία στην εντατική, όμως οι περισσότερη εξήλθαν από το νοσοκομείο σε 2-3 ημέρες. Σχεδόν ένας στους πέντε (18,7%) παρουσίασε μειωμένη απόδοση της αριστερής κοιλίας, ωστόσο η καρδιακή λειτουργία είχε αποκατασταθεί πλήρως σε όλους τους ασθενείς που επέστρεψαν για νέα εκτίμηση.

Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας, ο οποίος δε συμμετείχε στη νέα έρευνα, ανέφερε πως «τα οφέλη του εμβολιασμού υπερβαίνουν κατά πολύ τον κίνδυνο πολύ σπάνιων παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της μυοκαρδίτιδας».