Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης έχουν περιθώριο να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στο myΘέρμανση μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου. Υπολογίζεται ότι συνολικά οι δικαιούχοι θα υπερβούν το 1 εκατ. Μέχρι σήμερα έχουν κάνει αίτηση για να λάβουν τα 100-750 ευρώ 750.000 νοικοκυριά. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που οι δικαιούχοι μπορεί να κάνουν λάθος και έτσι να χάσουν το επίδομα.

Με απλά βήματα, όσοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης μπορούν να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση και να υποβάλουν τις απαιτούμενες αιτήσεις.

Η υποβολή αίτησης

·       Είσοδος στην πλατφόρμα myΘέρμανση: https://www.aade.gr/mythermansi.

·       Εκδήλωση ενδιαφέροντος,

·       Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία.

·       Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος, οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

·       Επιλέγω είδος καυσίμου.

·       Συμπληρώνω τον αριθμό παροχής ρεύματος.

·       Επιλέγω οικισμό.

·       Συμπληρώνω τα τ.μ. της κατοικίας.

·       Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE.

Το επίδομα θέρμανσης θα έχει πληρωθεί έως τις 10 Δεκεμβρίου σε όσους υποβάλουν αίτηση έως το τέλος Νοεμβρίου και ταυτόχρονα ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2020-2021.

Οι νέοι δικαιούχοι, που προέκυψαν είτε από τη διεύρυνση των κριτηρίων, εισοδηματικών και περιουσιακών, είτε λόγω της χορήγησης του επιδόματος σε νέες κατηγορίες πολιτών που χρησιμοποιούν άλλες μορφές θέρμανσης, όπως φυσικό αέριο, τηλεθέρμανση ή καυσόξυλα (σε περιοχές πάνω από 2.500 κατοίκους και κάτω από 3.500 κατοίκους που πέρυσι δεν περιλαμβανόταν στη σχετική λίστα των δικαιούχων), θα πληρωθούν την προκαταβολή έως το τέλος του Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι και αυτοί θα κάνουν την αίτηση έως το τέλος Νοεμβρίου.

Το ποσό που θα προκαταβάλλεται, σύμφωνα με τις οδηγίες, θα αφαιρείται από τις αμέσως επόμενες καταβολές του επιδόματος.

Σύμφωνα με ΚΥΑ, το ποσό επιδόματος θέρμανσης καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:

·    Έως την 30ή Δεκεμβρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2021 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Δεκεμβρίου 2021.

·    Έως την 28η Φεβρουαρίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Φεβρουαρίου 2022.

·    Έως την 29η Απριλίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Απριλίου 2022. Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2022 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2021 έως 31/03/2022, με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τη 16η Μαΐου 2022 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τη 15η Ιουνίου 2022.

Η καταβολή των ανωτέρω δόσεων πραγματοποιείται μετά την αφαίρεση της καταβληθείσας προκαταβολής.

Τα συχνότερα λάθη

Νέες οδηγίες για τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ:

Τι γίνεται αν κάνει την αίτηση για το επίδομα θέρμανσης ο ένας σύζυγος με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet, αλλά τα παραστατικά αγοράς καυσίμων θέρμανσης αναγράφουν τον ΑΦΜ του άλλου συζύγου.

Η ΑΑΔΕ προειδοποιεί: «Θα υπάρξει πρόβλημα και δεν θα ολοκληρωθεί η διασταύρωση των στοιχείων», αν πρόκειται για παραστατικά που αφορούν αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Ωστόσο, για άλλα είδη καυσίμων θέρμανσης, η διασταύρωση θα ολοκληρωθεί χωρίς πρόβλημα.

Πώς διορθώνεται το πρόβλημα;

Σε περίπτωση προβλήματος, για να λυθεί και να ολοκληρωθεί η διασταύρωση των αγορών πετρελαίου θέρμανσης, θα πρέπει εγκαίρως να προβείτε σε μία μόνο από τις δύο παρακάτω ενέργειες:

α) Πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων (15 Δεκεμβρίου 2021), να κάνετε ανάκληση της αίτησής σας και να υποβάλει εκ νέου αίτηση η/ο σύζυγος με τους δικούς της/του TAXISnet κωδικούς.

β) Αν δεν έχουν περάσει 14 ημέρες από την ημερομηνία αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης, μπορείτε να ζητήσετε από τον προμηθευτή σας (πρατηριούχο) να αλλάξει τον ΑΦΜ αγοραστή και να δηλώσει της/του συζύγου σας.

Ποια στοιχεία πρέπει να γράφει σωστά η απόδειξη αγοράς πετρελαίου θέρμανσης;

·       Θα πρέπει να δώσετε στον προμηθευτή πετρελαίου θέρμανσης τα σωστά στοιχεία, ΑΦΜ και αριθμό παροχής ρεύματος, για να εκδώσει το παραστατικό αγοράς.

·       Τα σωστά στοιχεία είναι εκείνα με τα οποία υποβάλατε ή θα υποβάλετε αίτηση και αναγράφονται στο αποδεικτικό υποβολής.

Η πίστωση του λογαριασμού μου δεν πραγματοποιείται λόγω δήλωσης ανενεργού IBAN. Πώς μπορώ να τον διορθώσω;

Ο νέος αριθμός λογαριασμού IBAN θα δηλωθεί μέσω του συνδέσμου https://www.aade.gr/. Στο myAADE επιλέγετε «Μητρώο & Επικοινωνία» και συνδέεστε με τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς σας. Αφού συνδεθείτε, συμπληρώνετε στο πεδίο «Δήλωση λογαριασμού IBAN» τον νέο αριθμό λογαριασμού.

Τι θα πρέπει να κάνω ώστε να διασταυρωθεί η απόδειξη αγοράς, όταν το είδος του καυσίμου θέρμανσης είναι κάποιο από τα λοιπά καύσιμα, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης;

Θα πρέπει απλά να καταχωρίσετε στην εφαρμογή «Τα παραστατικά μου» τις αγορές σας

Τα στοιχεία που απαιτούνται είναι:

·       Ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων

·       Το ποσό/αξία της συναλλαγής.

·       Ο ΑΦΜ της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.

·       Η επωνυμία της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Προσοχή και από τους διαχειριστές

Πρόβλημα ανακύπτει όμως και αν αλλάξει διαχειριστής σε μια πολυκατοικία μετά τις 15 Δεκεμβρίου. Τότε τα παραστατικά αγοράς πρέπει να εκδίδονται έως και το 2022 ακόμα με το ΑΦΜ του παλαιού διαχειριστή. Οι διαχειριστές χρειάζεται να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις οδηγίες.

Στην περίπτωση των πολυκατοικιών, οι διαχειριστές είναι αυτοί που με τις ενέργειές τους θα «ξεκλειδώσουν» το επίδομα για τον ιδιοκτήτη ή τον ενοικιαστή των διαμερισμάτων.

Στο myΘέρμανση οι διαχειριστές των πολυκατοικιών επιλέγουν την εφαρμογή «Διαχείριση χιλιοστών πολυκατοικίας». Με την εφαρμογή αυτή, ο διαχειριστής-εκπρόσωπος εισάγει τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή καθενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά.

Την εφαρμογή δεν δύναται να χρησιμοποιήσουν οι ένοικοι μονοκατοικιών που έχουν ατομικό καυστήρα πετρελαίου θέρμανσης ή από ενοίκους ολιγοκατοικιών, όπου κάθε διαμέρισμα έχει δικό του καυστήρα πετρελαίου θέρμανσης.

Τα βήματα

Οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρείες διαχείρισης πολυκατοικιών δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

·       Τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας.

·       Τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει.

·       Τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία.

·       Τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης.

·       Το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων, προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής. Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά τη 15η Δεκεμβρίου 2021.

Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά – κλειστά – τα οποία ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα) και το άθροισμα των χιλιοστών θα πρέπει να είναι 1.000, ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα πληρωμής. Η δυνατότητα πληρωμής ενεργοποιείται όταν θα έχει υποβληθεί έστω και μία αίτηση δικαιούχου.

ΑΦΜ πολυκατοικίας

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους διαχειριστές πολυκατοικιών στα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης και θα πρέπει τα στοιχεία ΑΦΜ και αριθμός κοινόχρηστης παροχής ρεύματος να ταυτίζονται με αυτά τα οποία έχουν εισαχθεί στη Διαχείριση Χιλιοστών Θέρμανσης. Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ΑΦΜ για την πολυκατοικία και τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα εκδίδονται σε αυτόν, θα πρέπει να οριστεί ο ΑΦΜ πολυκατοικίας στα προφίλ, επιλέγοντας τον σχετικό σύνδεσμο «Ορισμός ΑΦΜ». Στη συνέχεια, ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε να διαγραφεί.

Χωρίς διαχειριστή

Εάν δεν υπάρχει διαχειριστής στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ποιος θα αναλάβει ρόλο διαχειριστή, ώστε να δημιουργήσει το προφίλ της πολυκατοικίας με τα διαμερίσματα στην εφαρμογή του επιδόματος θέρμανσης.

 

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο