«Ο Δήμος Αρταίων για την περίοδο 2020-2023 “δουλεύει” πάνω στον στρατηγικό και επιχειρησιακό του προγραμματισμό που έχει σχεδιάσει σε ένα περιβάλλον δυσχερές», τονίζει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, μιλώντας στο «Π». Ο κ. Τσιρογιάννης αναφέρθηκε επίσης στον προγραμματισμό των έργων, στη μεγάλη έκθεση «Γιάννης Μόραλης», αλλά και στις προθέσεις του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Ποια είναι η επιδημιολογική κατάσταση στον Δήμο Αρταίων. Πώς εξελίσσεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα;

Εδώ και ενάμιση χρόνο, πολίτες και δήμος δεν εφησυχάσαμε ούτε στιγμή. Σε όλο αυτό το διάστημα, με εξαίρεση μία μικρή περίοδο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, η Άρτα είχε σταθερά μία πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα.

Σήμερα, τα στοιχεία λένε πως η εμβολιαστική κάλυψη στην Άρτα αγγίζει το 66%, ενώ οι εργαζόμενοι του δήμου έχουν εμβολιαστεί κατά 80%.

Παράλληλα, κλείνονται νέα ραντεβού με αυξητικό ρυθμό, γεγονός ικανοποιητικό, αφού και ο Ιατρικός Σύλλογος Άρτας, τον οποίο σέβομαι απολύτως, θεωρεί πως αυτή η πορεία θα μας βοηθήσει όλους να τελειώνουμε με την πανδημία μία ώρα αρχύτερα.

Θα ήθελα να σταθώ, δήμαρχε, στο κομμάτι του πολιτισμού και της εξωστρέφειας. Άνοιξε τις πύλες της η έκθεση «Γιάννης Μόραλης». Μιλήστε μας για αυτήν τη σημαντική πολιτιστική δράση.

Η έκθεση-τιμή στον Γιάννη Μόραλη είναι σίγουρα μια μεγάλη και σπουδαία στιγμή για την Άρτα. Ωστόσο, είναι και μια καλή αφορμή κάποιοι να συνειδητοποιήσουν ότι η σύγχρονη Άρτα έχει και αστικό πολιτισμό και ανθρώπους να τον υποστηρίξουν. Και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στην πανελλήνια προβολή που έχει η έκθεση, με ακόμη και την πρεσβεία της Ελλάδας στη Γαλλία να αναφέρεται σ’ αυτήν. Μιλάω για όσα γίνονται για τον πολιτισμό και την τέχνη στην Άρτα όλα αυτά τα τελευταία χρόνια: από τους ερασιτεχνικούς και μορφωτικούς συλλόγους, μέχρι τις φωτογραφικές, μουσικές και θεατρικές ομάδες, μέχρι τις δράσεις που φιλοξενεί ο δήμος.

Η έκθεση «Γιάννης Μόραλης – Στη γενέτειρα» έρχεται, λοιπόν, να υπογραμμίσει αυτόν τον συνεχή σχεδιασμό του δήμου, να αναδείξει το ζωντανό κύτταρο πολιτισμού που έχει η Άρτα αλλά και οι άνθρωποί της, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις άλλες πόλεις της Ηπείρου.

Ποιες δυνατότητες δίνουν στην Αυτοδιοίκηση χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα «Αντώνης Τρίτσης», Πράσινο Ταμείο, ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης; Πώς τα αξιοποιείτε; Μιλήστε μας λίγο για τα έργα του δήμου σας;

Ο Δήμος Αρταίων για την περίοδο 2020-2023 «δουλεύει» πάνω στον στρατηγικό και επιχειρησιακό του προγραμματισμό που έχει σχεδιάσει σε ένα περιβάλλον δυσχερές, οριζόμενο από την πρωτόγνωρη πανδημία Covid-19, από την οικονομική κρίση και ύφεση, με ασφυκτικά χρηματοδοτικά πλαίσια.

Υπάρχουν σε εξέλιξη πολύ σημαντικά έργα, που αναδιαμορφώνουν την ταυτότητα της πόλης μας και θα αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών, δίνοντας πόντους επισκεψιμότητας στην Άρτα. Πρόκειται για έργα που έχει οραματιστεί η Δημοτική μας Αρχή και που έχουμε δουλέψει πολύ και σε όλα τα επίπεδα για να τα φέρουμε σε φάση υλοποίησης.

Αναφέρω χαρακτηριστικά την ανακαίνιση του ιστορικού Δημαρχείου, την οριοθέτηση και την αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού Αράχθου, τις αναπλάσεις σε Παρηγορήτρια και Κάστρο, το «Ξενία», το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου (open mall), τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτροφωτισμού στην πόλη και στα χωριά του δήμου μας με τοποθέτηση φωτιστικών led, τα έργα αποχετεύσεων, υδρεύσεων και αποχετεύσεων ομβρίων και το σύστημα τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού του δικτύου ύδρευσης, με σκοπό την αποφυγή αλλά και τον εντοπισμό τυχόν διαρροών. Αλλά και τα συνεχή έργα καθημερινότητας, από τις ασφαλτοστρώσεις αγροτικής οδοποιίας μέχρι τα πεζοδρόμια, αυτήν τη στιγμή η Άρτα είναι ένα απέραντο εργοτάξιο.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, στη χρονιά των μεγάλων έργων. Και αυτό γιατί όλα τα χρόνια της θητείας μας έχουμε δουλέψει σκληρά και μεθοδικά, με πρόγραμμα. Αρκεί να σας πω πως δεν έχουμε χάσει καμία πρόσκληση σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Πρόσφατα τα μέλη της παράταξης επικαιροποίησαν τη δέσμευσή τους για κοινή πορεία στον δρόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023. Σας ικανοποιεί αυτή η πρωτοβουλία; Πόσο ευχαριστημένος είστε από το παραγόμενο έργο; 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της «Αρτινών Συνεργασία», επικαιροποιήσαμε τις αρχές και τις αξίες που μας ενώνουν, δηλώνοντας στους δημότες μας πως συνεχίζουμε ενωμένοι και αλληλέγγυοι, με ορίζοντα τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ήταν μια κοινή πρωτοβουλία και ευχαριστώ δημόσια τους συμβούλους και πραγματικούς φίλους, που συνυπογράψαμε αυτό το κείμενο αρχών και αξιών. Κυρίως, όμως, ήταν μια κοινή πεποίθηση πως ο δήμος μας προχωρά μπροστά μέσα από τη συστηματική δουλειά και τη σύνθεση απόψεων.

Από εκεί και πέρα, όλοι αναγνωρίζουν και πρώτα απ’ όλα εγώ, που έχω την πολιτική ευθύνη για το σύνολο της Δημοτικής Αρχής, πως η τριετία 2020-2023 θα καθορίσει πολλά για την πορεία της Άρτας την επόμενη δεκαετία.

Οπότε, για να απαντήσω ευθέως, πιστεύω πως μέχρι τώρα τα έχουμε καταφέρει καλά, δουλεύουμε πολύ μεθοδικά όλα αυτά τα χρόνια για να το πετύχουμε αυτό, αλλά πρέπει, θέλουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα.

Τι να περιμένει φέτος ο κόσμος για τις γιορτές των Χριστουγέννων από τον δήμο; 

Εκπλήξεις, ζεστασιά και αληθινή προσπάθεια να ανακτήσουμε το χαμένο πνεύμα των Χριστουγέννων μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Μπορεί, λοιπόν, να μην έχουμε τη δυνατότητα που είχαμε άλλα χρόνια, αλλά δεν θα στερηθούν ούτε οι μικροί ούτε οι μεγάλοι παιδικές παραστάσεις και δρώμενα, αλλά και μια κομψά στολισμένη Άρτα.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο