Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να απλοποιηθούν κάποιες διαδικασίες στις μεταβιβάσεις ακινήτων, όπως οι ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης από τους συμβολαιογράφους. Όμως, αν δείτε τι γίνεται τις ημέρες αυτές στα συμβολαιογραφεία της χώρας από πολίτες που θέλουν να κάνουν γονικές παροχές και εν γένει μεταβιβάσεις εν όψει των νέων αντικειμενικών τιμών που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο, θα φρίξετε.

Οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου είναι τόσο γραφειοκρατικές και χρονοβόρες, η δε χαρτούρα και τα πιστοποιητικά που πρέπει να συγκεντρωθούν από τους ενδιαφερομένους είναι τόσα πολλά, που στην κυριολεξία καταντά «Γολγοθάς» για τον πολίτη. Οι κυριότερες εστίες καθυστερήσεων είναι οι μηχανικοί (δεν φταίνε αυτοί) που πρέπει να συντάξουν εκθέσεις για τη μη ύπαρξη αυθαιρεσιών και όταν –που είναι και το σύνηθες– υπάρχουν, πρέπει να τις τακτοποιήσουν, να τις στείλουν στη συνέχεια στο Κτηματολόγιο και μόνο τότε μπορεί να εκδοθεί η απαιτούμενη βεβαίωση. Ένα άλλο εμπόδιο είναι η έκδοση πιστοποιητικού ότι έχει πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ του ακινήτου την τελευταία πενταετία, όπου και πάλι η αναμονή από τις εφορίες μπορεί να διαρκέσει ακόμα και πάνω από έναν μήνα.

Και στο τέλος πρέπει ο οικείος δήμος, όπου ανήκει το ακίνητο, να εκδώσει πιστοποιητικό ότι είναι εξοφλημένο το ΤΑΠ με τα διορθωμένα τετραγωνικά. Ωστόσο, σε πολλούς δήμους η έκδοση του ΤΑΠ μπορεί να χρειάζεται ακόμα και δύο μήνες. Είναι και οι ηλεκτρονικές δηλώσεις για να πληρωθεί ο φόρος μεταβίβασης, αν και η πλατφόρμα δεν λειτουργεί ακόμα εύρυθμα.

Το πρόβλημα είναι οφθαλμοφανές και οφείλουν να παρέμβουν το αρμόδιο υπουργείο και η ΑΑΔΕ, για να δώσουν τουλάχιστον κάποια παράταση δύο-τριών μηνών στην ισχύ των νέων αντικειμενικών, ώστε να πάψουν όλοι αυτοί οι χιλιάδες συμπολίτες μας να ζουν με την αγωνία προλαβαίνουν-δεν προλαβαίνουν. Αλλά θα πρέπει και η κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς για την απλοποίηση της διαδικασίας αγοραπωλησιών, καταργώντας την περιττή γραφειοκρατία. Είναι αδιανόητο το 2021 να απαιτείται ένα τρίμηνο για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, όταν πριν από χρόνια, τότε που γίνονταν όλα με το χέρι, αυτές οι πράξεις γίνονταν το πολύ σε μία-δύο εβδομάδες.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο