Δεν αποκλείει επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ηλικίες.

«Δεν θα αφήσουμε την παράνοια να κυριαρχήσει στην Ελλάδα», διαμηνύει στο «Π» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, με το βλέμμα στα κλιμακούμενα φαινόμενα αρνητών της πανδημίας, αλλά και «ντου» των λεγόμενων πλέον «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος». Τονίζει ότι δεν υπάρχει κενό στα «δεξιά» της ΝΔ και άρα δεν τεκμαίρεται ανάγκη δημιουργίας κόμματος, ενώ εκτιμά ότι το κυβερνών κόμμα δεν θα υποστεί πολιτική ζημία από την εκλογή Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ. Δεν αποκλείει την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ηλικίες, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Πληθαίνουν τα φαινόμενα κλιμακούμενης βίας από αρνητές, που είτε αυτοαποκαλούνται «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» είτε αλλιώς. Σας ανησυχεί αυτή η τάση; Μπορεί να έχουμε μια επανάληψη σκηνικών προηγούμενων ετών;

Κύριε Ευγενίδη, το κράτος δεν δικαιούται να ανησυχεί. Το κράτος, όταν βλέπει ένα πρόβλημα, σπεύδει να το λύσει και είμαι πάρα πολύ ευτυχής που και η Ελληνική Αστυνομία και η ελληνική Δικαιοσύνη έχουν κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η κυβέρνησή μας δεν θα επιτρέψει να εξελιχθούν φαινόμενα όπως στο παρελθόν, που ξεκίνησαν ως γελοιότητες και τελικά κατέληξαν να οδηγήσουν έως και στον θάνατο μια κοπέλα, στη Λαμία. Αναφέρομαι βεβαίως στην περίπτωση Σώρρα.

Δεν θα αφήσουμε την παράνοια να κυριαρχήσει στην Ελλάδα.

Μπορεί στα δεξιά της ΝΔ να προκύψει πολιτικό κενό που θα πρέπει να καλυφθεί; Διότι, βλέπουμε αρκετά κόμματα στο δεξιότερο φάσμα να προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία…

Όπως σωστά βλέπετε, πολλά μικρά κόμματα αυτοτοποθετούνται στη δεξιά πλευρά και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την όποια συγκυρία νομίζουν, αλλά κανένα δεν τα έχει καταφέρει. Και αυτό, διότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη εκφράζει απολύτως και τους δεξιούς ψηφοφόρους.

Άρα, δεν υπάρχει καμία ανάγκη δημιουργίας δεξιού κόμματος.

Θεωρείτε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα πρέπει να είναι στο τραπέζι και για άλλες ηλικιακές ομάδες, με δεδομένο ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» θα επεκταθεί και στη χώρα μας το επόμενο διάστημα;

Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι κάθε μέτρο πλην της γενικής καραντίνας είναι στο τραπέζι, άρα και η επέκταση της υποχρεωτικότητας σε άλλες ηλικίες. Δεν είναι στόχος της κυβερνήσεως, ούτε είναι και κάτι που θέλει αυτήν τη στιγμή. Όμως με την εξέλιξη της πανδημίας, όπως εξελίσσεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν μπορώ να σας το αποκλείσω.

Τελικά, υπάρχει ή δεν υπάρχει κύμα ακρίβειας στην αγορά; Και το ερώτημα είναι, η κυβέρνηση θα επεκτείνει μέτρα στήριξης και για τους επόμενους μήνες, εφόσον απαιτηθεί; Υπάρχει το περιθώριο;

Κύμα ακρίβειας ασφαλώς και υπάρχει. Ο πληθωρισμός είναι παγκόσμιο φαινόμενο και ήταν αδύνατον να μην επηρεάσει την ελληνική αγορά.

Είμαι ευτυχής ως υπουργός Ανάπτυξης που μέχρι στιγμής κρατάμε και η επίδραση στη δική μας αγορά είναι εμφανώς πολύ μικρότερη απ’ ό,τι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Παραμένουμε σταθερά στις τελευταίες θέσεις σε πληθωρισμό.

Όμως, πληθωρισμός υπάρχει. Αυτό συμβαίνει παγκοσμίως, όπως προανέφερα. Η κυβέρνηση κάνει ελέγχους. Έχουμε ψηφίσει νόμο για την αισχροκέρδεια και, ναι, τα μέτρα στήριξης –εάν χρειαστεί– θα επεκταθούν.

Το Σάββατο ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός για το 2022 που ευελπιστούμε όλοι ότι θα είναι μια διαφορετική χρονιά. Τι περιλαμβάνει ο προγραμματισμός του υπουργείου Ανάπτυξης;

Το 2021 φτάσαμε στο μεγαλύτερο ύψος επενδύσεων από το 2006. Για το 2022 έχουμε βάλει ένα πολύ μεγάλο στόχο. Να ξεπεράσουμε ρεκόρ των τελευταίων 27 ετών. Να ξεπεράσουμε δηλαδή το 21% σε επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.

Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος. Καταλαβαίνετε ότι από την επιτυχία τη δική μας θα εξαρτηθεί αν θα μπορέσει να επιτύχει και ο Προϋπολογισμός.

Αισθάνομαι πολύ μεγάλη την πρόκληση και πολύ μεγάλη την ευθύνη, αλλά είμαι απολύτως βέβαιος ότι όσοι πετύχαμε ένα μικρό θαύμα φέτος, θα συνεχίσουμε με την ίδια εργατικότητα και ορμή και του χρόνου.

Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ μπορεί να σημαίνει κάτι και για το κεντρογενές ακροατήριο που τα προηγούμενα χρόνια στήριξε τη ΝΔ; Μήπως υπάρξει επαναπατρισμός ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ;

Κατ’ αρχάς, εύχομαι στον κύριο Ανδρουλάκη καλή επιτυχία. Ένας νέος άνθρωπος πέτυχε μια μεγάλη νίκη, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων σε μία εσωκομματική διαδικασία. Αυτό από μόνο του έχει τη σημασία του και του αξίζουν συγχαρητήρια.

Τώρα, από τις πρώτες του δηλώσεις και τις πρώτες του εμφανίσεις, νομίζω ότι απευθύνεται περισσότερο στο παραδοσιακό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ, παρά σε ανθρώπους οι οποίοι είναι περισσότερο ταυτισμένοι με τις μεταρρυθμίσεις και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Όλες αυτές οι συζητήσεις περί της προοδευτικής παράταξης και των δημοκρατικών πολιτών, λες και όλοι εμείς οι υπόλοιποι δεν ανήκουμε στην προοδευτική παράταξη ή στους δημοκρατικούς πολίτες, μου θυμίζουν φρασεολογία περασμένων δεκαετιών, που δεν πιστεύω ότι έχουν μεγάλη απήχηση στους δικούς μας ψηφοφόρους.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο