Λίγο πριν η Βουλή διακόψει τις εργασίες της για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, συναντήσαμε τον Ευάγγελο Λιάκο, τον νεότερο βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, και μας μίλησε για τα παιδικά του όνειρα, για την οικογένειά του και για την πορεία του. Επίσης, χωρίς «φόβο και πάθος», μας μίλησε για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και μας εξήγησε γιατί θεωρεί «οπορτουνιστή» τον Αλέξη Τσίπρα.

Είστε ο νεότερος βουλευτής του Κοινοβουλίου. Πώς σας φαίνεται η μέχρι τώρα εμπειρία σας;

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που εκλέχθηκα βουλευτής, και μάλιστα δύο πολύ έντονα χρόνια από πλευράς γεγονότων. Αν προσπαθήσω να συνυπολογίσω όλα τα συναισθήματα και τις εμπειρίες, στο τέλος καταλήγω σε θετικό πρόσημο. Στην αρχή ήταν όλα πολύ άγνωστα και αρκετά αγχωτικά για μένα. Επειδή από τη φύση μου είμαι ιδιαίτερα υπεύθυνος, αισθάνθηκα πολύ έντονο το βάρος της ευθύνης απέναντι στους συντοπίτες μου. Γρήγορα, όμως, κατάφερα να φτάσω σε μια ισορροπία.

Τι σας βοήθησε σε αυτό;

Η παρατήρηση… Παρακολουθούσα τους παλαιότερους συναδέλφους, αφουγκραζόμουν τις συμπεριφορές τους και επιπλέον δεν δίστασα ποτέ να ζητήσω τις συμβουλές τους.

Ήταν δηλαδή όλοι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν;

Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει καχυποψία, και είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό. Βρίσκομαι σε έναν καινούργιο χώρο με πολλές εγκαθιδρυμένες δυνάμεις, και μάλιστα είμαι και ο μικρότερος. Είναι απολύτως φυσικό να χρειάζεται να αποδείξω ποιος είμαι και κυρίως τις ικανότητές μου. Μέσα σε αυτήν τη συνθήκη υπήρξαν συνάδελφοι που ήταν πιο επιεικείς μαζί μου και κάποιοι πιο απαιτητικοί. Και από τις δύο κατηγορίες, όμως, έμαθα πολλά.

Δεν νιώσατε κάποιον ανταγωνισμό;

Φυσικά και ένιωσα, θα ήταν ψέμα να ισχυριστώ το αντίθετο. Μιας και από τα 24 μου δούλευα σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, έχω κάπως αποκτήσει αντοχές στον ανταγωνισμό και σε έναν μεγάλο βαθμό μού φαίνεται και αναμενόμενο.

Από τη μέχρι σήμερα κοινοβουλευτική σας εμπειρία, ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή;

Δεν θα σας κρύψω ότι με συγκλόνισε ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά. Μόλις δύο ημέρες πριν, ήμασταν στην ίδια αίθουσα.

Θυμάστε πώς αισθανθήκατε την πρώτη φορά που ανεβήκατε να μιλήσετε στο βήμα της Βουλής;

Και φυσικά θυμάμαι. Διότι οφείλω να σας ομολογήσω πως η πρώτη φορά που απευθύνθηκα στην Εθνική Αντιπροσωπεία ήταν πολύ ιδιαίτερη. Μίλησα στην κατάμεστη αίθουσα της Ολομέλειας, και μάλιστα με τον πρωθυπουργό να είναι παρών στην πρώτη σειρά. Καταλαβαίνετε το άγχος μου, αρχικά πανικοβλήθηκα, αλλά πολύ γρήγορα βρήκα τον ρυθμό μου και κατάφερα να ολοκληρώσω την ομιλία μου. Στην πορεία κατάλαβα ότι αυτός ο πανικός των πρώτων δευτερολέπτων όταν ανεβαίνω στο βήμα θα με ακολουθεί, και έτσι τώρα είμαι συνηθισμένος.

Από την απάντησή σας συμπεραίνω πως πιστεύετε στο κράτος. Δεν θεωρείτε τον εαυτό σας φιλελεύθερο;

Είμαι φιλελεύθερος και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο πιστεύω και στηρίζω τη λειτουργία ενός αποτελεσματικού κράτους.

Θεωρείτε πως οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ επηρεάζουν τη Νέα Δημοκρατία;

Προφανώς και την επηρεάζουν, αφού η πολιτική είναι μια δυναμική συνθήκη. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να την επηρεάσουν θετικά.

Τι πιστεύετε; Πώς μπορεί να «κερδίσει» η ΝΔ από αυτό;

Είναι στα θετικά ότι το Κίνημα Αλλαγής επέλεξε μια ανοικτή διαδικασία εκλογής προέδρου, κάτι που αρνείται παιδαριωδώς να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, σίγουρα θα βγει κάτι καλό από αυτό. Ελπίζω ότι μπορεί να οδηγήσει σε μία ποιοτικότερη αντιπολίτευση, ώστε να πάψουν να βρίσκουν έδαφος τοξικές και διχαστικές δυνάμεις.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον Νίκο Ανδρουλάκη; Μπορεί να «απειλήσει» σοβαρά τον Αλέξη Τσίπρα;

Δεν τον γνωρίζω ιδιαίτερα, θεωρώ όμως ότι έκανε έναν αξιόλογο αγώνα. Τώρα, αν μπορέσει να «απειλήσει» τον κ. Τσίπρα, πιστεύω ότι θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τον ίδιο. Πάντως, ευήκοα ώτα φάνηκαν να υπάρχουν.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, τον Αλέξη Τσίπρα;

Δεν είχα ποτέ την καλύτερη γνώμη για τον κ. Τσίπρα, τον θεωρούσα ανέκαθεν οπορτουνιστή. Η γνώμη μου αυτή ενισχύθηκε την πρώτη περίοδο της πανδημίας. Στα πρώτα δύσκολα και πρωτόγνωρα μέτρα που κληθήκαμε να πάρουμε, υπήρξα εισηγητής στο Κοινοβούλιο. Πίστεψα –αν θέλετε ακόμα και με το αφελές που μου επιτρέπει η ηλικία μου– ότι θα υπάρξει εθνική συστράτευση, με στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Απογοητεύτηκα οικτρά από τη στάση, όχι μόνο του κ. Τσίπρα, αλλά και ολόκληρης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη δυτική «όχθη» κατά κύριο λόγο ζούνε άνθρωποι του μόχθου, μικρομεσαίοι πολίτες. Πόσο θα επηρεαστούν αυτά τα νοικοκυριά και τι μέριμνα θα λάβετε;

Είναι φυσικό επακόλουθο να επηρεαστούν αυτά τα νοικοκυριά. Το θέμα για εμάς σε αυτή την περιοχή είναι ότι έχουμε πίσω μας δύο μεγάλες φυσικές καταστροφές, που έχουν ήδη επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Έχω ήδη εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα, όπως και να επισπευσθούν οι εργασίες αποκατάστασης. Είχα θετική απάντηση και στις δύο περιπτώσεις.

Εκλέγεστε σε μια δύσκολη περιφέρεια, στη Δυτική Αττική. Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στον τόπο σας;

Οι άνθρωποί του, διότι έχω την αίσθηση ότι εδώ στα δυτικά είμαστε πιο εξωστρεφείς και πιο εκδηλωτικοί. Οι ανθρώπινες σχέσεις αποτελούν ακόμα μεγάλο κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας μας, και εμένα αυτό με κάνει να αισθάνομαι ασφαλής.

Δηλαδή στο κέντρο της Αθήνας δεν αισθάνεστε ασφαλής;

Όχι, τουναντίον, ακριβώς επειδή έχω αποκομίσει αυτήν την αίσθηση ασφάλειας από τον τόπο μου, μπορώ να αισθάνομαι καλά παντού.

Πότε είχατε την πρώτη σας επαφή με την πολιτική; Σε ποια ηλικία;

Από πολύ μικρή. Ξέρετε και στην οικογένειά μου είμαι ο μικρότερος με δύο μεγαλύτερες αδελφές. Όλοι, λίγο πολύ, ασχολούνται με την πολιτική. Εγώ θυμάμαι γκρίνιαζα που δεν με έπαιρναν μαζί και έτσι μία καλή φίλη των γονιών μου με έγραψε στη μαθητική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας, τη ΜΑΚΙ. Ήμουν γύρω στα 12 νομίζω. Δεν κάναμε κάτι, απλώς είχα και εγώ κάτι να λέω.

Και πώς ξεκίνησε η διαδρομή σας στη ΝΔ;

Με πρότεινε η ΟΝΝΕΔ στον κ. Μεϊμαράκη το 2015, όταν ο ίδιος είχε κάνει κάλεσμα στους νέους για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Αν δεν κάνω λάθος, ο πατέρας σας υπήρξε δήμαρχος Ασπροπύργου;

Ναι, υπήρξε για 12 χρόνια.

Ποιο ήταν το πιο σημαντικό έργο του;

Η κατασκήνωση που έφτιαξε για τα παιδιά. Είχα πάει και εγώ και έχω φοβερές αναμνήσεις.

Τι άλλες αναμνήσεις έχετε από την περίοδο που ο πατέρας σας ήταν δήμαρχος;

Αυτό που θυμάμαι είναι πως δεν τον έβλεπα όσο συχνά θα ήθελα.

Και τι κρατάτε ως συμβουλή από την πολιτική διαδρομή του;

Να έχω πάντα στον πυρήνα της σκέψης μου τον άνθρωπο και να σέβομαι τον μόχθο των πολιτών.

Ποιες είναι οι βασικές αρχές που λάβατε από την οικογένειά σας και σας συνοδεύουν στη ζωή σας;

Νομίζω οι βασικότερες αρχές που έλαβα είναι η διακριτικότητα, η μετριοπάθεια και η εργατικότητα.

Τι θέλατε να γίνετε όταν ήσασταν μικρός;

Γιατρός ήθελα να γίνω. Λίγο τα κοινωνικά στερεότυπα, λίγο η επιθυμία μου να βοηθάω, λίγο η γιαγιά μου που το ήθελε πολύ… Ευτυχώς, όμως, μεγαλώνοντας βρήκα τον δικό μου δρόμο και αυτό από μόνο του είναι πολύ ανακουφιστικό για κάθε άνθρωπο.

Σήμερα, ως βουλευτής πλέον, τι έχει αλλάξει στην καθημερινότητά σας;

Τα πάντα, η καθημερινότητά μου πλέον είναι πολύ απαιτητική.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει στην κοινοβουλευτική σας δράση;

Τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

Με μια φράση, τι σημαίνει για εσάς ο όρος «πολιτική»;

Η άμβλυνση αντικρουόμενων συμφερόντων που οδηγεί στην αύξηση της ευημερίας του κοινωνικού συνόλου.

Με ποιο άθλημα ασχολείστε; Ποια ομάδα υποστηρίζετε;

Ασχολούμαι με το μπάσκετ και μάλιστα συμμετέχω στην ομάδα μπάσκετ της Βουλής, όπου παίζουμε με άλλους βουλευτές, όταν μας το επιτρέπει ο χρόνος μας. Κατά τα λοιπά, υποστηρίζω τον Παναθηναϊκό.

Τι μπορεί να σας αποσυμπιέσει ύστερα από μια κουραστική ημέρα;

Ένας περίπατος, ιδανικά δίπλα στη θάλασσα.

Ποιο είναι το μότο που ακολουθείτε στη ζωή σας;

Αξίζει να προσπαθείς για ό,τι και εάν επιθυμείς.

Πώς σκοπεύετε να περάσετε τα φετινά Χριστούγεννα;

Έχω κάποια σχέδια για ένα ταξίδι στο εξωτερικό, αλλά περιμένω να δω πώς θα εξελιχθούν τα περιοριστικά μέτρα. Επομένως είμαι σε αναμονή.

Έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας. Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό, ποιο ήταν, κατά τη γνώμη σας, το σημαντικότερο επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης;

Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει καταφέρει πάρα πολλά και μάλιστα μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Εάν, όμως, πρέπει να ξεχωρίσω κάποια, θα επέλεγα τη διαχείριση της κρίσης στον Έβρο. Θεώρησα σπουδαία την άμεση απάντηση και την αναγωγή του προβλήματος από στενά εθνικό σε ευρωπαϊκό. Επίσης, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που απευθύνεται εξ ολοκλήρου στους νέους, με τη νέα επικουρική ασφάλιση. Είμαι και εγώ ένας από αυτούς, που θα κληθούμε να επιλέξουμε πώς θέλουμε να επενδύονται οι εισφορές μας. Και, τέλος, όλη η δουλειά που γίνεται στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης. Διαλέγω αυτά, γιατί θεωρώ ότι αυτές οι ενέργειες βοηθούν τους πολίτες και κυρίως τους νέους να εμπιστευτούν το κράτος.

Εκτός από την πανδημία, οι πολίτες σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι και με ένα μεγάλο κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά. Πιστεύετε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης επαρκούν για να ανακόψουν το κύμα ανατιμήσεων;

Θα είμαι ειλικρινής. Όχι, να το ανακόψουν δεν μπορούν, και δεν είναι αυτός ο σκοπός των μέτρων. Δυστυχώς, μιλάμε για μια εξωγενή κρίση που πλήττει και τη χώρα μας. Τα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί σκοπό έχουν να εξομαλύνουν τις συνέπειες της κρίσης και είμαι βέβαιος ότι θα ληφθούν και άλλα, όταν χρειαστεί. Αν κάτι δεν αμφισβητώ σε αυτήν την κυβέρνηση είναι τα αντανακλαστικά της.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο