Στα χρόνια των μνημονίων αποδείχτηκε ότι «ο πρωτογενής τομέας, μαζί με τη βιομηχανία, τροφίμων και ποτών αλλά και την κλωστοϋφαντουργία» είναι βασικοί πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας, υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σταύρος Αραχωβίτης. Προς τούτο, προσθέτει ο βουλευτής Λακωνίας, «πρέπει να αναδιαμορφώσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, με στόχο την προστασία των περισσότερο ευάλωτων, μικρών και μεσαίων, ορεινών-μειονεκτικών και νησιωτικών εκμεταλλεύσεων», και δη στη μετά πανδημία περίοδο.

Παράλληλα κρίνει πως «η αλληλεπίδραση του τουρισμού με το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα μπορεί να λειτουργήσει αμοιβαία επωφελώς και για τους δύο τομείς» και να γιγαντώσει το εισόδημα των απασχολουμένων στους δύο τομείς.

Ερωτώμενος μήπως υπάρχει ανάγκη ανανέωσης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διευκρινίζει ότι «δεν είμαστε ούτε θα γίνουμε ένας γερασμένος πολιτικός σχηματισμός, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας και ταυτόχρονα τις μετουσιώνουμε σε προτάσεις που τις καταθέτουμε στον δημόσιο διάλογο».

Είστε πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο πρωτογενής τομέας, εγκαταλελειμμένος από όλες τις κυβερνήσεις, καλείται να προσφέρει πολλά στη μετα-πανδημία περίοδο. Πώς; Τι χρειάζεται να γίνει;

Ο πρωτογενής τομέας μαζί με τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών αλλά και την κλωστοϋφαντουργία αποτελούν για τη χώρα μας ένα εξαιρετικά δυναμικό και ανθεκτικό τομέα, όπως αποδείχτηκε και τα χρόνια των μνημονίων. Κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά της αντοχής, της συμμετοχής στην απασχόληση, τη συνεισφορά στο ΑΕΠ και τις εξαγωγές, την υποκατάσταση των εισαγωγών και μια σειρά άλλων οικονομικών και κοινωνικών μεγεθών, επένδυσε πολύ στην επίλυση βασικών και χρονιζόντων προβλημάτων. Ταυτόχρονα διασφάλισε την αναγνώριση των εμβληματικών μας προϊόντων στις διεθνείς συμφωνίες, εν αντιθέσει με ό,τι συνέβαινε μέχρι το 2014. Αξίζει να επισημάνει κανείς την επιτυχή διαμάχη με την Τσεχία για τον όρο «Ελληνικό Γιαούρτι» στις αρχές του 2019 ή τις συμφωνίες της ΕΕ με Ιαπωνία, Σιγκαπούρη και Λατινική Αμερική το 2017-2018 εν αντιθέσει με τη Συμφωνία CETA με τον Καναδά το 2014.

Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν το ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα το 2018. Απόδειξη της δυναμικής και όχι της τυχαιότητας του γεγονότος είναι ότι η ανοδική τάση διατηρήθηκε και το 2019, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ.

Η δουλειά που χρειάζεται να γίνει είναι τεράστια, καθώς τα προβλήματα είναι πολλά, εγγενή αλλά και διεθνή. Η έλλειψη ρευστότητας στη χώρα μας, το υψηλότερο κόστος παραγωγής λόγω της ορεινότητας και της νησιωτικότητας και του μεικτού κλήρου είναι μερικά από αυτά.

Σε μια χώρα, που ο τουρισμός είναι η κύρια πηγή εισοδήματος και απασχόλησης, μήπως ο αγροτικός τομέας θα μπορούσε να παίξει έναν ρόλο επικουρικής απασχόλησης και πρόσθετου εισοδήματος;

Ο αγροτικός τομέας σε πολλές περιοχές επιτελεί ήδη αυτόν το ρόλο και παρέχει στους κατοίκους συμπληρωματικό, αλλά ουσιαστικό για την επιβίωσή τους εισόδημα. Ήδη σε πολλούς χερσαίους αλλά και νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς, το αγροτικό αποτελεί εν πολλοίς συμπληρωματικό, αλλά σημαντικό εισόδημα που επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση.

Ωστόσο, η αλληλεπίδραση του Τουρισμού με το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα μπορεί να λειτουργήσει αμοιβαία επωφελώς και για τους δυο τομείς.

Στην παράταξή σας, κρίνετε πως είναι αναγκαία μια ανανέωση προσώπων και πολιτικών προτάσεων, σε μια περίοδο που ο όρος «ανανέωση» παίζει κομβική σημασία;

Δεν είμαστε ούτε θα γίνουμε ένας γερασμένος πολιτικός σχηματισμός. Και δεν θα γίνουμε, γιατί σαν κόμμα αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας άοκνα και διαρκώς, αλλά ταυτόχρονα τις μετουσιώνουμε σε προτάσεις που τις καταθέτουμε στον δημόσιο διάλογο και τις διεκδικούμε.

Η διαρκής επαφή μας με τη νεολαία, τα νέα παιδιά του τόπου μας που αποτελούν τη φυσική αλλά και κοινωνική νέα εποχή, είναι πολιτική μας επιλογή, προτεραιότητα και ανάγκη.

Ο σχεδιασμός κάθε γραμμής των ιδεών, των προτάσεων, του προγράμματός μας και της δράσης μας έχει ως κεντρικό νήμα τη δημιουργία προϋποθέσεων ενός καλύτερου, βιώσιμου και περισσότερο αισιόδοξου μέλλοντος για τις γενιές που έρχονται.

Η κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού και η αύξηση του κατώτατου, ο σχεδιασμός μέτρων στο πλαίσιο του brain gain, η ουσιαστική αναβάθμιση των Δημόσιων Πανεπιστήμιων είναι ορισμένες από τις κατευθύνσεις που θα ακολουθήσουμε.

Ποιο πρόγραμμα έχετε για τον αγροτοδιατροφικό τομέα, με στόχο την ανάπτυξή του;

Όπως ανέφερα και παραπάνω, τόσο το «Μένουμε Όρθιοι» Ι και ΙΙ όσο και οι προτάσεις μας που ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε στη ΔΕΘ, αλλά και οι προτάσεις που διαμορφώσαμε με αφορμή το νέο τσουνάμι ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τον αγροτικό κόσμο, αποτελούν μια ελάχιστη βάση.

Πέρα όμως από τις προτάσεις αυτές, έχουμε καθορίσει τα θεμελιώδη συστατικά της στρατηγικής μας για την πρωτογενή παραγωγή. Αυτά είναι η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, η ουσιαστική προστασία και ανάδειξη των ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ προϊόντων, η διασφάλιση της πρόσβασης όλων σε τρόφιμα υγιεινά, ασφαλή, υψηλής διατροφικής αξίας και σε προσιτές τιμές, η βράχυνση της αλυσίδας μεταξύ παραγωγών – καταναλωτών, o εξορθολογισμός και η διαφάνεια στη διαχείριση των ενωσιακών επιδοτήσεων, η προώθηση του «πράσινου» και ψηφιακού μετασχηματισμού και η αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου σε όφελος των μικρομεσαίων παραγωγών.

Επιπλέον, πρόθεσή μας είναι να αναδιαμορφώσουμε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, τόσο αυτά που παρέχονται μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσο και με την εθνική μας πολιτική, με στόχο την προστασία των περισσότερο ευάλωτων, μικρών και μεσαίων, ορεινών- μειονεκτικών και νησιωτικών εκμεταλλεύσεων, τη θωράκιση απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και την ανάδειξη των ποιοτικών και τοπικών τροφίμων. Η απαγόρευση προφανώς των μεταλλαγμένων προϊόντων εντός της ΕΕ είναι επιβεβλημένη και σε αυτήν τη βάση.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο