Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ Δημήτρης Οδ. Παπαγιαννίδης υποδέχθηκε στα γραφεία της ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ για δεύτερη φορά φέτος τον δήμαρχο Σουφλίου Έβρου κ Παναγιώτη Καλακίκο που παράλληλα είναι και Πρόεδρος της “Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Ε-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ”.

Στην τεχνική σύσκεψη που ακολούθησε, συζητήσαμε για την πορεία υλοποίησης των επικείμενων προκηρύξεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2022.

Ειδικότερα τονίσθηκε το επιτακτικό πρόβλημα άρδευσης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές καλλιέργειες του Σουφλίου, από τη μη κανονική λειτουργία των αρδευτικών δικτύων όπως οι δενδρώδεις καλλιέργειες, κηπευτικά, πατάτες, σιτηρά , καλαμπόκι, αμπέλια, και η ανάπτυξη ξανά της σηροτροφίας, της μελισσοκομίας, της κτηνοτροφίας και της παραγωγής τυροκομικών προϊόντων.

Η ΠΕ Έβρου που πλήττεται έντονα από την κλιματική κρίση και πλημμυρικά φαινόμενα, πρέπει να στραφεί προς τον αγροτικό τομέα αφού είναι ένα από τα πιο πλούσια σε δυνατότητες υδατικό διαμέρισμα της χώρας. Ταυτόχρονα είναι τυχερό, αφού έχουν υλοποιηθεί και προγραμματίζονται μία σειρά έργων, για να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα σε σύγχρονα και καινοτόμα υπόγεια αρδευτικά δίκτυα. Η αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γεωργικές περιοχές είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Πρωθυπουργού και του ΥΠΑΑΤ.

Συζητήσαμε για ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα έργα, κυρίως νέα δημόσια έργα Αγροτικής Οδοποιίας με επαρκή τεχνικά χαρακτηριστικά. Επίσης μεσαία έως 2,2 εκατ. € εγγειοβελτιωτικά έργα που αφορούν αγωγούς μεταφοράς, δευτερεύον και τριτεύον αρδευτικό δίκτυο, ομβροδεξαμενές και συνοδά καινοτόμα έργα του ΠΑΑ 2023 -2027.

Στο Σουφλί έχει την τύχη να έχει έδρα η Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Ε-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, που ολοκλήρωσε πρόσφατα στις 8-12-2021 την ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεων των δικαιούχων στα πλαίσια της 1ης Πρόσκλησης ιδιωτικών έργων CLLD/LEADER ΕΠΑλΘ του Τοπικού Προγράμματος Κεντρικού και Νοτίου Έβρου CLLD / LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ 2014-2020 που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία & Θάλασσα 2014 -2020».

Η ολοκλήρωση της πρόσκλησης εκ του αποτελέσματος ανέδειξε την εξαιρετική δυναμική των επιλέξιμων περιοχών νήσου Σαμοθράκης, Μάκρης, Άνθειας και Λουτρού καθώς κατατέθηκαν συνολικά 92 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 18,3 εκ. ευρώ με δημόσια δαπάνη 14,3 εκ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας είκοσι (20) φορές και πλέον την αρχική προκηρυσσόμενη δημόσια δαπάνη που ανέρχεται σε 649.576,00€.

Μετά από αυτήν τη θετική εξέλιξη ο Πρόεδρος ζήτησε και την ανάλογη κάλυψη της ζήτησης και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με την υπερδέσμευση επιπλέον διαθέσιμων πόρων απόφαση την οποία μετά από εισήγηση της ΓΓΕΠΥ/ ΕΠΑλΘ θα λάβει ο Υπουργός κ Σπήλιος Λιβανός και ο κ Σίμος Κεδίκογλου (Simos Kedikoglou).

Στόχος η ολοκλήρωση ενός αναπτυξιακού, βιώσιμου, ευφυούς, ασφαλούς, πλήρους και λειτουργικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων αγροτών.