Για την εγκληματικότητα των ανηλίκων κλήθηκε να δώσει απαντήσεις στη Βουλή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Την ερώτηση είχε καταθέσει ο βουλευτής της Ν.Δ Γιώργος Κουμουτσάκος.

 

«Η παραβατικότητα ανήλικων παιδιών, πολλές φορές μαθητών σχολείων συνδέεται με πάρα πολλούς παράγοντες και συνεπώς η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να είναι απλή. Πιστεύω ότι πολύ μεγάλο ρόλο παίζουν: η οικογένεια, οι παρέες, το σχολείο, οι σχέσεις ενός παιδιού με τους δασκάλους και τους καθηγητές και το διαδίκτυο» τόνισε ο Υπουργός και πρόσθεσε:

 

«Πολλές φορές η παραβατικότητα συνδέεται επίσης με οπαδικές παράνομες δράσεις- χουλιγκανισμό. Επομένως έχουμε να κάνουμε μ’ ένα περίπλοκο πρόβλημα και πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία της Αστυνομίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη σχολική κοινότητα για θέματα που αφορούν τη παραβατικότητα των ανηλίκων».

 

Ο κ. Θεοδωρικάκος παρέθεσε και στοιχεία που δείχνουν την εξέλιξη του κοινωνικού φαινομένου. Συγκεκριμένα, το 2019 διαπιστώθηκαν 1261 παραβατικές συμπεριφορές ανηλίκων, 1.370 το 2020 και 877 τα δύο πρώτα τετράμηνα του 2021. Τα βασικά αδικήματα των ανηλίκων ήταν ληστείες, κλοπές, ναρκωτικά και περιπτώσεις ξυλοδαρμών.

 

«Στην Ελληνική Αστυνομία, υπάρχουν δύο Υποδιευθύνσεις, στην ΓΑΔΑ και στην Θεσσαλονίκη και ειδικά γραφεία σ’ όλη την Ελλάδα που ασχολούνται ειδικά με το θέμα. Η αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση» επεσήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να συντρίψει κανείς ένα παιδί 15,16,17 ετών ακόμη και για σοβαρές παραβατικές συμπεριφορές. Πρέπει να υπάρχει δεύτερη ευκαιρία».