Νέος πρόεδρος της Χιλής εκλέχθηκε ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, ο οποίος είναι 35 ετών και ο πιο νέος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας. Ας γνωρίσουμε λοιπόν, την ελληνικής καταγωγής σύντροφό του, Ιρίνα Καραμάνος.

Οι δυο τους, είναι ζευγάρι εδώ και 2,5 χρόνια, με την 32χρονη να παρουσιάζεται στο προσκήνιο πριν από λίγες εβδομάδες, καθώς ανέβηκε στη σκηνή για συνοδεύσει τον πρόεδρο πλέον, στην πολιτική του ομιλία.

Η Ιρίνα Καραμάνος είναι αρκετά συγκρατημένη και έχει διατηρήσει ιδιωτικό το προφίλ της στο Instagram, ενώ συστέλλεται όταν τη ρωτούν για τον Μπόριτς. Κάποιοι στη Χιλή, θεωρούν πως η φεμινίστρια, μαχήτρια αύξησε το τελευταίο διάστημα τις δημόσιες εμφανίσεις της στο πλευρό του συντρόφου της, σε μια προσπάθεια να τον βοηθήσει να συγκεντρώσει τις ψήφους των παραδοσιακών ψηφοφόρων που απαιτούν να συνοδεύεται ο υποψήφιος.

Υπάρχει πάντως ένα στοιχείο, που ακυρώνει αυτή τη συντηρητική ψευδαίσθηση. Η Καραμάνος ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να παραιτηθεί από τον ρόλο της ως Πρώτη Κυρία, εάν εκλεγεί ο σύντροφός της, κάτι που συνέβη άλλωστε χθες και με μεγαλύτερο προβάδισμα από το προβλεπόμενο.

«Πιστεύω ότι είναι μια θέση που αξίζει να ξανασκεφτούμε γιατί βρισκόμαστε σε διαφορετικούς καιρούς, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και πρέπει να ξανασκεφτούμε τη δύναμη και τις σχέσεις που προκύπτουν από αυτήν», ανέφερε την περασμένη εβδομάδα σε μια τηλεοπτική εκπομπή στην οποία συνόδευσε τον σύντροφό της. Σε αυτό, έχει την υποστήριξη του νέου προέδρου της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς. Όπως δήλωσε τον περασμένο Ιούλιο η ίδια, θα απέτρεπε τη φιγούρα της Πρώτη Κυρίας επειδή «δεν έχει νόημα».

«Δεν μπορεί να υπάρχουν θέσεις στην Πολιτεία που να έχουν σχέση ή να σχετίζονται με τη σύντροφο του προέδρου ή με οποιονδήποτε», εξήγησε ο Μπόριτς σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις και παρατήρησε: «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παράδειγμα που να είναι διαφανές, ανάλογα με τις αξίες και τη σταδιοδρομία του καθενός και όχι σύμφωνα με δεσμούς αίματος ή συγγένειας με τον Πρόεδρο».

Μέχρι τα μέσα του έτους, ο υποψήφιος πρόεδρος δεν είχε κάνει καμία αναφορά στην οικογενειακή του κατάσταση. Τον Οκτώβριο όμως δήλωσε: «Είμαι ελεύθερος και με μία σύντροφο την οποία λατρεύω εδώ και 2,5 χρόνια».

Η Ιρίνα Καραμάνος είναι 32 ετών, έχει σπουδάσει Ανθρωπολογία και Επιστήμες Επικοινωνίας στη Γερμανία, μιλά τέσσερις γλώσσες (ισπανικά, ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά) και είναι μέλος του κόμματος στο οποίο ανήκει ο σύντροφός της, το Convergencia Social, στο οποίο ηγείται του Φεμινιστικού Μετώπου. Ο πατέρας της, Τζορτζ Καραμάνος, διηύθυνε την ελληνική κοινότητα του Σαντιάγο τη δεκαετία του 1980.

Σε συνέντευξή της σε τηλεοπτική εκπομπή, αν και χαμηλών τόνων, ανέφερε εμμέσως πως είναι μαζί σχεδόν τρία χρόνια και πως θεωρεί ότι είναι μια σχέση με «πολλά χρώματα».

Παίρνοντας τον λόγο ο Γκαμπριέλ Μπόριτς είπε: «Με την Ιρίνα έχουμε τη δική μας φανταστική πανίδα, όπου μεταμορφωνόμαστε σε φώκιες, πουλιά για να πετάξουμε μαζί και καταφέρνουμε να φανταστούμε ένα κοινό μέλλον που, εκτός από το να ζούμε αυτό το ιλιγγιώδες παρόν, προσπαθούμε να είμαστε ο εαυτός μας». Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς μάλιστα εξομολογήθηκε πώς αποκαλούν ο ένας τον άλλον κατ’ ιδίαν. «Φωνάζουμε ο ένας τον άλλον Chofo και Chofa, από το artichoke (αγγινάρα). Μας αρέσουν πολύ οι αγκινάρες».

Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς μάλιστα εξομολογήθηκε πώς αποκαλούν ο ένας τον άλλον κατ’ ιδίαν. «Φωνάζουμε ο ένας τον άλλον Chofo και Chofa, από το artichoke (αγγινάρα). Μας αρέσουν πολύ οι αγκινάρες».

 

 

Ο νέος πρόεδρος της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς

Η 32χρονη Ιρίνα Καραμάνος

Γκαμπριέλ Μπόριτς και Ιρίνα Καραμάνος