Μακριά από το σχολείο παραμένουν 24 παιδιά στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, που δεν έχουν παρουσιαστεί σε κανένα μάθημα από την αρχή του σχολικού έτους, εξαιτίας της αντίθεσης των γονέων τους στα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Τα παιδιά, που είναι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά, αν συνεχίσουν τις αδικαιολόγητες απουσίες.

Βάσει πληροφοριών του το neakriti.gr, οι γονείς, αρνητές είτε του κορωνοϊού, είτε των μέτρων από 19 οικογένειες, στερούν την εκπαίδευση σε 17 παιδιά που δεν πηγαίνουν σε 10 δημοτικά σχολεία, σε 6 παιδιά που πηγαίνουν σε έξι νηπιαγωγεία και ένα παιδί γυμνασίου σε σχολείο της επαρχίας.

Σε πρώτη φάση, οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να μεταπείσουν τις 19 οικογένειες που αντιδρούν στα μέτρα. Αν ωστόσο δεν τα καταφέρουν, οι μαθητές θα χάσουν τη σχολική χρονιά, ενώ οι γονείς θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη.

«Βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους διευθυντές των σχολείων και με την έναρξη των μαθημάτων, αμέσως μετά από τις διακοπές, θα διερευνήσουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά», δήλωσε ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, Μανώλης Μπελαδάκης, μιλώντας στο neakriti.gr. Οι διευθυντές θα καλέσουν τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, προκειμένου να τους εξηγήσουν τι ισχύει και ότι θα επικοινωνήσουν με τον εισαγγελέα ανηλίκων για να ακολουθήσει η νόμιμη διαδικασία.

Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Ιωάννης Καραγιαννίδης εξήγησε, ότι τα μέτρα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα και ότι τα παιδιά πρέπει να μετέχουν στη δια ζώσης εκπαίδευση. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι πέρυσι πολύ περισσότερα παιδιά δεν παρακολουθούσαν τα δια ζώσης μαθήματα.

Η άρνηση των γονέων να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, λόγω της στάσης τους έναντι των μέτρων, ενδέχεται να τους φέρει αντιμέτωπους με τη δικαιοσύνη. Με βάση τον νομοθετικό πλαίσιο, η στάση τους επισύρει ποινή φυλάκισης έως δύο έτη, χρηματική ποινή ή και αφαίρεση της επιμέλειας των παιδιών τους.