Σύμφωνα με ανάλυση της «Wall Street Journal», η Ελλάδα, αποτελεί πλέον ένα «φωτεινό σημείο» για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη.

Η WSJ αποτυπώνει την αναβάθμιση των σχέσεων ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον σε πολλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η Αμερική στρέφει το βλέμμα της προς την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί «σε νέο κόμβο για τη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων μέσω των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας». Στέκεται ακόμα στην τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, που υπογράφηκε τον Οκτώβριο, η οποία προσέδωσε και χρονικό βάθος στη διμερή συνεργασία.

Στον οικονομικό τομέα, η WSJ σημειώνει πως «αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, περιλαμβανομένων των Microsoft, Pfizer, Tesla και Amazon, έχουν αρχίσει ή ανακοινώσει τοπικές επενδύσεις την τελευταία τριετία, μπαίνοντας σε μία αγορά που επί χρόνια παρέβλεπε ο επιχειρηματικός κόσμος των ΗΠΑ».

«Η διπλωματική βαρύτητα της Ελλάδας αυξάνεται, ενώ η πληγωμένη οικονομία της ανακάμπτει από την κρίση που προκάλεσε η Covid-19», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει σε μία συγκυρία που η Τουρκία και άλλα μέλη του NATO «ακολουθούν πολιτικές που προκαλούν τριβές στην Ευρώπη και με πολλούς Αμερικανούς».

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει ότι πριν από λίγες ημέρες το Κογκρέσο υπερψήφισε, με διακομματική στήριξη, νόμο που ενισχύει περαιτέρω τη στήριξη των ΗΠΑ για την αναβάθμιση των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων και τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η εταιρική σχέση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ουδέποτε υπήρξε ισχυρότερη, πιο σημαντική ή πιο επίκαιρη από ό,τι είναι σήμερα», αναφέρει σε δήλωσή του στην Journal ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την εφημερίδα να σχολιάζει ότι ο πρωθυπουργός υποστηρίζει την προσπάθεια των ΗΠΑ «για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας τους δεσμούς με το Ισραήλ την Αίγυπτο, τον Λίβανο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής».

Εκτός από τις διαδοχικές αμερικανικές επενδύσεις, η WSJ σημειώνει την γεωστρατηγική σημασία που έχει η Ελλάδα στο ενεργειακό πεδίο, εκεί που η Ρωσία παραδοσιακά έχει ισχυρό ρόλο. «Μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα είναι ο πιο σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στην Νοτιοανατολική Ευρώπη για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών», είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Η WSJ τονίζει ότι πρότζεκτ που χαίρουν αμερικανικής υποστήριξης συμβάλλουν στην διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, ώστε να μειωθεί η χρήση λιγνίτη και ρωσικού αερίου. «Παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου και ο ένος αγωγός που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν – όλα έργα που ενθαρρύνθηκαν από την Ουάσιγκτον – ψαλιδίζουν την εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ την ίδια στιγμή «ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάκαμψη εισρέουν πλέον σε έργα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η Ελλάδα «ασφαλώς είναι ένα φωτεινό σημείο στις Αμερικανο-ευρωπαϊκές σχέσεις. Υπάρχει ευθυγράμμιση συμφερόντων και μία κυβέρνηση που εστιάζει στις σχέσεις με τις ΗΠΑ», σχολίασε ο κ. Πάιατ.