Τον Ιανουάριο θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των συνομιλιών, Ρωσίας-Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι συνομιλίες θα αφορούν τις εγγυήσεις ασφαλείας που επιδιώκει η Ρωσία από την Δύση, όπως ανέφερε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι RT, εν μέσω ανησυχιών για την αυξημένη ρωσική στρατιωτική παρουσία κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

«Έχει συμφωνηθεί ότι στις αρχές του επόμενου έτους θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος διμερών επαφών μεταξύ των δικών μας και των Αμερικανών διαπραγματευτών, τα ονόματα των οποίων έχουν ήδη ανακοινωθεί, και είναι αποδεκτοί και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ ανέφερε επίσης, ότι υπήρξε σειρά συνομιλιών στο επίπεδο των συμβούλων των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ και πως μετά την τελευταία επαφή, στην ουσία συμφωνήθηκαν οι οργανωτικές λεπτομέρειες της περαιτέρω συνεργασίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι παρά την πρόοδο που υπήρξε στον διάλογο για την διεξαγωγή των συνομιλιών για τα θέματα ασφαλείας, θα απαιτηθεί να γίνει πολύ δουλειά πάνω στο περιεχόμενο των συμφωνιών που έχει προτείνει η Ρωσία για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

«Οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν μια ολόκληρη σειρά ανησυχιών, που διατυπώνονται στα δικά μας κείμενα (σχέδια συμφωνιών – σ.σ), μια ολόκληρη σειρά ανησυχιών δεν είναι αποδεκτές και τρίτον ότι και οι ίδιοι έχουν επίσης τις δικές τους ανησυχίες. Είμαστε έτοιμοι να της εξετάσουμε, αλλά προς το παρόν δεν μας τις έχουν παρουσιάσει. Έτσι λοιπόν αν και υπάρχει κατανόηση ως προς την οργανωτική πλευρά του ζητήματος, ως προς το περιεχόμενο απομένει ακόμη να γίνει πολύ δουλειά», τόνισε ο Λαβρόφ.

Η Ουκρανία και η Δύση έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι εξετάζει το ενδεχόμενο νέας επίθεσης στην Ουκρανία ήδη από τον επόμενο μήνα. Η Ρωσία αρνείται ότι έχει τέτοια πρόθεση, παρά το γεγονός ότι μετακινεί δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες σε θέσεις πιο κοντά σα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει την Τρίτη, πως η Ρωσία δεν έχει περιθώρια υποχώρησης στην αντιπαράθεσή της με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με αυτό που η Μόσχα θεωρεί ως απαράδεκτη στρατιωτική βοήθεια της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία και ότι θα αναγκαστεί σε μια σκληρή απάντηση, εκτός εάν η Δύση εγκαταλείψει την «επιθετική της γραμμή».

Ανέφερε ακόμα, ότι η Μόσχα θέλει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας για το ότι ορισμένα επιθετικά οπλικά συστήματα δεν θα αναπτυχθούν σε χώρες που γειτονεύουν με τη Ρωσία και ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να σταματήσει την επέκτασή του προς ανατολάς.