Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρώντας να συσπειρώσει εθνικιστές και ισλαμιστές στην Τουρκία, σε μια περίοδο που η δημοτικότητα του βρίσκεται στο ζενίθ, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης θυμήθηκε την άλωση της Πόλης και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί.

Μιλώντας σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν στάθηκε στην εκ νέου λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσουλμανικού τεμένους.

«Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1453 για εμάς είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο καμπής. Για αυτό λοιπόν η επαναλειτουργία ως τζαμί της Αγίας Σοφίας που αποτελεί το σύμβολο της κατάκτησης, για εμάς είναι πολύ πολύτιμη» δήλωσε προκλητικά, αποσπώντας παρατεταμένα χειροκροτήματα και επιφωνήματα των παρευρισκόμενων στην αίθουσα.
Αναφερόμενος επίσης στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία, και έχει φτωχοποιήσει μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας, ο Ερντογάν εμφανίστηκε εκ νέου φανατικά υπέρ της τήρησης του … ισλαμικού νόμου και των μηδενικών επιτοκίων μια και ο τόκος θεωρείται αμαρτία.